Connect with us



<

Biznes

Najlepsze smaki zagoszczą w weekend w Poznaniu

Published

on

W dniach 24-26 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbędzie się kolejna edycja Targów Smaki Regionów. Wydarzenie, podczas którego można poznać i spróbować wielu regionalnych dań i produktów pochodzących z całej Polski, stworzonych w oparciu o tradycyjne receptury. Na odwiedzających czeka moc atrakcji przygotowanych przez organizatorów.

Targi Smaki Regionów to wydarzenie, na którym uczestnicy mogą poznać i skosztować lokalnej kuchni z różnych zakątków kraju. Blisko 200 wystawców z całej Polski zaoferuje swoje produkty wytworzone z najwyższej jakości składników, w oparciu o wypracowane przez pokolenia receptury. Region Wielkopolski podczas targów będzie reprezentowany przez 29 lokalnych producentów i przetwórców żywności, restauratorów oraz rolników. Tegoroczna edycja Targów Smaki Regionów będzie przyciągać zapachem i smakiem na specjalnej scenie kulinarnej. Gościem wydarzenia będzie Kurt Scheller – założyciel pierwszej w Polsce szkoły kulinarnej – Akademii Kulinarnej. Czas podczas targów umilać będą występy zespołów folklorystycznych jednym z nich będzie Kapela Góralska Ciupaga – finaliści programu “Mam talent!”.

-Targi Smaki Regionów to wydarzenie, na którym można spróbować tego co najlepsze. Po raz kolejny producenci, przetwórcy oraz rolnicy z całej Polski zaprezentują bogactwo smaków, zapachów przy których często wracamy do lat młodości. Samorząd Województwa Wielkopolskiego jako jeden z współorganizatorów wydarzenia promuje i utrwala w świadomości uczestników unikatowe walory i cechy rodzimej tradycyjnej kuchni. Odwiedzający wydarzenie będą mogli spróbować oraz poznać smaki wielu produktów oferowanych przez kilkuset wystawców. Wydarzenie oferuje liczne atrakcje pokazy kulinarne, którym przewodniczył będzie Kurt Scheller. Przewidziano także warsztaty edukacyjne dla najmłodszych i młodzieży szkół gastronomicznych – mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski

Impreza to nie tylko prezentacje produktów i potraw. Uczestnicy wydarzenia będą mogli dokonać zakupów bezpośrednio u producentów. Targom Smaki Regionów towarzyszą również konkursy, podczas trwania targów najlepsze zaprezentowane produkty otrzymają Medal Targów Smaki Regionów. Odbędzie się także finał ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Wydarzenie rok rocznie przyciąga wielu odwiedzających, którzy chcą poznać lokalne specjały jak i zakupić zdrowe nieprzetworzone produkty pochodzenia naturalnego. Wydarzenie odbywające się na Międzynarodowych Targach Poznańskich przyciąga dziesiątki tysięcy odwiedzających udowadniając, że społeczeństwo ceni tradycyjną żywność. Bogaty program imprezy z oferuje liczne atrakcje skierowane do wszystkich grup wiekowych odwiedzających – mówi Wiceprezes Zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich Filip Bittner

Ponadto Targi są okazją do zdobycia wiedzy przez uczniów szkół gastronomicznych, którzy wezmą udział w warsztatach kulinarnych organizowanych trzeciego dnia wydarzenia pod przewodnictwem Kurta Schellera. Udział w nich weźmie blisko 600 uczniów pochodzących z powiatów: kaliskiego, ostrzeszowskiego, rawickiego, krotoszyńskiego, wrzesińskiego i pilskiego. Na najmłodszych odwiedzających przewidziano specjalne warsztaty owocowo-warzywne oraz z wypiekania chleba.

Advertisement

Uczestnictwo w targach jest bezpłatne, trzydniowa impreza odbywa się w pawilonie 3A Międzynarodowych Targów Poznańskich – wejście od ul. Grunwaldzkiej.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Biznes

Prezes PGE Dariusz Marzec: kompleks w Turowie będzie działał tak długo, jak będzie to potrzebne

Published

on

By

fot. PGE Polska Grupa Energetyczna - Dariusz Marzec, prezes PGE, z wizytą w Kompleksie Turów

Dariusz Marzec, prezes zarządu PGE Polskiej Grupy Energetycznej, 25 marca br. spotkał się z pracownikami Kopalni i Elektrowni Turów. Tematem spotkania, które odbyło się w Bogatyni na terenie energetycznego kompleksu, było podkreślenie jego wagi dla polskiej energetyki, zapewnienie o kontynuacji jego działalności oraz poinformowanie o dalszych krokach, które zostaną podjęte po uchyleniu przez Wojewódzki Sąd Administracyjny decyzji środowiskowej turoszowskiej kopalni. Prezes PGE zapewnił załogę, że Kopalnia i Elektrownia Turów będą dalej bezpiecznie pracować, a pracownicy nie muszą martwić się o swoje miejsca pracy.

