WiadomościWieprzowina w roli głównej! Brzostowo kulinarną stolicą młodych talentów

Wieprzowina w roli głównej! Brzostowo kulinarną stolicą młodych talentów

W murach Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie – odbyło się wyjątkowe wydarzenie: Ogólnopolski Konkurs Kulinarny pod hasłem "WIEPRZOWINA – RASY RODZIME W ROLI GŁÓWNEJ".

Konkurs kulinarny
Konkurs kulinarny
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

To prawdziwe święto młodej gastronomii zgromadziło w Brzostowie utalentowanych uczniów z całej Polski, reprezentujących szkoły o profilu gastronomicznym. Ich zadaniem było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem mięsa wieprzowego pochodzącego z ras rodzimych.

W ciągu zaledwie dwóch godzin każda drużyna musiała wykonać cztery porcje autorskiego dania, wykazując się nie tylko znajomością technik kulinarnych, ale również pomysłowością, smakiem i estetyką podania.

konkurs kulinarny
konkurs kulinarny
konkurs kulinarny
konkurs kulinarny
konkurs kulinarny

Brzostowo gospodarzem, nie uczestnikiem

- Jako gospodarze konkursu nie braliśmy udziału w rywalizacji, aby zapewnić pełną bezstronność i komfort pracy wszystkim uczestnikom oraz jurorom. Skupiliśmy się na organizacji wydarzenia na najwyższym poziomie – od profesjonalnego zaplecza po atmosferę sprzyjającą kulinarnej twórczości - piszą na profilu Centrum Szkół Profilu Rolniczego w Brzostowie.

Kto oceniał?

Potrawy oceniane były przez doświadczone i cenione grono jurorów:

  • Marta Wika – wicedyrektor ZSCKR Brzostowo
  • Roman Jasiński – kierownik praktycznej nauki zawodu
  • Piotr Janeczko – szef kuchni i właściciel restauracji Jutrzenka w Białośliwiu
  • Arkadiusz Szulc – szef kuchni restauracji Marchew w hotelu Arche w Pile
  • Łukasz Lofek – szef kuchni w Hotelu Filmar****

Laureaci konkursu

Poziom konkursu był niezwykle wyrównany, a każde danie zachwycało smakiem i prezentacją. Ostatecznie jury wyłoniło zwycięzców:

I miejsce

ZSCKR w Kamieniu Małym

Uczennice: Emilia Bartosik, Wiktoria Bilik

Opiekun: Iwona Westfalewska

Danie: Polędwiczka wieprzowa z muślinem w boczku wędzonym, puree ziemniaczane, sos demi-glace, szparagi, surówka z kalarepy

II miejsce

ZSCKR w Studzieńcu

Uczennice: Zuzanna Falencka, Natalia Pstrągowska

Opiekunowie: Agnieszka Struś, Dorota Kolbus

Danie: Zapleciona polędwica wieprzowa z boczkiem, kakao i pistacjami pieczona w cieście francuskim, sos serowo-pomarańczowy, szparagi, salsa z botwiny

III miejsce

ZSCKR w Kowalu

Uczennice: Kinga Januszewska, Patrycja Wilczyńska

Opiekunowie: Elżbieta Woźniak, Anna Kopacka

Danie: Karkówka w pierogach na sosie paprykowo-pomidorowym, grillowane szparagi pod sosem holenderskim, glazurowane buraczki

Wyróżnienia za kreatywność i smak:

ZSCKR w Sypniewie

Uczennice: Zuzanna Kucharska, Oliwia Harasiuk

Opiekun: Karolina Wegner-Michalak

Danie: Warkocz z polędwicy wieprzowej, sos żurawinowy, trzy rodzaje puree: z pasternaku, z marchwi i szafranu oraz z groszku, kiszona rzodkiewka

ZSCKR w Lututowie

Uczennice: Karolina Ciołek, Wiktoria Wolska

Opiekun: Marzena Maciejewska

Danie: Polędwica wieprzowa w szynce parmeńskiej, puree z selera, sos z czerwonego wina, miks warzyw

ZSCKR w Bielicach

Uczniowie: Filip Kamyszek, Mikołaj Słowiński

Opiekun: Katarzyna Zientek

Danie: Karkówka z sosem rabarbarowo-śliwkowym, kluski śląskie, sałatka z pieczonymi burakami

Wydarzenie nie mogłoby się odbyć bez wsparcia Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, za co serdecznie dziękujemy.

Wybrane dla Ciebie