Connect with us

Ludzie

Przyjęcie komunijne w domu?

Published

on

Pierwsza komunia to niezwykły moment w życiu katolickich rodzin. Niemniej zorganizowanie przyjęcia komunijnego może być nieco stresujące. Aby móc w pełni cieszyć się tym dniem, warto wcześniej zaplanować szczegóły przyjęcia i ceremonii. Nie musisz organizować drogiej imprezy w restauracji, aby świętowanie komunii Twojego dziecka okazało się sukcesem. Warto jednak poświęcić trochę czasu, aby zadbać o wszystkie szczegóły.

Przyjęcie komunijne w domu czy restauracji?
Bardzo często przyjęcia z okazji pierwszej komunii świętej organizuje się w lokalu, czyli w restauracji, hotelu czy na sali bankietowej. Rodzice wybierają to rozwiązanie głównie ze względu na ilość gości. Nie każdy ma duży dom czy mieszkanie, mogące pomieścić kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt osób. Co więcej, takie rozwiązanie jest po prostu wygodne i oszczędza czas – ale nie pieniądze. W 2022 r. w restauracji za przyjęcie komunijne zapłacimy od 120 do 400 zł od osoby.

Ten wyjątkowy dzień nie musi się jednak wiązać z wyrwą w domowym budżecie. Bardziej ekonomiczną opcją jest przygotowanie przyjęcia komunijnego w domu. To bardzo dobre rozwiązanie, jeśli liczba gości nie przekracza kilkunastu osób. Oczywiście w przypadku dużego mieszkania, domu, tarasu czy ogrodu, można zorganizować imprezę z udziałem nawet kilkudziesięciu osób. Oto na czym należy się skupić, przygotowując przyjęcie komunijne w domu.

Komfortowe przyjęcie w domu – na co zwrócić uwagę?
Organizując przyjęcie w domu, ważne jest, aby zapewnić maksymalny komfort gościom, przygotowując w tym celu odpowiednią ilość miejsca. Ciągłe popychanie i szturchanie łokciami podczas jedzenia raczej nie wpłynie pozytywnie na atmosferę rodzinnego spotkania. Dlatego dobrze jest przetestować kilka konfiguracji i wybrać taki układ rozmieszczenia stołów i krzeseł, który pozwoli im swobodnie jeść i rozmawiać podczas imprezy. Upewnij się, że masz wystarczającą liczbę stołów, krzeseł, sztućców i obrusów. Jeśli nie, możesz je pożyczyć lub wynająć.

W zależności od kościoła, w którym Twoje dziecko przystępuje do Pierwszej Komunii, harmonogram dnia może się różnić. Zazwyczaj msza komunijna jest odprawiana rano lub w godzinach przedpołudniowych. Po ceremonii goście udają się na przyjęcie. Problem polega na tym, że między tymi dwoma wydarzeniami nie zawsze jest dużo czasu. Aby zminimalizować stres związany z podaniem gościom posiłku zaraz po przyjściu do domu, postaw na potrawy, które to umożliwią.

Advertisement

Komunijne menu
Jeśli chodzi o listę dań, warto ją przygotować z dużym wyprzedzeniem. Najlepiej wybierać potrawy dość proste i szybkie w przygotowaniu. W końcu to ważny dzień w życiu dziecka. Warto spędzić jak najwięcej czasu z nim i innymi członkami rodziny, zamiast spędzać większość przyjęcia w kuchni. Optymalnym rozwiązaniem jest przygotowanie zupy (polecamy krem ze szparagów z grzankami w kształcie serca – przepis pod tekstem) i dania głównego, a na stole postawienie różnego rodzaju sałatek, przekąsek i owoców, które goście mogą zjeść we własnym zakresie.

Ponieważ głównymi bohaterami przyjęcia są często dzieci, będzie im miło, jeśli w menu znajdą się pozycje, przygotowane specjalnie dla nich. – Szybką i zdrową propozycją mogą być np. zabawne koreczki z sera żółtego i oliwek – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. – Nie tylko wyglądają estetycznie, ale także stanowią zdrową przekąskę. Ser żółty to w końcu źródło łatwo przyswajalnego białka i wielu witamin – zauważa. Przepis na koreczki podajemy na końcu artykułu.

