Connect with us

Polska i Świat

Karpacz’23: wyniki raportu UNGC o konsumentach i gospodarce obiegu zamkniętego

Published

on

79 proc. Polaków uważa, że wprowadzanie standardów gospodarki obiegu zamkniętego ma sens, zaś 69 proc. deklaruje chęć pogłębiania swej wiedzy na temat postaw i praktyk przyjaznych środowisku – wynika z raportu przygotowanego przez UN Global Compact we współpracy z McDonald’s, zaprezentowanego podczas XXXII Forum Ekonomicznego w Karpaczu.

McDonald’s nad Wisłą to ponad 530 restauracji zarządzanych w 90 proc. przez lokalnych przedsiębiorców – franczyzobiorców, a sieć wyznacza trendy w działaniach na rzecz gospodarki obiegu zamkniętego w opakowaniach.

Advertisement

Współpracujemy z polską firmą Miklan-Ryza, która jest innowatorem i liderem na skalę europejską w odzyskiwaniu włókien papierowych ze zużytych produktów. Opracowana wspólnie z recyklerem innowacyjna technologia pozwala przywracać do systemu także słomki, papierowe kubki po napojach, a nawet zabrudzone papierowe opakowania po burgerach” – tłumaczy Anna Borys, Impact Director McDonald’s Polska.

Rozwiązania wdrożone w restauracjach McDonald’s korespondują z treścią raportu pt. „Gospodarka obiegu zamkniętego w opakowaniach”, przygotowanego przez UN Global Compact, największą na świecie inicjatywę skupiająca zrównoważony biznes. Raport, objęty partnerstwem McDonald’s, podsumowuje wnioski ze spotkań ekspertów i przedstawicieli biznesu w ramach Platformy ds. GOZ, powołanej razem z UNGC.

Wyniki raportu można określić jako >>ostrożnie optymistyczne<<: 10 proc. respondentów deklaruje, że posiada dużą wiedzę na temat korzyści związanych z recyklingiem, a ponad trzy czwarte z nich uważa, że idea gospodarki obiegu zamkniętego ma sens” – wyjaśniała Małgorzata Greszta, partnerka zarządzająca w CSR Consulting.

Raport zawiera trzy strategiczne rekomendacje dla biznesu chcącego wprowadzać w życie rozwiązania przyjazne środowisku. Pierwszą jest wypracowanie kompleksowych strategii i regularne prezentowanie ich wyników. Drugą – włączenie w proces proekologicznej zmiany konsumentów, którzy, jak wynika z raportu, są otwarci na wiedzę i gotowi do zmiany swoich zachowań. Trzecią – otwarcie na innowacje i budowa całego ekosystemu, co zakłada budowę wspólnego, ponadsektorowego łańcucha wartości.

Advertisement

Kluczową rolę odgrywa edukacja, co udowodnił sukces naszych kampanii reklamowych wyjaśniających konsumentom sens i zasady przyjaznych środowisku rozwiązań McDonald’s. Po realizacji kampanii 4 proc. więcej naszych gości wyraziło intencję segregowania odpadów. Tę zmianę postawy zauważył także nasz recykler Miklan-Ryza – zwiększyła się czystość frakcji” – komentowała Anna Borys.

Zdaniem Kamila Wyszkowskiego, przedstawiciela krajowego i dyrektora wykonawczego UN Global Compact Network Poland, należy zastanowić się również nad rozwiązaniami systemowymi, na przykład wprowadzeniem systemu kaucyjnego promującego segregowanie odpadów i opakowań.

Po prostu musimy zbudować gospodarkę obiegu zamkniętego – i to nie tylko z powodu konieczności wprowadzania Zielonego Europejskiego Ładu, ale przede wszystkim zmian klimatu, których konsekwencje odczuwamy już teraz” – wyjaśniał Kamil Wyszkowski.

Z kolei prof. Ewelina Szczech-Pietkiewicz, kierowniczka Zakładu Unii Europejskiej w Szkole Głównej Handlowej zauważyła, że ustawodawstwo w tym zakresie musi zakładać pewną elastyczność.

Advertisement

Jednym firmom opłacać się będzie używanie zamienników, a innym, którzy jak McDonald’s pochwalić się mogą konkretnymi osiągnięciami, korzystanie z wypracowanych rozwiązań i technologii” – powiedziała ekspertka.

W dyskusji zabrał głos również poseł Andrzej Grzyb, członek Komisji Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa. Jak wyjaśniał, od praktyki ponownego wykorzystania surowców, nie ma odwrotu.

