Connect with us

Ludzie

Przyjęcie komunijne w domu?

Published

on

Pierwsza komunia to niezwykły moment w życiu katolickich rodzin. Niemniej zorganizowanie przyjęcia komunijnego może być nieco stresujące. Aby móc w pełni cieszyć się tym dniem, warto wcześniej zaplanować szczegóły przyjęcia i ceremonii. Nie musisz organizować drogiej imprezy w restauracji, aby świętowanie komunii Twojego dziecka okazało się sukcesem. Warto jednak poświęcić trochę czasu, aby zadbać o wszystkie szczegóły.

Przyjęcie komunijne w domu czy restauracji?
Bardzo często przyjęcia z okazji pierwszej komunii świętej organizuje się w lokalu, czyli w restauracji, hotelu czy na sali bankietowej. Rodzice wybierają to rozwiązanie głównie ze względu na ilość gości. Nie każdy ma duży dom czy mieszkanie, mogące pomieścić kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt osób. Co więcej, takie rozwiązanie jest po prostu wygodne i oszczędza czas – ale nie pieniądze. W 2022 r. w restauracji za przyjęcie komunijne zapłacimy od 120 do 400 zł od osoby.

Ten wyjątkowy dzień nie musi się jednak wiązać z wyrwą w domowym budżecie. Bardziej ekonomiczną opcją jest przygotowanie przyjęcia komunijnego w domu. To bardzo dobre rozwiązanie, jeśli liczba gości nie przekracza kilkunastu osób. Oczywiście w przypadku dużego mieszkania, domu, tarasu czy ogrodu, można zorganizować imprezę z udziałem nawet kilkudziesięciu osób. Oto na czym należy się skupić, przygotowując przyjęcie komunijne w domu.

Komfortowe przyjęcie w domu – na co zwrócić uwagę?
Organizując przyjęcie w domu, ważne jest, aby zapewnić maksymalny komfort gościom, przygotowując w tym celu odpowiednią ilość miejsca. Ciągłe popychanie i szturchanie łokciami podczas jedzenia raczej nie wpłynie pozytywnie na atmosferę rodzinnego spotkania. Dlatego dobrze jest przetestować kilka konfiguracji i wybrać taki układ rozmieszczenia stołów i krzeseł, który pozwoli im swobodnie jeść i rozmawiać podczas imprezy. Upewnij się, że masz wystarczającą liczbę stołów, krzeseł, sztućców i obrusów. Jeśli nie, możesz je pożyczyć lub wynająć.

Advertisement

W zależności od kościoła, w którym Twoje dziecko przystępuje do Pierwszej Komunii, harmonogram dnia może się różnić. Zazwyczaj msza komunijna jest odprawiana rano lub w godzinach przedpołudniowych. Po ceremonii goście udają się na przyjęcie. Problem polega na tym, że między tymi dwoma wydarzeniami nie zawsze jest dużo czasu. Aby zminimalizować stres związany z podaniem gościom posiłku zaraz po przyjściu do domu, postaw na potrawy, które to umożliwią.

Komunijne menu
Jeśli chodzi o listę dań, warto ją przygotować z dużym wyprzedzeniem. Najlepiej wybierać potrawy dość proste i szybkie w przygotowaniu. W końcu to ważny dzień w życiu dziecka. Warto spędzić jak najwięcej czasu z nim i innymi członkami rodziny, zamiast spędzać większość przyjęcia w kuchni. Optymalnym rozwiązaniem jest przygotowanie zupy (polecamy krem ze szparagów z grzankami w kształcie serca – przepis pod tekstem) i dania głównego, a na stole postawienie różnego rodzaju sałatek, przekąsek i owoców, które goście mogą zjeść we własnym zakresie.

