Connect with us

Wiadomości

5 sposobów na wielkanocne jajko

Published

on

Ugotowane na twardo połówki posmarowane majonezem i posypane szczypiorkiem – któż z nas nie zajadał się takimi jajkami? Pod taką postacią są najczęściej spożywane w czasie Wielkanocy i często wprost kojarzą się nam ze świętami. Jeżeli jednak zdecydujecie się urozmaicić jajeczny jadłospis to mamy dla was pięć propozycji.

Jajko w koszulce
Przygotowanie tego przysmaku nie zajmuje dużo czasu (tylko 10 minut), jednak musimy postępować z dużą precyzją.
– Podstawowa sprawa – jaja muszą być świeże – podkreśla Tomasz Jokiel, specjalista z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Łatwo stwierdzimy, czy takie są, wbijając jedno do miseczki. W świeżym jajku białko ma stabilną, gęstą konsystencję i dobrze trzyma się żółtka.


Przepis
W rondlu zagotowujemy litr wody i do gotującej dodajemy dwie łyżki octu spirytusowego (można też sok z cytryny lub szczyptę soli). Następnie zmniejszamy moc palnika na minimum i zaczynamy mieszać, aby w wodzie powstał wir. Kiedy utworzy się wir, przestajemy mieszać i w środek wlewamy jajko (nie wbijamy bezpośrednio, lepiej użyć do tego miseczkę). Po mniej więcej 3 minutach wyławiamy je łyżką lub sitkiem. Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Podajemy na opieczonych grzankach z dodatkiem np. pasty z awokado.

Jajko faszerowane na ostro
Kontrpropozycją dla jajek z majonezem mogą być też, trochę podobne, jajka z ostrym farszem. Ich przyrządzenie jest bardzo proste, a otrzymujemy przekąskę o wyrazistym smaku.


– Czas gotowania jajek na twardo zależy przede wszystkim od wielkości – wyjaśnia ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. – Można przyjąć, że jaja w rozmiarze S gotujemy przez około 8 minut od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, rozmiar M potrzebuje ok. 9 minut, a rozmiar L do 10 minut. Pamiętajmy, żeby jajek nie gotować zbyt długo, ponieważ wokół żółtka może pojawić się ciemna obwódka.
Przepis
Jajka ugotowane na twardo przecinamy na pół i wyjmujemy żółtka. Rozgniatamy je i mieszamy z chrzanem, odrobiną ostrej papryki oraz bryndzą. Białka napełniamy farszem i dekorujemy szczypiorkiem lub rzeżuchą.

Schotch egg
Jajka po szkocku to popularna przekąska w Wielkiej Brytanii, jadana zwykle na zimno. Nad Wisłą może znaleźć zwolenników, bo jest to wariacja na temat… kotleta mielonego.

Advertisement

Przepis
Przygotuj: 5 jaj (rozmiar M lub L Fermy Drobiu Jokiel), ok. 500 g wieprzowego mięsa mielonego, bułkę tartą, cebulę, czosnek, przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy), olej do smażenia.
Mięso przygotowujemy podobnie jak na kotlety mielone – dodajemy do niego cebulę, czosnek, przyprawy. Wyrabiamy, a jeśli masa będzie zbyt luźna dodajemy trochę bułki tartej lub namoczoną i rozdrobnioną kajzerkę. 4 jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Następnie oblepiamy je dookoła mięsem, nadając całości kształt kulki. Tak przygotowane, panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złocistego koloru lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Tostowe koszyczki
Przygotowanie tego dania (o bardzo wielkanocnie kojarzącej się nazwie) również nie powinno nastręczać trudności, wymaga jednak wykorzystania formy do pieczenia muffinek.

Tę trzeba na początek dokładnie posmarować masłem. Następnie bierzemy tyle kromek chleba tostowego, ile chcemy zrobić koszyczków. Odkrawamy skórki i lekko spłaszczonymi kromkami wykładamy foremki. Potem kroimy pieczarki, smażymy i doprawiamy. Do każdej foremki wkładamy kolejno plasterek boczku, usmażone pieczarki, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i wbijamy po jednym jajku (może być samo żółtko). Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C, pieczemy 15-20 minut.