Wsparcie firmy cateringowej
Jeśli na imprezie jest więcej osób, można rozważyć skorzystanie ze wsparcia firmy cateringowej. Często najbardziej popularnym wyborem jest bufet, ponieważ oferuje gościom różnorodne dania, które zaspokoją wszystkie gusta kulinarne. Jeśli poprosisz firmę cateringową o dostarczenie dań głównych, możesz uzupełnić menu o domowe desery, ciasta, przekąski i sałatki. Zaangażuj w tym celu pozostałych domowników i zróbcie jak najwięcej przed wielkim dniem. Dzieci rwą się do pomocy? – Ślimaczki z ciasta francuskiego czy krakersowe koreczki z żółtym serem to przekąski, które nie są czasochłonne i można do ich przygotowania zaprosić także dzieci – nawet w trakcie przyjęcia, zapewniając im w ten sposób kulinarną rozrywkę. – podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki.


Najważniejsza wskazówka – poproś któregoś z przyjaciół lub członka rodziny, aby przyszedł do Twojego domu w czasie, kiedy będziecie w kościele. Pomoc w podgrzaniu lub przygotowaniu jedzenia może się okazać bezcenna, ponieważ rano będziesz mieć pełne ręce roboty, przygotowując siebie i swoje dziecko na uroczystość.
Jak w przypadku każdego dużego wydarzenia, szczegółowe zaplanowanie przyjęcia komunijnego to podstawa. Dzięki przygotowaniu odpowiedniego harmonogramu zadań i ustaleniu priorytetów, o niczym nie zapomnisz i zorganizujesz wspaniałe przyjęcie komunijne, które w przyszłości będzie mile wspominane zarówno przez dziecko, jak i całą rodzinę.

Krem ze szparagów z grzankami w kształcie serca
Składniki dla 4 osób:
– 2 pęczki białych szparagów
– 2 kromki chleba
– 1 opakowanie serka topionego MSM Mońki
– średnia cebula czerwona
– 1 litr bulionu drobiowego
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki i pokroić w 2-3 cm kawałki. W garnku roztopić masło, delikatnie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać szparagi, smażyć około 2 minuty co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion, zagotować. Całość zblendować na gładką masę, pod koniec dodać opakowanie serka topionego i doprawić do smaku. Z kromek wyciąć serduszka, opiec w tosterze lub piekarniku do osiągnięcia pożądanej chrupkości.

Koreczki z sera żółtego i oliwek
Składniki:
– ser żółty Morski MSM Mońki w bloku
– czarne oliwki
– plasterki marchewki
Przygotowanie: Ser pokroić na średniej wielkości kostkę i nadziać na każdy patyczek na przemian z oliwkami i plasterkiem marchewki.

Advertisement

Ślimaczki z ciasta francuskiego
Składniki:
– 200 g szynki parzonej
– 200 g świeżych pieczarek
– 2 łyżki oleju
– 200 g sera podlaskiego MSM Mońki
– 150 g kapusty pekińskiej
– 4 sztuki pomidorów suszonych z oleju
– pieprz do smaku
– 2 rolki (ok. 375 g każda) gotowego ciasta francuskiego
– 1 jajko
Wykonanie: Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda. Wystudzić, dodać starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać.
Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć i pociąć na parocentymetrowe krążki. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180°C) na złoty kolor. Podawać z ulubionym zimnym sosem, np. czosnkowym.

Krakersowe koreczki z żółtym serem
Składniki:
– paczka krakersów
– 30 dag sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku
– czerwone winogrona
– jogurt grecki
Przygotowanie: Krakersy posmarować niewielką ilością jogurtu greckiego. Na wykałaczkę nabić kostki żółtego sera oraz winogrono i ułożyć ją na krakersie.
Smacznego!

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ludzie

IX edycja Krajna Adventure Race wystartuje już w sierpniu

Published

on

By

Tegoroczna edycja to swego rodzaju powrót do korzeni. Gdy rozpoczynaliśmy naszą przygodę z rajdem przygodowym na Krajnie, bazą zawodów było Sławianowo, później przez lata gościliśmy w Złotowie, a w tej edycji postanowiliśmy wrócić tam, gdzie wszystko się zaczęło, a więc nad Jezioro Sławianowskie – piszą organizatorzy.

-W tym roku przygotowujemy dwie trasy: rajdową oraz rowerową. Rowerzyści zmierzą się z nawigacją na dystansie około 80 km, które należy pokonać w limicie 11 godzin. Do odnalezienia będzie około 25-30 punktów kontrolnych, a start i meta będą zlokalizowane w Sławianowie. Każdy uczestnik zostanie wyposażony w tracker gps umożliwiający kibicom śledzenie pozycji zawodnika on-line, a zawodnikowi analizę swojego wariantu po zawodach – dodają organizatorzy.

