Connect with us

Wiadomości

5 sposobów na wielkanocne jajko

Published

on

Ugotowane na twardo połówki posmarowane majonezem i posypane szczypiorkiem – któż z nas nie zajadał się takimi jajkami? Pod taką postacią są najczęściej spożywane w czasie Wielkanocy i często wprost kojarzą się nam ze świętami. Jeżeli jednak zdecydujecie się urozmaicić jajeczny jadłospis to mamy dla was pięć propozycji.

Jajko w koszulce
Przygotowanie tego przysmaku nie zajmuje dużo czasu (tylko 10 minut), jednak musimy postępować z dużą precyzją.
– Podstawowa sprawa – jaja muszą być świeże – podkreśla Tomasz Jokiel, specjalista z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Łatwo stwierdzimy, czy takie są, wbijając jedno do miseczki. W świeżym jajku białko ma stabilną, gęstą konsystencję i dobrze trzyma się żółtka.


Przepis
W rondlu zagotowujemy litr wody i do gotującej dodajemy dwie łyżki octu spirytusowego (można też sok z cytryny lub szczyptę soli). Następnie zmniejszamy moc palnika na minimum i zaczynamy mieszać, aby w wodzie powstał wir. Kiedy utworzy się wir, przestajemy mieszać i w środek wlewamy jajko (nie wbijamy bezpośrednio, lepiej użyć do tego miseczkę). Po mniej więcej 3 minutach wyławiamy je łyżką lub sitkiem. Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Podajemy na opieczonych grzankach z dodatkiem np. pasty z awokado.

Jajko faszerowane na ostro
Kontrpropozycją dla jajek z majonezem mogą być też, trochę podobne, jajka z ostrym farszem. Ich przyrządzenie jest bardzo proste, a otrzymujemy przekąskę o wyrazistym smaku.


– Czas gotowania jajek na twardo zależy przede wszystkim od wielkości – wyjaśnia ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. – Można przyjąć, że jaja w rozmiarze S gotujemy przez około 8 minut od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, rozmiar M potrzebuje ok. 9 minut, a rozmiar L do 10 minut. Pamiętajmy, żeby jajek nie gotować zbyt długo, ponieważ wokół żółtka może pojawić się ciemna obwódka.
Przepis
Jajka ugotowane na twardo przecinamy na pół i wyjmujemy żółtka. Rozgniatamy je i mieszamy z chrzanem, odrobiną ostrej papryki oraz bryndzą. Białka napełniamy farszem i dekorujemy szczypiorkiem lub rzeżuchą.

Schotch egg
Jajka po szkocku to popularna przekąska w Wielkiej Brytanii, jadana zwykle na zimno. Nad Wisłą może znaleźć zwolenników, bo jest to wariacja na temat… kotleta mielonego.

Przepis
Przygotuj: 5 jaj (rozmiar M lub L Fermy Drobiu Jokiel), ok. 500 g wieprzowego mięsa mielonego, bułkę tartą, cebulę, czosnek, przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy), olej do smażenia.
Mięso przygotowujemy podobnie jak na kotlety mielone – dodajemy do niego cebulę, czosnek, przyprawy. Wyrabiamy, a jeśli masa będzie zbyt luźna dodajemy trochę bułki tartej lub namoczoną i rozdrobnioną kajzerkę. 4 jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Następnie oblepiamy je dookoła mięsem, nadając całości kształt kulki. Tak przygotowane, panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złocistego koloru lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Advertisement

Tostowe koszyczki
Przygotowanie tego dania (o bardzo wielkanocnie kojarzącej się nazwie) również nie powinno nastręczać trudności, wymaga jednak wykorzystania formy do pieczenia muffinek.

Tę trzeba na początek dokładnie posmarować masłem. Następnie bierzemy tyle kromek chleba tostowego, ile chcemy zrobić koszyczków. Odkrawamy skórki i lekko spłaszczonymi kromkami wykładamy foremki. Potem kroimy pieczarki, smażymy i doprawiamy. Do każdej foremki wkładamy kolejno plasterek boczku, usmażone pieczarki, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i wbijamy po jednym jajku (może być samo żółtko). Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C, pieczemy 15-20 minut.

Sałatka żydowska
Na koniec nieśmiertelna klasyka, czyli sałatka, której podstawowymi składnikami są ziemniaki, jajka i cebula. Najważniejsza jest jakość ziemniaków, które po ugotowaniu powinny być suche, co ułatwi pokrojenie ich w kostkę. Jeżeli możemy wybierać to idealne będą odmiany typu A, tzw. sałatkowego, np. Agata czy Denar.


Przepis
Na 8 porcji musimy przygotować 1 kilogram ziemniaków, 6 jajek (rozmiar M lub L Ferm Drobiu Jokiel) i 1 cebulę. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy je i kroimy w kostkę. Pozostałe składniki również kroimy, a następnie mieszamy z 300 ml majonezu (najlepiej domowego) i doprawiamy solą oraz pieprzem. Po przygotowaniu należy wstawić sałatkę do lodówki na 30 minut – na zimno jest bowiem bardziej aromatyczna i smaczniejsza. Przed podaniem można posypać posiekanym świeżym szczypiorem.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Kultura

Zapraszamy do konkursu fotograficznego

Published

on

By

Muzeum Kultury Ludowej w Osieku nad Notecią organizuje konkurs fotograficzny: “Kapliczki i krzyże przydrożne”. Konkurs, skierowany jest do mieszkańców powiatów: pilskiego, nakielskiego, sępoleńskiego, wągrowieckiego i żnińskiego, rozpatrywany będzie w 3 kategoriach wiekowych: dzieci, młodzież i dorośli.

Warunkiem uczestnictwa jest nadesłanie od 1 do 5 zdjęć własnego autorstwa wraz z wymaganymi załącznikami. Prace w formacie JPG nadsyłać można pocztą tradycyjną na nośnikach elektrycznych (adres: Muzeum Kultury Ludowej w Osieku n. Notecią, ul. Dworcowa 12, 89-333 Osiek n. Notecią), bądź mailowo na adres: konkurs@muzeum.pila.pl. Uroczyste podsumowanie konkursu z wręczeniem nagród odbędzie się na imprezie plenerowej “Pożegnanie lata” we wrześniu 2023 r. Prace wyróżnione i nagrodzone oglądać będzie można na wystawie pokonkursowej. Szczegóły konkursu pod linkiem http://www.muzeum.pila.pl/edukacja.php?lang=pl&id_strony=34.

Termin nadsyłania prac do 14 sierpnia. Zapraszamy!

Continue Reading

Wiadomości

3 czerwca otwarcie nowego Placu Zabaw przy skateplazie

Published

on

By

Już w najbliższą sobotę, 3 czerwca, najmłodsi będą mogli skorzystać z najnowszego placu zabaw przy pilskiej skateplazie.

 

To jak do tej pory największy plac zabaw w Pile. Na otwarcie organizatorzy zaplanowali wiele atrakcji. W śród nich m.in. fotobudka, strefa dziecka, balonowe kreacje, wata cukrowa, popcorn, zabawy i konkursy dla dzieci i co najważniejsze sam plac zabaw.

Początek już o godz. 16.00 na plantach przy ul. Dąbrowskiego.

Advertisement
Continue Reading