Propozycje na jesienne dania
Jesienne dania wcale nie muszą być nudne ani ciężkie. Przygotowując tygodniowe menu warto zainspirować się potrawami z innych części świata, które nie tylko wprowadzą nowe akcenty do naszej kuchni, ale też pokazują ciekawe sposoby na wykorzystanie znanych nam produktów. Jak połączyć zagraniczną kulturę z polskimi smakami? Wystarczy wykorzystać zasoby domowej spiżarni i sięgnąć po odpowiednią kompozycję ziół i przypraw – przekonuje Szef Kuchni marki Kamis – Maciej Wawryniuk.
Ostatnie lata wskazują na coraz większe zainteresowanie Polaków gotowaniem, składnikami wykorzystywanymi w kuchni, a także fascynację zagranicznymi kuchniami. Wiele osób na początku obawia się gotowania nieznanych potraw, ale po pierwszej próbie uświadamiają sobie, jakie to proste. Stąd już krótka droga do eksperymentowania i łączenia smaków tradycyjnych z tymi, które dopiero poznajemy. Bardzo ciekawą formą „zabawy” w kuchni jest zestawianie przetworów ze świeżymi produktami. Dzięki odpowiedniej kompozycji prostych składników, ziół i przypraw można uzyskać niepowtarzalny smak i na chwilę przenieść się w egzotyczne miejsca. Inspiracji na niebanalne połączenia smaków poszukaj u eksperta programu „Kulinarnie Mocni”, Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak, jak edukatorom Banków Żywności, podpowiada, jak odmienić smak codziennych potraw.
Sos meksykański
Składniki
• 6 szt. papryki (różne kolory)
• 2 czerwone cebule
• 6 pomidorów
• 2 łyżki cukru
• 100ml octu winnego z czerwonego wina KAMIS
• 1 łyżka czosnku w płatkach KAMIS
• 1 łyżeczka mielonego kminku KAMIS
• ½ łyżeczki cynamonu KAMIS
• 1 łyżeczka chili KAMIS
• Pieprz czarny mielony KAMIS
• Sól morska w młynku KAMIS
Sposób przygotowania
Pokrojone w grubą kostkę cebule podsmaż na oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę (2cm) i smaż razem około 5 minut. Dodaj obrane ze skóry pokrojone pomidory, cukier, przyprawy i duś razem około 10 minut. Pod koniec dodaj ocet, dopraw do smaku solą
i pieprzem. Gorący sos włóż do wyparzonych słoików. Zakręć i wstaw do piekarnika. Pasteryzuj około 20 minut w temperaturze 130°C. Po wyjęciu ustaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Dobra rada: Sos meksykański warto zachować na zimowy czas. Jest idealny do przygotowania meksykańskich, pikantnych, rozgrzewających dań takich jak: chili con carne, burritos, quesadillas. Może być również wykorzystany jako sos do dań z mięsa i drobiu.
Domowe burgery
Składniki
• 500g mielonej wołowiny
• 4 bułki do hamburgerów
• 1 słoiczek sałatki warzywnej
• 3 łyżki majonezu
• 1 łyżka musztardy sarepskiej KAMIS
• 1 łyżka ketchupu łagodnego KAMIS
• ½ łyżeczki curry KAMIS
• 1 opakowanie przyprawy Grill klasyczny KAMIS
Sposób przygotowania
Przyprawę Grill klasyczny wymieszaj z mieloną wołowiną i odstaw na 20 minut. Formuj okrągłe steki o grubości 1,5 cm i średnicy 8 cm. Steki grilluj lub smaż na ryflowanej patelni po 5-6 minut na każdej ze stron. Majonez, musztardę oraz ketchup dokładnie wymieszaj z curry. Steki podawaj w przekrojonych, opieczonych na patelni bułkach z dodatkiem sosu i sałatki warzywnej.
Dobra rada: Zamiast wołowiny możesz użyć panierowanych, usmażonych plastrów mortadeli.