Przygodowo w czterech dyscyplinach
Krajna Adventure Race to jednak przede wszystkim zawody multidyscyplinarne. Tym razem nie dajemy uczestnikom wyboru długości trasy – przygotowujemy jedną – liczącą około 80 km. Może to dobry czas, żeby starzy wyjadacze z długich dystansów zmierzyli się z tymi, którzy zazwyczaj święcili triumfy na trasie krótkiej? Kto będzie lepszy? Zobaczymy!


Rajd rozpocznie się przeprawą przez jezioro – odcinek liczący około 500 metrów należy pokonać wpław, choć można korzystać z wszelkich pomocy pływackich, zaczynając od płetw czy łapek, a na materacach kończąc – wszystkie chwyty dozwolone. Etap drugi to mniej więcej biegowy półmaraton, oczywiście z mapą i kompasem w ręce. Etap trzeci – kajaki na jeziorze – do pokonania będzie około 11 km i na koniec liczący około 45 kilometrów odcinek rowerowy.

Długość poszczególnych etapów nie faworyzuje nikogo, żeby stanąć na podium trzeba czuć się dobrze w każdej dyscyplinie, mieć zgrany zespół i oczywiście dobrze nawigować, żeby nie zgubić się w terenie!

Zgłoszenia na trasę rajdową trwają do 8., a na trasę rowerową do 16 sierpnia 2022.

Zapraszamy do obejrzenia obszernego reportażu filmowego z edycji 2021

Advertisement

Do zobaczenia na Krajnie!
Więcej informacji znajdziesz na stronie zawodów: www.krajnaar.pl oraz na facebooku Krajna Adventure Race: https://www.facebook.com/krajnaadventurerace/

Continue Reading

Ludzie

Dania z jabłek i śliwek opanują Białośliwie

Published

on

By

Image by S. Hermann & F. Richter from Pixabay

W sobotę 28 maja br. w Białośliwiu odbędzie się finał konkursu „Przysmaki z wielkopolskich sadów”. Konkurs organizowany jest przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego przy współpracy z Gminą Białośliwie W którym udział wezmą Koła Gospodyń Wiejskich z Wielkopolski. Będzie okazją do zaprezentowania bogactwa Wielkopolskiej kuchni i poznania wyjątkowych smaków.

Wydarzenie odbędzie się 28 maja br. o godz. 12:00, w Parku Dworskim Raczyńskich przy ulicy Podgórnej w Białośliwiu. W rywalizacji udział wezmą najlepsze dania ze śliwek i jabłek przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich (KGW) z całego Regionu. Finał konkursu poprzedził nabór zgłoszeń, w którym KGW mogły zgłosić swoje potrawy. Konkurs jest także okazją do poznania Wielkopolski, regionalnej tradycji, dziedzictwa kulinarnego oraz integracji uczestników imprezy.

-Finał konkursu „Przysmaki z wielkopolskich sadów” organizowanego przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego to wyjątkowa forma promocji naszego dziedzictwa kulinarnego. Sady są charakterystycznym elementem naszego tradycyjnego wiejskiego krajobrazu, a Koła Gospodyń Wiejskich bardzo często korzystają z bogactwa zbiorów jakie mogą z nich pozyskać. W licznych potrawach owoce pozyskiwane z przydomowych sadów odgrywają kluczową rolę. Celem konkursu którego finał odbywa się w Białośliwiu, w powiecie pilskim jest zebranie i zaprezentowanie przed szeroką publicznością tych najbardziej wyjątkowych i tradycyjnych przygotowywanych w oparciu o rodzime receptury. Najlepsze dania ze śliwek i jabłek ocenione przez Komisję konkursową otrzymają nagrody finansowe. – mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski

KGW zaprezentują potrawy regionalnie i lokalne. Konkurs zostanie rozstrzygnięty w dwóch kategoriach: – na najlepszą potrawę regionalną z jabłkiem i na najlepszą potrawę regionalną ze śliwką. Potrawy zostaną zaprezentowane na stoiskach, a degustować je i oceniać będzie Komisja Konkursowa wg kryteriów takich jak: wygląd, estetyka, oryginalność i sposób podania, walory smakowe i zapachowe, związek potrawy z regionem i jego tradycjami. Zwycięzcami Konkursu w każdej z dwóch kategorii zostanie do 10 nominowanych KGW, które uzyskają największą liczbę punktów. Otrzymają oni nagrody finansowe.

Podczas imprezy organizatorzy przewidzieli wiele atrakcji, m. in. poczęstunek dla uczestników, występy artystyczne, atrakcje dla dzieci i młodzieży, stoiska KGW z możliwością zakupienia produktów.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement