Jak dawniej wyglądała jesień na polskiej wsi?
Jak wygląda jesień na polskiej wsi? Tego wszystkiego można było dowiedzieć się w Skansenie Kultury Ludowej w Osieku nad Notecią.
W skansenie odbyła się impreza pt. “Jesień w polu i w zagrodzie”. Można było nie tylko dowiedzieć się jak zrobić prawdziwe powidła śliwkowe, ale i ich spróbować. Były przepyszne.
-Najlepiej powidła robi się ze śliwek węgierek. Muszą być dojrzałe, pestka przy nacisku sama powinna odchodzić od owocu – mówi Iwona Niemczewska ze Skansenu w Osieku nad Notecią.
Kto skosztował pysznych powideł, mógł też skosztować melasy czyli syropu z buraków cukrowych.
-Te buraki w tym roku pochodzą z naszych zbiorów w naszym ogródku w skansenie – wyjaśnia Małgorzata Cholewicka ze skansenu w Osieku nad Notecią.
W kolejnych chatach można było nauczyć się dawnego sposobu kiszenia kapusty. Był też pokaz prac na polu. Czas spędzony w Skansenie Kultury Ludowej w Osieku na pewno nie był czasem straconym.
Już niebawem w tym samym miejscu impreza andrzejkowa.