Connect with us

Wiadomości

Powiatowe Obchody Dnia Strażaka

Published

on

11 maja 2023 roku w Komendzie Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Pile odbyły się uroczyste obchody Powiatowego Dnia Strażaka.

Uroczystość rozpoczęła się od złożenia meldunku bryg. Robertowi Natunewiczowi, Zastępcy Wielkopolskiego Komendanta Wojewódzkiego Państwowej Straży Pożarnej w Pile przez dowódcę uroczystości kpt. Jacka Michalskiego.

Następnie wyznaczony poczet flagowy wciągnął flagę narodową na maszt. Całość uświetniło odegranie Mazurka Dąbrowskiego – Hymnu Rzeczpospolitej Polskiej, który zgromadzeni wspólnie odśpiewali.

Strażacki trud ponoszony w działaniach ratowniczych i w szeroko pojętej ochronie przeciwpożarowej jest wysoko oceniany przez społeczeństwo, władze państwowe oraz samorządowe.

Advertisement

Uroczystości związane z obchodami Dnia Strażaka są doskonałą okazją do wręczenia szczególnie wyróżniającym się funkcjonariuszom Państwowej Straży Pożarnej odznaczeń i wyróżnień.

Odznaczenia i awanse wręczone podczas uroczystości :

Postanowieniem Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji odznaką „Zasłużony dla ochrony przeciwpożarowej”

  • Brązową – mł. bryg. Michał Warykasz i kpt. Krzysztof Stoupiec

Rozkazem personalnym Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji nadal z dniem 04 maja 2023 roku:

  • Stopień starszego brygadiera : bryg. Jarosławowi Kołakowi
  • Stopień starszego kapitana : kpt. Krzysztofowi Zawistowskiemu
  • stopień kapitana: mł. kpt. Jackowi Michalskiemu, mł. kpt. Maciejowi Kowalskiemu

Rozkazem personalnym Komendant Główny Państwowej Straży Pożarnej nadał z dniem 04 maja 2022 roku

  • stopień starszego aspiranta: asp. Krzysztofowi Stefenowi, asp. Dominkowi Wróbel-Kowalskiemu
  • stopień aspiranta : mł. asp. Tomaszowi Zdunkowi

Rozkazem personalnym Wielkopolski Komendant Wojewódzki Państwowej Straży Pożarnej, nadał z dniem 04 maja 2023 roku:

  • stopień starszego ogniomistrza ogn. Krzysztowowi Chybowi, ogn. Michałowi Ubrańskiemu
  • stopień ogniomistrza: mł. ogn. Kacprowi Dryji, mł. ogn. Tomaszowi Goszczyńskiemu, mł. ogn. Tomaszowi Kaczanowiczowi, mł. ogn. Sebastanowi Kępczyńskiemu, mł. ogn. Sebastanowi Kołodziejewskiemu, mł. ogn. Sewerynowi Kozłowskiemu, mł. ogn. Tomaszowi Olejniczakowi, mł. ogn. Karolowi Subdarzewskiemu, mł. ogn. Marcinowi Zarębie.

Rozkazem personalnym Komendant Powiatowy Państwowej Straży Pożarnej w Pile, nadał z dniem 04 maja 2023 roku:

  • stopień starszego strażaka: str. Pawłowi Cenkale

Decyzją Komendanta Powiatowego Państwowej Straży Pożarnej w Pile, wyższe stanowiska służbowe otrzymali:

  • st. asp. Krzysztof Stefen
  • asp. Tomasz Zdunek

Uroczystość zakończona przemówieniami zaproszonych gości, wraz z przekazaniem na ręce Komendanta Powiatowego PSP w Pile, licznych podziękowań za służbę na rzecz społeczeństwa, a także wzorową współpracę na płaszczyźnie nie tylko ratowniczej.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wiadomości

Niewiarygodne! Te kwiaty mogą wylądować na talerzu!

Published

on

By

fot. PAP

Niewiarygodne! Wiele kwiatów, które są dostępne w kwiaciarniach może znaleźć swoje miejsce na talerzu. Mogą być z powodzeniem m.in. dodawane do sałatek, dań mięsnych czy jako składniki ciast – mówił dr n. med. Sławomir Dudek z Wydziału Nauk Farmaceutycznych Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

– Nie mamy oporów przed schrupaniem korzenia marchwi, liści sałaty, owocu pomarańczy, nawet skubiemy nasiona dyni. Ale czy równie chętnie sięgamy po jadalne kwiaty? A i owszem. Część z nich spożywamy wraz z codziennymi posiłkami, choć możliwe, że nie przywiązujemy do tego wagi – zauważył dr Sławomir Dudek, cytowany w informacji prasowej uczelni.