Recykling to konieczność, m.in. dlatego że Europa jest dramatycznie uboga w surowce i pierwiastki, także te krytyczne. Niniejszy raport pokazuje, że w tej kwestii wśród Polaków panuje konsensus” – podkreślał parlamentarzysta.

McDonald’s Polska wdraża zielone innowacje umożliwiające ograniczanie wykorzystania zasobów planety i produkcję żywności w sposób zrównoważony wspólnie ze sprawdzonymi dostawcami. Ważnym elementem zrównoważonego rozwoju jest również wsparcie lokalnych społeczności. W przypadku McDonald’s nieocenione jest tu doświadczenie franczyzobiorców, aktywnie zaangażowanych w inicjatywy na rzecz mieszkańców, na co dzień i w potrzebie. To właśnie licencjobiorcy wiedzą, jakie są potrzeby lokalnych społeczności i jak marka może na nie odpowiadać.

Advertisement

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polska i Świat

W środę zamkną szlak prowadzący przez Wąwóz Kraków

Published

on

By

fot. Krzysztof Dęga

Ważna informacja dla turystów, którzy wybierają się w środę do Doliny Kościeliskiej.

16 października żółto znakowany szlak w Dolinie Kościeliskiej prowadzący przez Wąwóz Kraków zostanie zamknięty z powodu konieczności usunięcia ze ścian wąwozu kilku drzew zagrażających bezpieczeństwu na szlaku.
Jak podaje Tatrzański Park Narodowy prace potrwają jeden dzień.

Wąwóz Kraków. fot. Krzysztof Dęga

Dojście do jaskini Smocza Jama nie będzie wtedy możliwe. Osoby wybierające się wcześniej do wąwozu proszone są o zachowanie szczególnej ostrożności.

Continue Reading

Polecane

Jesienne Tatry na Starorobociańskim Wierchu – złote liście i niesamowite widoki

Published

on

By

fot. Sebastian Cichocki

Jesień to pora roku, kiedy Tatry przekształcają się w krainę złotych, czerwonych i pomarańczowych barw. Najlepszym miejscem, aby doświadczyć tego cudownego spektaklu natury, jest Starorobociański Wierch . Można z niego podziwiać wiele tatrzańskich szczytów.

Złote liście na szlaku

Wędrując na Starorobociański Wierch , możemy podziwiać różnorodne krajobrazy – od zielonych lasów, przez połacie złotych traw, aż po surowe, skaliste szczyty. Szlak prowadzący na Starorobociański Wierch jest jednym z najbardziej znanych w Tatrach Zachodnich, a jesienią jeszcze bardziej nabiera swojego uroku. Ciepłe kolory liści kontrastują z błękitem nieba i szarością gór.

Niesamowite widoki na szczycie

Kiedy dotrze na wierzchołek Starorobociańskiego Wierchu , przed naszymi oczyma pojawia się cudowna panorama Tatr.  Jesienne szczyty kuszą swoim kształtem i kolorami. Widok na szczyty, takie jak Bystra , Wołowiec czy Czerwone Wierchy , jest naprawdę wyjątkowy.

Tatry Zachodnie. fot. Sebastian Cichocki

Nieograniczony czas na wędrówkę

Jesienne wędrówki na Starorobociańskim Wierchu mają jeszcze jedną zaletę – mniej turystów. We wrześniu czy październiku szlaki są mniej oblegane, pozwalają na pełniejsze korzystanie z przyrody i delektowanie się ich pięknem.

Ważne jest jednak, aby pamiętać o szczegółowym przygotowaniu do wędrówek. Warunki pogodowe w Tatrach jesienią mogą być szybko zmieniać, dlatego warto nosić ciepłe ubrania, i termos z ciepłą herbatą. Warto też pamiętać o naładowanym smartfonie i latarce.

Advertisement

Raj dla fotografów

Jesień w Tatrach to raj dla fotografów. Starorobociański Wierch oferuje mnóstwo okazji do uchwycenia doskonałych kadrów. Zdjęcia można uzyskać rano lub tuż przed zachodem słońca, kiedy światło jest miękkie, a kolory przyrody nabierają głębi. Jeśli chcemy zrobić ładne panoramy – nie należy zapominać o szerokokątnym obiektywie!

Tatry zapraszają

Jeśli na prawdę chcecie podziwiać wiele szczytów to wydaje się, że Starorobociański Wierch jest do tego idealny. Malownicze krajobrazy , złote liście i niesamowite widoki to tylko niektóre z atrakcji, które czekają na Ciebie na tym szlaku. Choć wejście na szczyt nie jest szybkie i jest męczące, zwłaszcza jeśli dźwigami w plecaku aparat fotograficzny i kilka obiektywów, to jednak widoki nam wszystko rekompensują.

Advertisement
Continue Reading