KobietaDzisiaj obchodzimy Dzień Carbonary, popularnego dania rzymskiej kuchni

Dzisiaj obchodzimy Dzień Carbonary, popularnego dania rzymskiej kuchni

Niedziela obchodzona jest we Włoszech i za granicą jako Dzień Carbonary, popularnego dania rzymskiej tradycji kulinarnej.

CUSTOMERS EAT SPAGHETTI
Japanese customers eat lunch at an Italian restaurant in central Tokyo, Monday 08 September 2003. Japan's imports of spaghetti and macaroni rose by 9.6% in 2002 to 100,863 tons, surpassing 100,000 tons for the first time to hit a record high, according to Tokyo Customs data released recently. The previous record was 94,153 tons in 2000. EPA PHOTO/EPA/-//
-
CUSTOMERS EAT SPAGHETTI Japanese customers eat lunch at an Italian restaurant in central Tokyo, Monday 08 September 2003. Japan's imports of spaghetti and macaroni rose by 9.6% in 2002 to 100,863 tons, surpassing 100,000 tons for the first time to hit a record high, according to Tokyo Customs data released recently. The previous record was 94,153 tons in 2000. EPA PHOTO/EPA/-// -
Źródło zdjęć: © PAP | -

Zwolennicy klasycznego przepisu przekonują, że potrawę tę przygotowuje się tylko z pięciu skladników: makaronu, jajek, twardego owczego sera- pecorino, posiekanego wędzonego policzka wieprzowego i pieprzu.

Carbonara jest tradycyjnym specjałem kuchni Wiecznego Miasta i jednym z dań najczęściej zamawianych przez zagranicznych turystów w stołecznych restauracjach.

Ze względu na jego ogromną popularność istnieje bardzo silna frakcja zwolenników oryginalnego, prostego przepisu, którzy za niedopuszczalne uważają wszelkie jego zmiany i protestują przeciwko serwowaniu pod tą nazwą dań, które znacznie od niego odbiegają. Ma to miejsce przede wszystkim we włoskich restauracjach za granicą.

Kulinarni "puryści" twierdzą, że nie można zastąpić owczego sera pecorino parmezanem, a wędzonego policzka (guanciale) zwykłym boczkiem. Przestrzegają również przed dodawaniem śmietany, cebuli, czosnku czy posiekanej pietruszki.

Dzień Carbonary obchodzony jest od 2017 roku z inicjatywy Międzynarodowej Organizacji Producentów Makaronu.

Podczas gdy bezdyskusyjną stolicą tego dania jest Rzym, rośnie jego popularność także na północy Włoch, w Mediolanie i Turynie.

O szczególną ostrożność koneserzy i obrońcy prawdziwej włoskiej kuchni apelują do jej miłośników na świecie. Związek rolników i producentów żywności Coldiretti ogłosił, że 60 procent restauracji na świecie serwuje jako carbonarę dania odbiegające od oryginalnego przepisu. To, jak zauważono, jedna z najczęściej "podrabianych" włoskich potraw.

Źródło artykułu:PAP

Wybrane dla Ciebie