KobietaWielkanocne jaja w z chrupiącą skórką – przepis na jajka w cieście francuskim w koszyczku ziemniaczanym

Wielkanocne jaja w z chrupiącą skórką – przepis na jajka w cieście francuskim w koszyczku ziemniaczanym

Ugotowane na twardo połówki posmarowane majonezem to klasyk na wielkanocnym stole. Jeżeli jednak chcecie urozmaicić jajeczny jadłospis, mamy dla was oryginalny pomysł. A co, gdyby podać jajka cieście francuskim i to w kształcie jajecznej wytłaczanki?

Jajka
Jajka
Źródło zdjęć: © FERMY DROBIU JOKIEL | HANIA PAWLOWSKA

Jajko jest jednym z najważniejszych atrybutów Wielkanocy i podstawowym produktem święconym w Wielką. To również ozdoba świątecznego stołu, podarunek oraz rekwizyt świątecznych zabaw. Jajo to przede wszystkim symbol początku i narodzin świata. To bardzo stare wierzenie obecne już w starożytnych mitach indyjskich, w których świat powstawał z jednego, olbrzymiego jaja.

Poświęcone w Wielką Sobotę jaja dzieli się i uroczyście częstuje nimi najbliższych w czasie śniadania wielkanocnego na pomyślność, zdrowie i błogosławieństwo Boże. O witalności i radości życia przypominają też jajka zdobione. To bardzo stara tradycja – w okolicach Opola, Wrocławia i Międzyrzecza archeolodzy wykopali pisanki datowane na ok. X wiek.

Nie tylko ze święconki

Jajka z koszyczka wielkanocnego to jednak nie koniec. Ten składnik pojawia się w wielu daniach podawanych na świąteczny stół.

- Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez jajek – stwierdza Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. - Nieodłącznym elementem świątecznego menu są np. jajka faszerowane, które stanowią elegancką i smaczną przekąskę. Nie można zapomnieć o sałatkach jajecznych, które sycą i doskonale komponują się z innymi wielkanocnymi specjałami. Bez jaj ugotowanych na twardo nie może obejść się tradycyjny żurek. Większość wielkanocnych wypieków, takich jak baki czy mazurki, również bazuje na jajkach

Tym razem jednak proponujemy przepis na jaja w cieście francuskim. To nowoczesne spojrzenie na wykorzystanie tego niezwykłego składnika. Łączy w sobie tradycyjny smak jajka z elegancją i chrupkością ciasta, tworząc danie, które z pewnością urozmaici wielkanocną ucztę.

Przepis na jaja w cieście francuskim w koszyczku ziemniaczanym

Składniki

- 18 jaj rozmiar L lub M Fermy Drobiu Jokiel

- 3 arkusze ciasta francuskiego

- 1 duży ziemniak

- ½ litra oleju

- lód

- kiełki do przybrania

- 100 ml majonezu

- 50 ml jogurtu naturalnego

- 1 ząbek czosnku

- kilka gałązek koperku

- sól i pieprz

Jajka
Jajka© Licencjodawca | HANIA PAWLOWSKA

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy sos majonezowy. W tym celu mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy wyciśnięty na prasce ząbek czosnku, posiekany koperek, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki aż przygotujemy resztę dania.

Gotujemy na twardo 10 jaj. Po schłodzeniu obieramy ze skorupek. Lekko rozwałkowujemy dwa arkusze ciasta francuskiego. Jeden arkusz przekładamy do wytłoczki po jajach. Delikatnie, jednym surowym jajem nagniatamy ciasto, aby weszło w otwory po jajach w wytłoczce. W ten sposób przygotujemy "gniazda". Do nich wkładamy nasze ugotowane i obrane jaja. Następnie przykrywamy je drugim arkuszem ciasta francuskiego i zamykamy wytłoczkę. Końce ciasta po obwodzie zaciskamy.

Przygotowujemy blachę do piekarnika, którą wykładamy papierem do pieczenia. Otwieramy wytłoczkę i przekładamy ciasto z jajami na blachę. Rozbijamy surowe jajo i roztrzepujemy widelcem, następnie smarujemy nim po wierzchu ciasto francuskie. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 20 min. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika. Danie w formie wytłoczki z ciasta stawiamy na wielkanocnym stole.

Kolejne 6 jaj, każde osobno dokładnie oklejamy ciastem francuskim i formujemy gładką "skorupkę". Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajem i pieczemy tak samo jak wytłoczkę. Do pieczenia możemy użyć piekarnika lub Air Fryera.

W międzyczasie obieramy ziemniaki i tniemy je na bardzo długie, cieniutkie paski. Następnie przez 5 min namaczamy je w wodzie z lodem. Po tym czasie wyciągamy z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy olej. Będziemy potrzebować większe sitko i mniejszą chochlę kuchenną. Ziemniaki układamy w formę gniazda na sitku i dociskamy w środku chochlą. Następnie wkładamy do wrzącego oleju. Co jakiś czas polewamy ziemniaki wrzącym olejem. Kiedy się zarumienią, wyciągamy z oleju i odstawiamy do odsączenia. Powstanie nam coś w rodzaju ptasiego gniazda, w którym układamy 2-3 upieczone jaja w cieście. Podajemy w towarzystwie sosu majonezowego.

Smacznego!

Obserwuj nas w GOOGLE NEWS

jajkaprzepisywielkanocne przepisy

Wybrane dla Ciebie