Przez żołądek do serca – pomysły na walentynkową kolację we dwoje
Przed nami walentynki, czyli światowy dzień wszystkich zakochanych. Jak zaskoczyć drugą połówkę? Romantyczna kolacja we dwoje i wspólne gotowanie to punkt obowiązkowy tego dnia. Jakie menu przygotować, by walentynki na długo zapadły w naszych wspomnieniach? Podpowiadamy.
Na start – sałatka z polędwiczkami w ziołowym dressinguSkładniki na sałatkę:1 opakowanie mixu sałat1 słoik czarnych oliwek1 opakowanie mozzarelli (w kulce)kilka pomidorków koktajlowychpół cebuli szalotkikilka suszonych pomidorówpolędwiczki panierowane z kurczaka marki Konspol
Składniki na dressing:
oliwa z oliwek
ocet winny
liście pietruszki
gałązka tymianku (lub szczypta suszonego)
Danie główne – paprykowa zapiekanka z gryosem z kurczaka
Przygotowanie:Bakłażany pokroić w długie plastry i zgrillować na patelni z odrobiną oliwy, odłożyć na bok. Imbir i cebulę posiekać, a następnie zeszklić na oliwie. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, a kiełbasę wiejską z kurczaka marki Konspol w plastry. Wrzucić całość na patelnię, zalać pomidorami z puszki i dusić przez około 10 min, na koniec udekorować posiekaną kolendrą. Na osobnej patelni przesmażyć masło z mąką do zarumienienia. Dodać kilka łyżek mleczka kokosowego do uzyskania gęstego sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i imbirem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwy – plastry bakłażana, sos pomidorowy z warzywami i kiełbasą oraz mozzarella. W ten sposób przygotować trzy warstwy, z czego ostatnią przykryć makaronem, polać sosem kokosowym i posypać większą porcją startego sera. Przykryć naczynie folią aluminiową i piec w 180 stopniach przez około 15 minut.
Podczas waszego wieczoru nie może zabraknąć lampki szampana, gier planszowych czy ulubionych filmów – w końcu to doskonała okazja do świętowania. Nie zapomnijcie o deserze, jednak to pozostawiamy już waszej wyobraźni.