12. Wielkopolska Brygada Obrony Terytorialnej poszerza swoje szeregi. Na placu Stanisława Staszica w Pile nowo wcieleni żołnierze po szesnastodniowym szkoleniu podstawowym złożyli uroczystą przysięgę wojskową.
Dzisiaj dla żołnierzy to wielkie święto, a jednocześnie możliwość spotkania się z rodziną. Choć szkolenie było bardzo intensywne, to jednak nikt z młodych żołnierzy nie żałuje, że zgłosił się do Wojsk Obrony Terytorialnej.
– Każda taka przysięga świadczy, że Ojczyzna ma obrońców – a ma ich przecież coraz więcej. Dzisiejsza uroczystość dowodzi również tego, że pomimo podziałów i napięć – szczególnie groźnych, gdy u naszych granic toczy się wojna, jak to ma miejsce dzisiaj – Państwo Polskie się umacnia – mówił wojewoda Michał Zieliński podczas uroczystości.
Wyróżniający się żołnierze otrzymali także listy gratulacyjne. Dowódca brygady osobiście tez pogratulował zarówno żołnierzom jak i ich rodzinom. Na zakończenie odbyła się uroczysta defilada.
Advertisement
Zanim przystąpili do złożenia przysięgi wojskowej, rekruci przeszli szesnastodniowe szkolenie podstawowe, tzw. „szesnastkę”, które poprowadził 122. batalion lekkiej piechoty w Dolaszewie. Żołnierze zasilą bataliony lekkiej piechoty w Śremie, Lesznie, Dolaszewie, Krośnie Odrzańskim i Skwierzynie. „Szesnastka” to jednak dopiero wstęp do dalszego szkolenia. Po złożeniu przysięgi, terytorialsi będą kształcić się jeszcze trzy lata, zanim osiągną gotowość bojową.
12. Wielkopolska Brygada Obrony Terytorialnej została sformowana w 2018 roku, na podstawie ustawy z dnia 16 listopada 2016 r. o zmianie ustawy o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej oraz niektórych innych ustaw, która została podpisana przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudę 20 grudnia 2016 r. Misją 12. Wielkopolskiej Brygady Obrony Terytorialnej jest obrona i wspieranie lokalnych społeczności, czyli reagowanie w sytuacjach klęsk żywiołowych, katastrof czy też wypadków.
Aż 22 Koła Gospodyń Wiejskich z Powiatu Pilskiego zgłosiły się do Turnieju Kulinarnego pod patronatem starosty pilskiego Eligiusza Komarowskiego.
Od rana panie z KGW starannie przygotowywały swoje stoiska. To jeszcze kwiatuszek, a to dodatkowa serwetka. Punktualnie o godz. 11.00 w hali Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile rozpoczął turniej kulinarny. I to nie byle jaki. Łączna suma nagród to 30.000 złotych!
Panie przygotowały zimną przekąskę oraz deser. Wśród przekąsek królowały ryby, a wśród deserów sernik.
Komisja konkursowa nie miała łatwego zadania. Oceniała nie tylko smak i wygląd potraw, ale także aranżację miejsca.
Już po raz 4. na Bulwarach 700-lecia w Łobżenicy odbyło się ogłoszenie konkursu na najpiękniejszą Marzannę. I choć słomiane panny nie trafiły do wody, to jednak były podziwiane.
– To już kolejny konkurs na Marzannę i kolejna deszczowa pogoda – śmieje się Iwona Matejczyk-Obremska – dyrektor Gminnego Centrum Kultury w Łobżenicy.
Na bulwarze zaprezentowano aż 24 Marzanny. Większość została wykonanych ze słomy, choć zdarzały się także Marzanny wykonane z papieru.
– Ważne, by było ekologicznie – śmieje się dyrektorka GCK w Łobżenicy.