Na spotkanie w Kopalni Węgla Brunatnego Turów, zorganizowane z inicjatywy prezesa PGE Dariusza Marca, zaproszeni zostali pracownicy Kopalni i Elektrowni Turów, w tym przedstawiciele Strony Społecznej obu zakładów. Podczas rozmów Prezes podkreślił, że sprawa decyzji środowiskowej Kopalni Turów jest dla PGE priorytetem. Jednocześnie zapewnił pracowników, że PGE wraz ze stroną rządową zrobią wszystko, aby zagwarantować dalsze sprawne i bezpieczne funkcjonowanie kopalni i elektrowni.

Zdajemy sobie sprawę jak ważny dla polskiego systemu energetycznego, dla regionu i wszystkich pracowników jest turoszowski kompleks energetyczny. Naprawimy wcześniejsze błędy i zrealizujemy wszystkie niezbędne działania, aby zachować możliwość normalnego funkcjonowania Kopalni i Elektrowni Turów z najwyższą dbałością o sprawy ekologiczne i bezpieczeństwo całego regionu, tak długo, jak będzie to potrzebne – powiedział Dariusz Marzec, prezes zarządu PGE Polskiej Grupy Energetycznej

– Czekamy na pisemne uzasadnienie wyroku z Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego i na tej podstawie podejmiemy wszelkie możliwe kroki prawne w obronie Turowa. Jestem przekonany o pozytywnym rozstrzygnięciu sprawy – dodaje Dariusz Marzec.

Prezes Dariusz Marzec odniósł się również do planów transformacji energetycznej.

Advertisement

– Proces odchodzenia od węgla w Turowie musi być realizowany w sposób odpowiedzialny i dobrze przygotowany, żeby przeprowadzić procesy transformacyjne z zapewnieniem nie tylko bezpieczeństwa energetycznego Polski, ale również bezpieczeństwa regionu i jego mieszkańców. Tego nie da się rozdzielić – powiedział Dariusz Marzec.

Podczas spotkania z pracownikami Kompleksu Turów, prezes PGE odpowiedział również na pytania i wątpliwości załogi dot. ostatniego wyroku WSA. Wizyta w Kompleksie Turów była także okazją do zobaczenia zmian, jakie zaszły w tej lokalizacji od 2016 roku, gdy Dariusz Marzec był wiceprezesem PGE Polskiej Grupy Energetycznej, w tym przede wszystkim inwestycji zrealizowanych zgodnie z warunkami decyzji środowiskowej i umowy polsko-czeskiej.

Wyrok, jaki zapadł 13 marca br. przed Wojewódzkim Sądem Administracyjnym, nie wpływa na bieżące działanie Kopalni Turów. Nie powoduje żadnych ograniczeń w wydobyciu węgla, produkcji energii elektrycznej i nie wpływa na zatrudnienie w turoszowskim kompleksie.

Advertisement
Continue Reading

Biznes

WINO – Targi Polskich Win i Winnic w Poznaniu

Published

on

By

fot. A. Dęga

WINO – Targi Polskich Win i Winnic to wyjątkowe wydarzenie poświęcone polskiemu winiarstwu. Przez trzy dni na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich można było skosztować setek win, cydrów, miodów pitnych przywiezionych przez regionalnych producentów z całej Polski.

Bezpłatne degustacje uzupełniały prelekcje i szkolenia z serwisu wina, czytania etykiet, parowania win z jedzeniem i komentowane degustacje w ciemno.

Targi polskiego wina w Poznaniu to jedyne w swoim rodzaju wydarzenie w Polsce, poświęcone wyłącznie rodzimemu winiarstwu. Podczas trzydniowego spotkania winiarze i producenci z całego kraju prezentują swoje wina, cydry, miody pitne i destylaty.

SKĄD PRZYBYŁO WINO

Wino przybyło do Polski razem z chrześcijaństwem za sprawą wina liturgicznego. Produkowano je wówczas praktycznie na terenie całego kraju. Pierwsze wzmianki o uprawach znajdują się jeszcze w Bulli Gnieźnieńskiej. Produkowali je przede wszystkim zakonnicy przy klasztorach. Niektóre miejsca do dziś zachowały historyczne nazwy, których geneza związana jest z produkcją wina, na przykład Winogrady, czy Winna Góra.

Advertisement

POWRÓT DO PRZEDWOJENNYCH TRADYCJI

W dwudziestoleciu międzywojennym w Poznaniu produkowano Champagne i nie było to wino musujące. W 1923 roku Georg Geiling założył przy ul. Wielkiej 21 “wytwórnię gronowych win musujących George Geiling & Cie”. Szampana produkowano pod nazwą “Champagne Geiling Poznań-Reims” z wina bazowego pochodzącego z domu szampańskiego Geilinga w Reims. Szampany Geilinga w latach 20-tych były trzykrotnie wyróżnione trzema medalami na targach w Poznaniu.

Alicja Dęga

Advertisement
Continue Reading

Advertisement
Advertisement