Sałatka żydowska
Na koniec nieśmiertelna klasyka, czyli sałatka, której podstawowymi składnikami są ziemniaki, jajka i cebula. Najważniejsza jest jakość ziemniaków, które po ugotowaniu powinny być suche, co ułatwi pokrojenie ich w kostkę. Jeżeli możemy wybierać to idealne będą odmiany typu A, tzw. sałatkowego, np. Agata czy Denar.

Advertisement


Przepis
Na 8 porcji musimy przygotować 1 kilogram ziemniaków, 6 jajek (rozmiar M lub L Ferm Drobiu Jokiel) i 1 cebulę. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie obieramy je i kroimy w kostkę. Pozostałe składniki również kroimy, a następnie mieszamy z 300 ml majonezu (najlepiej domowego) i doprawiamy solą oraz pieprzem. Po przygotowaniu należy wstawić sałatkę do lodówki na 30 minut – na zimno jest bowiem bardziej aromatyczna i smaczniejsza. Przed podaniem można posypać posiekanym świeżym szczypiorem.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wiadomości

W niedzielę, 28 kwietnia sklepy będą otwarte

Published

on

By

fot. PAP

W niedzielę, 28 kwietnia br. sklepy będą otwarte. Następna handlowa niedziela przypada 30 czerwca 2024 roku.

Ustawa wprowadzająca stopniowo zakaz handlu w niedziele weszła w życie 1 marca 2018 r. Od 2020 r. zakaz handlu nie obowiązuje jedynie w siedem niedziel w roku: ostatnie niedziele stycznia, kwietnia, czerwca i sierpnia, a także w niedzielę przed Wielkanocą oraz w dwie kolejne niedziele poprzedzające Boże Narodzenie.

 

Najbliższa niedziela handlowa przypada 30 czerwca, a kolejne: 25 sierpnia, 15 grudnia, 22 grudnia.

Advertisement

 

W ustawie ograniczającej handel w niedziele przewidziano katalog 32 wyłączeń. Zakaz handlu nie obejmuje m.in. działalności pocztowej, jeśli przychody z tej działalności stanowią co najmniej 40 proc. przychodów ze sprzedaży danej placówki. Ponadto nie obowiązuje w cukierniach, lodziarniach, na stacjach paliw płynnych, w kwiaciarniach, w sklepach z prasą ani w kawiarniach.

 

Za złamanie zakazu handlu w niedziele grozi od 1000 zł do 100 tys. zł kary, a przy uporczywym naruszaniu przepisów – kara ograniczenia wolności.(PAP)

Advertisement

Continue Reading

Wiadomości

Pancerna majówka w Pilskim Muzeum Wojskowym

Published

on

By

Niezwykle atrakcyjnie zapowiada się “Pancerna Majówka”, którą w dniach 3-4 maja organizuje Pilskie Muzeum Wojskowe.

– W piątek  3 maja zapraszamy na pierwszą prezentację czołgu związanego z historią Piły!!!! Jest to kolejny wielki powrót “do domu” po Tygrysku i Iskrze. Tego modelu czołgu nie było w Pile ponad 20 lat – zapewnia Przemysław Olszyński – dyrektor Pilskiego Muzeum Wojskowego.
Atrakcje:
– pokazy zdalnie sterowanych modeli dużych czołgów i spotkanie z elitą polskich modelarzy z RC TANK, którzy je zbudowali,
– możliwość kierowania modelami czołgów dla dzieci,
– wystawa sprzętu wojskowego,
– przejażdżki pojazdami wojskowymi,
– grochówka wojskowa
Program na sobotę 04.05.2024r.
– zwiedzanie z przewodnikiem, wejścia o godzinach: 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00 zbiórka przy schronohangarze nr 1 (przy parkingu),
– przejażdżki pojazdami wojskowymi,
– gastronomia.
– Uruchomienie i renowacja czołgu była możliwa dzięki wsparciu naszych Przyjaciół: CSWL, ASTANET, JENOX, KM IMPORT, RENOVATIO, STANIEK, TROTON – dodaje P. Olszyński.
Szczegóły dojazdu na naszej stronie pmw.pila.pl w zakładce “Odwiedź”

Continue Reading

Advertisement
Advertisement