Connect with us

Wiadomości

Pilski Oddział PTTK ma już 70 lat

Published

on

Pilski Oddział PTTK ma już 70 lat. Jesienią 1954 roku znalazła się grupka chętnych, którzy uznali, że w Pile powinien powstać oddział Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Krajoznawczego. Prace przygotowawcze troszkę trwały ale ostatecznie 8 lutego 1955 roku doszło do historycznego posiedzenia założycielskiego.

Lepiej lub gorzej ale Oddział PTTK w Pile im. Henryka Kamińskiego funkcjonuje nadal, organizuje imprezy turystyczne, zaprasza na wycieczki autokarowe, do opery, teatru, na pobyty wypoczynkowe. Cały bieżący rok jest dla działaczy „Rokiem Jubileuszowym”, każdej imprezie towarzyszyć będzie logo 70-lecia.

Odbędą się imprezy, które wszyscy znamy – rajd WIOSENNE PRZEBUDZENIA, PIKNIK MARCIŃSKI, cykl rowerowych SOBÓT NA DWÓCH KÓŁKACH, spływy kajakowe, wycieczki rowerowe klubu JEDNOŚLAD i wspomniane już wyjazdy autokarowe.

Ale będą i nowości – po kilku latach przerwy wraca Rajd Staszicowski, w tym roku też jubileuszowy, bo 50! Mało tego, w ramach „Staszica” zaproponujemy dla chętnych 2 dwudniowe trasy rowerowe: dla młodzieży szkolnej i dla dorosłych (szczegóły wkrótce). Chcąc zachęcić wszystkich do czynnego uprawiania rozlicznych form turystyki (piesza, kajakowa, rowerowa, górska itp.) proponujemy inicjatywę programową zatytułowaną nieco tajemniczo – „70 na 70” – proszę pomyśleć o co może w tym chodzić a jak nie uda się państwu rozgryźć nazwy – zapraszam do Oddziału PTTK w Pile (ul. Śródmiejska 12/1, wejście po schodkach od Ossolińskich) po regulamin.

Advertisement

Dla miłośników przyrody i leśnych spacerów zaproponujemy „Cztery Pory Roku w rezerwacie Kuźnik” – cztery spacery tą samą trasą w ścisłej współpracy z Nadleśnictwem Zdrojowa Góra w Pile – przed laty takie spacery cieszyły się sporą popularnością.

A jeśli ktoś boi się, że w lesie dopadną go kleszcze – będzie i propozycja dla nich – spacery po Pile, pierwszy już się odbył 27 stycznia, w ramach Dni Piły Muzeum Staszica proponuje podobne 2 i 9 marca, my też nie będziemy gorsi i chyba w kwietniu zaprosimy na taką uliczną wędrówkę…

Trwają prace nad wydawnictwem jubileuszowym pod roboczym tytułem „Pilscy Turyści wczoraj i dziś”, przekopujemy teczki z archiwum oddziału i szukamy śladów przeszłości, śladów Koleżanek i Kolegów, którzy wędrują już po zupełnie innych szlakach…

I w tym momencie zwracam się z gorącym apelem –

Advertisement

Szanowni Państwo, jeśli kiedykolwiek uczestniczyliście w jakiejś imprezie turystycznej organizowanej przez Pilski Oddział PTTK i macie jakieś pamiątki, zdjęcia, znaczki, proporczyki, odciski pieczęci, własne kroniki, książeczki turystyki kwalifikowanej irp., jeśli w Waszej pamięci zachowały się wspomnienia ze spotkań z naszym Patronem, Henrykiem Kamińskim, który kierował oddziałem przez 33 lata (od 1967 do swej śmierci 21.12.2000) – przynieście to do naszego Oddziału, udostępnijcie do skopiowania, do wykorzystania przy powstawaniu wspomnianego wydawnictwa.

Pamiętajmy, że pamięć ludzka jest ułomna, że wspomnienia uciekają, bledną, że może się zdarzyć, iż przy kolejnym generalnym sprzątaniu lub przeprowadzce nasze turystyczne pamiątki trafią do kosza na śmieci – ocalmy je od zapomnienia!…

J. Balcerzak

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wiadomości

Niewiarygodne! Te kwiaty mogą wylądować na talerzu!

Published

on

By

fot. PAP

Niewiarygodne! Wiele kwiatów, które są dostępne w kwiaciarniach może znaleźć swoje miejsce na talerzu. Mogą być z powodzeniem m.in. dodawane do sałatek, dań mięsnych czy jako składniki ciast – mówił dr n. med. Sławomir Dudek z Wydziału Nauk Farmaceutycznych Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

– Nie mamy oporów przed schrupaniem korzenia marchwi, liści sałaty, owocu pomarańczy, nawet skubiemy nasiona dyni. Ale czy równie chętnie sięgamy po jadalne kwiaty? A i owszem. Część z nich spożywamy wraz z codziennymi posiłkami, choć możliwe, że nie przywiązujemy do tego wagi – zauważył dr Sławomir Dudek, cytowany w informacji prasowej uczelni.

