Pysznie dziś w Białośliwiu
W powietrzu unosi się zapach pieczonych jabłek, cynamonu oraz śliwek. Mowa o konkursie na “najlepszą potrawę z jabłek” oraz “najlepszą potrawę ze śliwek”, w ramach konkursu „Przysmaki z wielkopolskich sadów”, którego finał dzisiaj odbywa się w Parku w Białośliwiu.
Konkurs organizowany jest przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego przy współpracy z Gminą Białośliwie. Biorą w nim udział 74 Koła Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski. Jest to znakomita okazja do zaprezentowania bogactwa Wielkopolskiej kuchni i poznania wyjątkowych smaków.
Panie przygotowały także inne smakołyki. Były m.in. racuchy ze śliwką, szneka z glancem, rolada z kaczki z jabłkami czy kluski na parze nadziewane prażonymi jabłkami z kompotem jabłkowo-miętowym.
Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach: – na najlepszą potrawę regionalną z jabłkiem i na najlepszą potrawę regionalną ze śliwką.