Topili ogórki w beczkach
Niedaleko Piły, zaledwie 70 km od Piły, odbył się Festyn Ogórkowy. W jego trakcie odbyła się m.in. Ceremonia Topienia Ogórków. Wszystko działo się nad jeziorem Młyńskim w Kaliszu Pomorskim.
Historia topienia ogórków w beczkach na dnie miejscowego jeziora sięga wielu lat wstecz. Wtedy to w mieście istniała przetwórnia warzyw. Sekretem był przepis kiszenia ogórków w dębowych beczkach, które przez rok spoczywały na dnie miejscowego jeziora.
Idąc tą tradycją miejscowe władze postanowiły urządzać w mieście Festyn Ogórkowy. W jego trakcie szambelani ogórkowi dokonują uroczystego zatopienia beczek z ogórkami. Wcześniej dodają do nich także czosnek, sól oraz koper.
Po zatopieniu beczek, wyciągają z jeziora beczki zatopione przed rokiem, a później ogórki są rozdawane wszystkim mieszkańcom. Ogórki są przepyszne i zupełnie inne niż te robione w naszych domach.