 

Popularnym jadalnym kwiatem, który możemy znaleźć w kwiaciarni są goździki, które wykazują korzystny wpływ m.in. na układ nerwowy i pokarmowy. Można dodać je do sałatek, a kandyzowane mogą być podawane z deserami. Produkuje się z nich również syropy lub marmolady.

 

Advertisement

Kolejnym kwiatem, który może służyć jako przekąska jest liliowiec ogrodowy. Jego kwiaty mają m.in. właściwości antyoksydacyjne czy przeciwdepresyjne. Inną rośliną, która kojarzy nam się bardziej np. z kwietnikiem niż kuchnią jest piwonia. Kwiaty mają właściwości przeciwalergiczne oraz zapobiegające chorobie wieńcowej.

 

Ogórecznik zwyczajny, którego kwiaty smakiem przypominają ogórek, był dawniej dodawany jako składnik zimnych napojów orzeźwiających. Może być też wykorzystywany jako środek wspomagający oczyszczanie organizmu z toksyn oraz odchudzanie.

 

Advertisement

Jadalnymi kwiatami są także: bratek, chaber, cykoria, fiołek, forsycja, jaśmin, lawenda, nagietek czy róża.

 

Jak zaznaczył dr Dudek, jadalna część brokułu jest także kwiatostanem, nazywa się ją różą; zawiera ona dużą ilość witamin, karotenoidów, flawonoidów oraz błonnika. Cechuje się m.in. właściwościami przeciwutleniającymi, przeciwnowotworowymi oraz hipoglikemicznymi.

 

Advertisement

Kolejnym jadalnym kwiatem jest karczoch, który po usunięciu zewnętrznych łusek nadaje się do spożycia. Kwiat ma właściwości wspomagające wątrobę, a ponadto uważa się, że jest to afrodyzjak. Można również zjeść kwiaty kaparów, cukinii, dyni i kalafiora.

 

– Jednak na tym opcje się nie kończą! Jeśli sięgniemy po przyprawy, szybko okaże się, że i tam są obecne kwiaty. Jedną z najdroższych przypraw jest szafran uprawny, który już od wieków ceniony był jako przyprawa, barwnik, a nawet składnik perfum. Spośród wielu związków, które zawiera warto wymienić krocynę, odpowiedzialną za poziom hormonów szczęścia – zwrócił uwagę naukowiec.

 

Składnikiem ziół prowansalskich używanych w Niemczech jest kwiat lawendy. Jadalna (w ograniczonej ilości) jest też czapetka pachnąca, znana szerzej jako goździkowiec wonny. Popularne w kuchni, głównie zimą, są “goździki”, czyli wysuszone, zamknięte pąki kwiatowe czapetki. Ich żucie zmniejsza dolegliwości ze strony bolących zębów oraz korzystnie wpływa na układ pokarmowy. (PAP)

Advertisement

Continue Reading

Wiadomości

W niedzielę, 28 kwietnia sklepy będą otwarte

Published

on

By

fot. PAP

W niedzielę, 28 kwietnia br. sklepy będą otwarte. Następna handlowa niedziela przypada 30 czerwca 2024 roku.

Ustawa wprowadzająca stopniowo zakaz handlu w niedziele weszła w życie 1 marca 2018 r. Od 2020 r. zakaz handlu nie obowiązuje jedynie w siedem niedziel w roku: ostatnie niedziele stycznia, kwietnia, czerwca i sierpnia, a także w niedzielę przed Wielkanocą oraz w dwie kolejne niedziele poprzedzające Boże Narodzenie.

 

Najbliższa niedziela handlowa przypada 30 czerwca, a kolejne: 25 sierpnia, 15 grudnia, 22 grudnia.

Advertisement

 

W ustawie ograniczającej handel w niedziele przewidziano katalog 32 wyłączeń. Zakaz handlu nie obejmuje m.in. działalności pocztowej, jeśli przychody z tej działalności stanowią co najmniej 40 proc. przychodów ze sprzedaży danej placówki. Ponadto nie obowiązuje w cukierniach, lodziarniach, na stacjach paliw płynnych, w kwiaciarniach, w sklepach z prasą ani w kawiarniach.

 

Za złamanie zakazu handlu w niedziele grozi od 1000 zł do 100 tys. zł kary, a przy uporczywym naruszaniu przepisów – kara ograniczenia wolności.(PAP)

Advertisement

Continue Reading

Advertisement
Advertisement