Ponieważ głównymi bohaterami przyjęcia są często dzieci, będzie im miło, jeśli w menu znajdą się pozycje, przygotowane specjalnie dla nich. – Szybką i zdrową propozycją mogą być np. zabawne koreczki z sera żółtego i oliwek – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. – Nie tylko wyglądają estetycznie, ale także stanowią zdrową przekąskę. Ser żółty to w końcu źródło łatwo przyswajalnego białka i wielu witamin – zauważa. Przepis na koreczki podajemy na końcu artykułu.

Wsparcie firmy cateringowej
Jeśli na imprezie jest więcej osób, można rozważyć skorzystanie ze wsparcia firmy cateringowej. Często najbardziej popularnym wyborem jest bufet, ponieważ oferuje gościom różnorodne dania, które zaspokoją wszystkie gusta kulinarne. Jeśli poprosisz firmę cateringową o dostarczenie dań głównych, możesz uzupełnić menu o domowe desery, ciasta, przekąski i sałatki. Zaangażuj w tym celu pozostałych domowników i zróbcie jak najwięcej przed wielkim dniem. Dzieci rwą się do pomocy? – Ślimaczki z ciasta francuskiego czy krakersowe koreczki z żółtym serem to przekąski, które nie są czasochłonne i można do ich przygotowania zaprosić także dzieci – nawet w trakcie przyjęcia, zapewniając im w ten sposób kulinarną rozrywkę. – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki.

Advertisement


Najważniejsza wskazówka – poproś któregoś z przyjaciół lub członka rodziny, aby przyszedł do Twojego domu w czasie, kiedy będziecie w kościele. Pomoc w podgrzaniu lub przygotowaniu jedzenia może się okazać bezcenna, ponieważ rano będziesz mieć pełne ręce roboty, przygotowując siebie i swoje dziecko na uroczystość.
Jak w przypadku każdego dużego wydarzenia, szczegółowe zaplanowanie przyjęcia komunijnego to podstawa. Dzięki przygotowaniu odpowiedniego harmonogramu zadań i ustaleniu priorytetów, o niczym nie zapomnisz i zorganizujesz wspaniałe przyjęcie komunijne, które w przyszłości będzie mile wspominane zarówno przez dziecko, jak i całą rodzinę.

Krem ze szparagów z grzankami w kształcie serca
Składniki dla 4 osób:
– 2 pęczki białych szparagów
– 2 kromki chleba
– 1 opakowanie serka topionego MSM Mońki
– średnia cebula czerwona
– 1 litr bulionu drobiowego
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki i pokroić w 2-3 cm kawałki. W garnku roztopić masło, delikatnie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać szparagi, smażyć około 2 minuty co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion, zagotować. Całość zblendować na gładką masę, pod koniec dodać opakowanie serka topionego i doprawić do smaku. Z kromek wyciąć serduszka, opiec w tosterze lub piekarniku do osiągnięcia pożądanej chrupkości.

Koreczki z sera żółtego i oliwek
Składniki:
– ser żółty Morski MSM Mońki w bloku
– czarne oliwki
– plasterki marchewki
Przygotowanie: Ser pokroić na średniej wielkości kostkę i nadziać na każdy patyczek na przemian z oliwkami i plasterkiem marchewki.

Ślimaczki z ciasta francuskiego
Składniki:
– 200 g szynki parzonej
– 200 g świeżych pieczarek
– 2 łyżki oleju
– 200 g sera podlaskiego MSM Mońki
– 150 g kapusty pekińskiej
– 4 sztuki pomidorów suszonych z oleju
– pieprz do smaku
– 2 rolki (ok. 375 g każda) gotowego ciasta francuskiego
– 1 jajko
Wykonanie: Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda. Wystudzić, dodać starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać.
Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć i pociąć na parocentymetrowe krążki. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180°C) na złoty kolor. Podawać z ulubionym zimnym sosem, np. czosnkowym.

Krakersowe koreczki z żółtym serem
Składniki:
– paczka krakersów
– 30 dag sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku
– czerwone winogrona
– jogurt grecki
Przygotowanie: Krakersy posmarować niewielką ilością jogurtu greckiego. Na wykałaczkę nabić kostki żółtego sera oraz winogrono i ułożyć ją na krakersie.
Smacznego!