 

Popularnym jadalnym kwiatem, który możemy znaleźć w kwiaciarni są goździki, które wykazują korzystny wpływ m.in. na układ nerwowy i pokarmowy. Można dodać je do sałatek, a kandyzowane mogą być podawane z deserami. Produkuje się z nich również syropy lub marmolady.

 

Advertisement

Kolejnym kwiatem, który może służyć jako przekąska jest liliowiec ogrodowy. Jego kwiaty mają m.in. właściwości antyoksydacyjne czy przeciwdepresyjne. Inną rośliną, która kojarzy nam się bardziej np. z kwietnikiem niż kuchnią jest piwonia. Kwiaty mają właściwości przeciwalergiczne oraz zapobiegające chorobie wieńcowej.

 

Ogórecznik zwyczajny, którego kwiaty smakiem przypominają ogórek, był dawniej dodawany jako składnik zimnych napojów orzeźwiających. Może być też wykorzystywany jako środek wspomagający oczyszczanie organizmu z toksyn oraz odchudzanie.

 

Advertisement

Jadalnymi kwiatami są także: bratek, chaber, cykoria, fiołek, forsycja, jaśmin, lawenda, nagietek czy róża.

 

Jak zaznaczył dr Dudek, jadalna część brokułu jest także kwiatostanem, nazywa się ją różą; zawiera ona dużą ilość witamin, karotenoidów, flawonoidów oraz błonnika. Cechuje się m.in. właściwościami przeciwutleniającymi, przeciwnowotworowymi oraz hipoglikemicznymi.

 

Advertisement

Kolejnym jadalnym kwiatem jest karczoch, który po usunięciu zewnętrznych łusek nadaje się do spożycia. Kwiat ma właściwości wspomagające wątrobę, a ponadto uważa się, że jest to afrodyzjak. Można również zjeść kwiaty kaparów, cukinii, dyni i kalafiora.

 

– Jednak na tym opcje się nie kończą! Jeśli sięgniemy po przyprawy, szybko okaże się, że i tam są obecne kwiaty. Jedną z najdroższych przypraw jest szafran uprawny, który już od wieków ceniony był jako przyprawa, barwnik, a nawet składnik perfum. Spośród wielu związków, które zawiera warto wymienić krocynę, odpowiedzialną za poziom hormonów szczęścia – zwrócił uwagę naukowiec.

 

Składnikiem ziół prowansalskich używanych w Niemczech jest kwiat lawendy. Jadalna (w ograniczonej ilości) jest też czapetka pachnąca, znana szerzej jako goździkowiec wonny. Popularne w kuchni, głównie zimą, są “goździki”, czyli wysuszone, zamknięte pąki kwiatowe czapetki. Ich żucie zmniejsza dolegliwości ze strony bolących zębów oraz korzystnie wpływa na układ pokarmowy. (PAP)

Advertisement

Continue Reading

Wiadomości

W niedzielę, 28 kwietnia sklepy będą otwarte

Published

on

By

fot. PAP

W niedzielę, 28 kwietnia br. sklepy będą otwarte. Następna handlowa niedziela przypada 30 czerwca 2024 roku.

Ustawa wprowadzająca stopniowo zakaz handlu w niedziele weszła w życie 1 marca 2018 r. Od 2020 r. zakaz handlu nie obowiązuje jedynie w siedem niedziel w roku: ostatnie niedziele stycznia, kwietnia, czerwca i sierpnia, a także w niedzielę przed Wielkanocą oraz w dwie kolejne niedziele poprzedzające Boże Narodzenie.

 

Najbliższa niedziela handlowa przypada 30 czerwca, a kolejne: 25 sierpnia, 15 grudnia, 22 grudnia.

Advertisement

 

W ustawie ograniczającej handel w niedziele przewidziano katalog 32 wyłączeń. Zakaz handlu nie obejmuje m.in. działalności pocztowej, jeśli przychody z tej działalności stanowią co najmniej 40 proc. przychodów ze sprzedaży danej placówki. Ponadto nie obowiązuje w cukierniach, lodziarniach, na stacjach paliw płynnych, w kwiaciarniach, w sklepach z prasą ani w kawiarniach.

 

Za złamanie zakazu handlu w niedziele grozi od 1000 zł do 100 tys. zł kary, a przy uporczywym naruszaniu przepisów – kara ograniczenia wolności.(PAP)

Advertisement

Continue Reading

Advertisement
Advertisement