Wieprzowina w roli głównej! Brzostowo kulinarną stolicą młodych talentów
W murach Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie – odbyło się wyjątkowe wydarzenie: Ogólnopolski Konkurs Kulinarny pod hasłem "WIEPRZOWINA – RASY RODZIME W ROLI GŁÓWNEJ".
To prawdziwe święto młodej gastronomii zgromadziło w Brzostowie utalentowanych uczniów z całej Polski, reprezentujących szkoły o profilu gastronomicznym. Ich zadaniem było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem mięsa wieprzowego pochodzącego z ras rodzimych.
W ciągu zaledwie dwóch godzin każda drużyna musiała wykonać cztery porcje autorskiego dania, wykazując się nie tylko znajomością technik kulinarnych, ale również pomysłowością, smakiem i estetyką podania.
Brzostowo gospodarzem, nie uczestnikiem
- Jako gospodarze konkursu nie braliśmy udziału w rywalizacji, aby zapewnić pełną bezstronność i komfort pracy wszystkim uczestnikom oraz jurorom. Skupiliśmy się na organizacji wydarzenia na najwyższym poziomie – od profesjonalnego zaplecza po atmosferę sprzyjającą kulinarnej twórczości - piszą na profilu Centrum Szkół Profilu Rolniczego w Brzostowie.
Kto oceniał?
Potrawy oceniane były przez doświadczone i cenione grono jurorów:
- Marta Wika – wicedyrektor ZSCKR Brzostowo
- Roman Jasiński – kierownik praktycznej nauki zawodu
- Piotr Janeczko – szef kuchni i właściciel restauracji Jutrzenka w Białośliwiu
- Arkadiusz Szulc – szef kuchni restauracji Marchew w hotelu Arche w Pile
- Łukasz Lofek – szef kuchni w Hotelu Filmar****
Laureaci konkursu
Poziom konkursu był niezwykle wyrównany, a każde danie zachwycało smakiem i prezentacją. Ostatecznie jury wyłoniło zwycięzców:
I miejsce
ZSCKR w Kamieniu Małym
Uczennice: Emilia Bartosik, Wiktoria Bilik
Opiekun: Iwona Westfalewska
Danie: Polędwiczka wieprzowa z muślinem w boczku wędzonym, puree ziemniaczane, sos demi-glace, szparagi, surówka z kalarepy
II miejsce
ZSCKR w Studzieńcu
Uczennice: Zuzanna Falencka, Natalia Pstrągowska
Opiekunowie: Agnieszka Struś, Dorota Kolbus
Danie: Zapleciona polędwica wieprzowa z boczkiem, kakao i pistacjami pieczona w cieście francuskim, sos serowo-pomarańczowy, szparagi, salsa z botwiny
III miejsce
ZSCKR w Kowalu
Uczennice: Kinga Januszewska, Patrycja Wilczyńska
Opiekunowie: Elżbieta Woźniak, Anna Kopacka
Danie: Karkówka w pierogach na sosie paprykowo-pomidorowym, grillowane szparagi pod sosem holenderskim, glazurowane buraczki
Wyróżnienia za kreatywność i smak:
ZSCKR w Sypniewie
Uczennice: Zuzanna Kucharska, Oliwia Harasiuk
Opiekun: Karolina Wegner-Michalak
Danie: Warkocz z polędwicy wieprzowej, sos żurawinowy, trzy rodzaje puree: z pasternaku, z marchwi i szafranu oraz z groszku, kiszona rzodkiewka
ZSCKR w Lututowie
Uczennice: Karolina Ciołek, Wiktoria Wolska
Opiekun: Marzena Maciejewska
Danie: Polędwica wieprzowa w szynce parmeńskiej, puree z selera, sos z czerwonego wina, miks warzyw
ZSCKR w Bielicach
Uczniowie: Filip Kamyszek, Mikołaj Słowiński
Opiekun: Katarzyna Zientek
Danie: Karkówka z sosem rabarbarowo-śliwkowym, kluski śląskie, sałatka z pieczonymi burakami
Wydarzenie nie mogłoby się odbyć bez wsparcia Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, za co serdecznie dziękujemy.