Advertisement

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ludzie

VI Turystyczny Rajd Samochodowy “Reporter” już za nami

Published

on

By

Już po raz szósty uczestnicy Uniwersytetu Trzeciego wieku z Piły wzięli udział w Turystycznym Rajdzie Samochodowym “REPORTER”. Rajd został przygotowany przez małżeństwo Krystynę i Marka Plucińskich.

Tym razem uczestnicy wyruszyli do malowniczej Gminy Szydłowo, aby poznać jej walory krajobrazowe, historyczne i turystyczne.
Zbiórka odbyła się w pilskim BWA, gdzie zaznajomiono uczestników rajdu z zabytkami gminy.Krzysztof Sadowski etatowy członek Zarządu Powiatu w Pile życzył uczestnikom wspaniałych wrażeń.
Później na malownicze trasy Gminy Szydłowo samochodami ruszyło 15 załóg, wyposażonych w aparaty fotograficzne. Na szlaku czekało wiele niespodzianek i zagadek.
-W trakcie rajdu uczestnicy musieli rozwiązać 10 zagadek – mówi Marek Pluciński – organizator rajdu.
Podsumowanie rajdu odbyło się w Róży Wielkiej, gdzie wręczono nagrody najlepszym drużynom i puchary ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Pile.

Continue Reading

Ludzie

35-lecie pracy zawodowej dyrektor biblioteki w Pile

Published

on

By

Joanna Wyrwa-Krzyżańska dyrektor Powiatowej i Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Pantaleona Szumana w Pile obchodziła jubileusz 35-lecia pracy zawodowej.
Z te okazji starosta pilski Eligiusz Komarowski, Arkadiusz Kubich, wicestarosta pilski, Krzysztof Sadowski etatowy członek Zarządu Powiatu w Pile oraz Emilia Załachowska i Marek Kamiński, członkowie Zarządu złożyli jej gratulacje i podziękowania za codzienna sumienną pracę.  której efektem jest nieustanny rozwój Biblioteki.

Joanna Wyrwa Krzyżańska swoją karierę zawodową zaczynała właśnie w pilskiej bibliotece. Jej poświeciła całe zawodowe życie, awansując do stanowiska dyrektora.
Dziękuję za docenienie mojej pracy, to niezwykle miłe i wzruszające – powiedziała pani dyrektor.

Pilska biblioteka to dzisiaj placówka nowoczesna na miarę XXI wieku. Nieustająco pozyskuje nowości wydawnicze. W jej zasobach jest już ponad 25o tysięcy książek i czasopism oraz prawie 38 tysięcy multimediów. Z biblioteki korzysta ponad 12 tysięcy czytelników, którzy w ubiegłym roku wypożyczyli ponad 300 tysięcy książek.
To wszystko dzięki wspaniałym pomysłom, które realizuje placówka. Jednym z nich była ławeczka bookcrossingowa, w której mieszkańcy mogą wymieniać się przeczytanymi książkami. Biblioteka zrealizowała także ciekawy projekt, dzięki któremu zebrano pamiątki Solidarności Regionu Pilskiego, które w formie cyfrowej można oglądać w infokiosku w bibliotece.

Advertisement

Bibliotek, która zarządza Joanna Wyrwa – Krzyżańska skutecznie sięga po środki zewnętrze. Dzięki nim realizuje także ciekawe projekty kulturalne. W ubiegłym roku były to koncerty muzyki poważnej i spektakle popularnych bajek w gminach powitu pilskiego pt. „Kulturalne Weekendy”, w tym roku m.in. recital Stanisława Soyki i pokaz multimedialny na ekranie wodnym w ramach obchodów 100-lecia urodzin poetki i noblistki Wisławy Szymborskiej.

Continue Reading