Connect with us

Wiadomości

Niewiarygodne! Te kwiaty mogą wylądować na talerzu!

Published

on

fot. PAP

Niewiarygodne! Wiele kwiatów, które są dostępne w kwiaciarniach może znaleźć swoje miejsce na talerzu. Mogą być z powodzeniem m.in. dodawane do sałatek, dań mięsnych czy jako składniki ciast – mówił dr n. med. Sławomir Dudek z Wydziału Nauk Farmaceutycznych Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

– Nie mamy oporów przed schrupaniem korzenia marchwi, liści sałaty, owocu pomarańczy, nawet skubiemy nasiona dyni. Ale czy równie chętnie sięgamy po jadalne kwiaty? A i owszem. Część z nich spożywamy wraz z codziennymi posiłkami, choć możliwe, że nie przywiązujemy do tego wagi – zauważył dr Sławomir Dudek, cytowany w informacji prasowej uczelni.

 

Popularnym jadalnym kwiatem, który możemy znaleźć w kwiaciarni są goździki, które wykazują korzystny wpływ m.in. na układ nerwowy i pokarmowy. Można dodać je do sałatek, a kandyzowane mogą być podawane z deserami. Produkuje się z nich również syropy lub marmolady.

 

Advertisement

Kolejnym kwiatem, który może służyć jako przekąska jest liliowiec ogrodowy. Jego kwiaty mają m.in. właściwości antyoksydacyjne czy przeciwdepresyjne. Inną rośliną, która kojarzy nam się bardziej np. z kwietnikiem niż kuchnią jest piwonia. Kwiaty mają właściwości przeciwalergiczne oraz zapobiegające chorobie wieńcowej.

 

Ogórecznik zwyczajny, którego kwiaty smakiem przypominają ogórek, był dawniej dodawany jako składnik zimnych napojów orzeźwiających. Może być też wykorzystywany jako środek wspomagający oczyszczanie organizmu z toksyn oraz odchudzanie.

 

Advertisement

Jadalnymi kwiatami są także: bratek, chaber, cykoria, fiołek, forsycja, jaśmin, lawenda, nagietek czy róża.

 

Jak zaznaczył dr Dudek, jadalna część brokułu jest także kwiatostanem, nazywa się ją różą; zawiera ona dużą ilość witamin, karotenoidów, flawonoidów oraz błonnika. Cechuje się m.in. właściwościami przeciwutleniającymi, przeciwnowotworowymi oraz hipoglikemicznymi.

 

Advertisement

Kolejnym jadalnym kwiatem jest karczoch, który po usunięciu zewnętrznych łusek nadaje się do spożycia. Kwiat ma właściwości wspomagające wątrobę, a ponadto uważa się, że jest to afrodyzjak. Można również zjeść kwiaty kaparów, cukinii, dyni i kalafiora.

 

– Jednak na tym opcje się nie kończą! Jeśli sięgniemy po przyprawy, szybko okaże się, że i tam są obecne kwiaty. Jedną z najdroższych przypraw jest szafran uprawny, który już od wieków ceniony był jako przyprawa, barwnik, a nawet składnik perfum. Spośród wielu związków, które zawiera warto wymienić krocynę, odpowiedzialną za poziom hormonów szczęścia – zwrócił uwagę naukowiec.

 

Składnikiem ziół prowansalskich używanych w Niemczech jest kwiat lawendy. Jadalna (w ograniczonej ilości) jest też czapetka pachnąca, znana szerzej jako goździkowiec wonny. Popularne w kuchni, głównie zimą, są “goździki”, czyli wysuszone, zamknięte pąki kwiatowe czapetki. Ich żucie zmniejsza dolegliwości ze strony bolących zębów oraz korzystnie wpływa na układ pokarmowy. (PAP)

Advertisement

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wiadomości

Strzelanie Trzeciomajowe Bractwa Kurkowego w Wysokiej

Published

on

By

Sezon strzelecki 2024 na Strzelnicy Walochówka został oficjalnie rozpoczęty Strzelaniem 3 Majowym Bractwa Kurkowego w Wysokiej.

Jak zwykle rywalizowano w strzelaniu do tarcz honorowych oraz Tarczy Królewskiej a także w strzelaniu do Kura. Najlepszym w strzelaniu do tarczy ufundowanej przez Brata Waldemara Koteckiego okazał się Brat Roman Sadzak, który wyprzedził Siostra Patrycję Liebrecht i Nikolę Sieniawską.

Z kolei, w strzelaniu do tarczy honorowej Brata Franciszka Miedzińskiego zwyciężyła Siostra Patrycja Liebrecht przed Lilianną Waśkowiak i Bratem Arturem Kłyszem.

W rywalizacji o tytuł Króla Trzeciomajowego Bractwo Kurkowe w Wysokiej A.D. 2024 najlepszym okazał się Brat Rafał Waśkowiak. Tytuł I Rycerza przypadł w udziale Bratu Romanowi Sadzakowi, a II Rycerza Bratu Arturowi Kłyszowi.

Advertisement

Turniej tradycyjnie zakończyło Strzelanie do Kura. Zwyciężył w nim Brat Jan Rymarski, przed Braćmi: Janem Mrotkiem i Romanem Sadzakiem.

Podczas strzelania – Staś Ramusiewicz, zwycięzca licytacji Podczas Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy mógł spróbować strzelania z różnych rodzajów broni.

Advertisement
Continue Reading

Wiadomości

Pierwsze posiedzenie nowego Zarządu Powiatu w Pile

Published

on

By

W piątek 10 maja, odbyło się pierwsze posiedzenie nowego Zarządu Powiatu w Pile w składzie: Rafał Zdzierela, starosta pilski, Stefan Kowal, wicestarosta pilski, Kazimierz Sulima, etatowy członek Zarządu Powiatu, Daria Lubońska i Marek Makowski – członkowie Zarządu Powiatu.

Uczestniczyli w nim również Wioleta Kaczmarek, Sekretarz Powiatu Pilskiego i Sonia Wojciechowska-Wiśniewska, Skarbnik Powiatu Pilskiego.

Obecni byli także Sylwia Niedźwiecka, dyrektor Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie w Pile, Monika Marchut- Grzybowska, dyrektor Wydziału Oświaty Starostwa Powiatowego w Pile oraz Artur Bąk, dyrektor Powiatowego Zarządu Dróg w Pile.

Advertisement

Omówiono priorytetowe zadania powiatu jakimi są: oświata, infrastruktura drogowa i pomoc społeczna.

Continue Reading

Advertisement
Advertisement