Sałatkowe ziemniaki, czyli NIEzwykła odsłona kartofli
Mimo że ponad 50% respondentów, biorących udział w sondażu przeprowadzonym w ramach pierwszej edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, deklaruje, że docenia kartofle za szerokie zastosowanie w kuchni, to jedynie co czwarty Polak spożywa ziemniaki w formie sałatek. Z pomocą przychodzi dietetyk Aneta Łańcuchowska – ekspert drugiej edycji kampanii, proponując przepisy na proste i niezwykle smaczne sałatki ziemniaczane.
Na odporność i nerwy
Ziemniaki to doskonałe źródło potasu – pierwiastka, który skutecznie obniża ciśnienie krwi, a za sprawą witamin z grupy B wpływa kojąco na układ nerwowy. Dobrze, aby w sałatce zestawić kartofle
z kiszonym ogórkiem, który dodatkowo wzmocni system odpornościowy organizmu.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z KISZONYM OGÓRKIEMSkładniki (porcja dla dwóch osób):* 3 ziemniaki sałatkowe (250g)* 3 ogórki kiszone (150g)* 2 łyżki jogurtu naturalnego (30g)* mała czerwona cebula* sól, pieprz* koperek (garść)
Sposób wykonania: ziemniaki ugotuj w skórce, wystudź i obierz. Pokrój je w drobną kostkę i dodaj ogórka pokrojonego w cienkie plasterki. Dodaj do miski dwie łyżki jogurtu oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość wymieszaj. Na koniec dopraw solą, pieprzem i posiekanym świeżym koperkiem.
Energetyczna świeżość
Kartofle, będące bogatym źródłem węglowodanów, stanowią świetne źródło energii dla naszego organizmu, a mięta w sałatce nie tylko nada świeżości i aromatu, ale również, dzięki mentolowi, wzmocni pracę przewodu pokarmowego.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA PO ARABSKUSkładniki (porcja dla dwóch osób):* 3 ziemniaki sałatkowe (250g)* mała czerwona cebula* łyżka oleju rzepakowego* łyżka koncentratu pomidorowego* ? łyżeczki curry* ? łyżeczki ostrej papryki* garść świeżej mięty* garść natki pietruszki* sok z cytryny* 3 ogórki kiszone (150g)
Sposób wykonania: ziemniaki ugotuj w skórce i pozostaw do wystudzenia. Obierz cebulę i pokrój
w drobną kostkę, a następnie przerzuć na patelnię i podsmaż przez chwilę. Na patelni dodaj do cebuli koncentrat pomidorowy, curry oraz ostrą paprykę. Odstaw całość do wystygnięcia. Obierz ostudzone ziemniaki i pokrój je w dużą kostkę. Umyj dokładnie miętę oraz pietruszkę, i drobno posiekaj. Pokrój
w kostkę ogórki kiszone. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sałatki, a na koniec skrop sałatkę sokiem z cytryny.
Zaspokojenie głodu na długo
Ziemniaczana sałatka z dodatkiem roszponki, awokado i buraka to bogactwo błonnika, dającego uczucie sytości na długo. Burak to również źródło witamin: A i C – silnych przeciwutleniaczy, a także witamin z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, m.in. wzmacniając nasze możliwości zapamiętywania. Z kolei zawarty w burakach kobalt uczestniczy w procesach syntezy czerwonych ciałek krwi.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z BURAKIEM I AWOKADOSkładniki (porcja dla dwóch osób):* 2 ziemniaki (150g)* mały burak (100g)* mała cebula (50g)* 2 garści roszponki* ? awokado (70g)* łyżka oleju rzepakowego (10g)* łyżka octu jabłkowego* ząbek czosnku* sól, pieprz* łyżka uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika (10g)
Sposób wykonania: ziemniaki i buraki ugotuj w skórce, pozostaw do wystudzenia, a następnie je obierz. Warzywa pokrój w większą kostkę i wsyp do miski. Obierz cebulę, drobno posiekaj i dodaj do warzyw, tak samo jak listki roszponki i pokrojone awokado. Całość wymieszaj. Na koniec dodaj olej rzepakowy, ocet jabłkowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę posyp uprażonymi nasionami słonecznika.