Connect with us

Wiadomości

Jagoda kamczacka – owoc wiecznej młodości

Published

on

Kilka lata temu nieznana dziś ma wszystko, by dołączyć do największych jagód naszej strefy klimatycznej. Tegoroczne badania Kantar wskazują jagodę kamczacką jako najbardziej oczekiwany gatunek roku. Chęć jej spróbowania deklaruje ponad 6,8 mln Polaków.

Wielu zrobi to w formie soków, dżemów, lodów, win i nalewek, które obok owoców mrożonych i liofilizowanych, są oferowane praktycznie przez cały rok. Unikalny balans między kwasowością a słodyczą sprawia, że jest kamczatka doskonałym produktem dla przetwórstwa. Jej smak jest kombinacją wielu innych gatunków owoców jagodowych – maliny, jeżyny, porzeczki i borówki. Walory prozdrowotne sprawiają, że wzmocniła ona ofertę polskich superowoców.

Skąd wziął się fenomen haskapu? Czy to już nowa borówka?

Od setek lat jagoda kamczacka wykorzystywana jest w tradycyjnej medycynie i jako pożywienie. Wyjątkowe właściwości prozdrowotne i smakowe znają od lat Japończycy, Chińczycy, mieszkańcy Dalekiego Wschodu, Kanadyjczycy. Trudno jednoznacznie wskazać źródła tak dużej popularności jagody kamczackiej w XXI wieku. Wielu z jej uprawą wiąże nadzieje na powtórzenie sukcesu borówki wysokiej.

Gatunek ten jeszcze 2 dekady temu niemal zupełnie nieznany, dziś uprawiany jest niemal we wszystkich regionach Polski generując zadowalające dochody dla właścicieli plantacji. Podbija serca konsumentów, smakoszy i kucharzy. Ich uwagę zwróciła ciekawa goryczka. Jej przetwory po prostu nigdy nie są za słodkie.

Advertisement

„Znakomicie nadaje się do soków, dżemów, lodów, win czy nalewek. Oryginalny, wytrawny smak, zwrócił uwagę wielu szefów kuchni, piekarzy, cukierników, lodziarzy i przetwórców żywności. Doceniają kamczatkę już od pierwszego kontaktu” – mówią Małgorzata i Piotr Poseł, plantatorzy z Małopolski.

Owoc przyszłości, owoc wiecznej młodości

Badania naukowe potwierdzają zdrowotne walory jagody kamczackiej i produktów pochodzących z jej przetworzenia. Coraz szerszy jest zakres właściwości antyoksydacyjnych, ściśle związanych z aktywnością przeciwzapalną, antynowotworową, neuroprotekcyjną i kardioprotekcyjną. Udowodniono działanie antyseptyczne, antywirusowe, przeciwdrobnoustrojowe, a także przeciwcukrzycowe.

Szerokim echem odbiły się w Polsce badania przeprowadzone ostatnio na Uniwersytecie Northumbria w Wielkiej Brytanii. Opisują one jagodę kamczacką jako superżywność (superfoods), mającą ogromny potencjał w diecie sportowców. Przeanalizowano wpływ kamczatki na wyniki biegaczy wytrzymałościowych i okazało się, że grupa zawodników, spożywająca owoce może dłużej biegać, gdyż zmęczenie pojawia się u nich znacznie później niż w grupie kontrolnej. Natomiast w innym teście, tym razem na szybkość (dystans 5 km) biegacze spożywający kamczatkę byli lepsi gdyż biegali szybciej.

Ponieważ jagoda kamczacka jest krótko dostępna, doskonałym rozwiązaniem mogą być jej przetwory. Za nadzwyczajne właściwości wspomnianych owoców odpowiedzialne są polifenole w tym antocyjany, dlatego do grupy owoców sprzyjającym sportowcom możemy śmiało dopisać borówki, jeżyny, maliny, porzeczki, truskawki czy aronię, czyli nasze polskie superowoce.

Advertisement

„Nie dziwią nas wynik brytyjskich badań i sondaży Kantar. Cieszy fakt, że Polacy w 2022 roku najchętniej chcieliby spróbować jagody kamczackiej. O jej atrakcyjności stanowią walory smakowe i prozdrowotne. Coraz większe zapotrzebowanie na zdrową żywność doskonale wpisuje jagodę kamczacką w XXI wiek. To zdaniem naukowców i dietetyków >>owoc młodości<<, a patrząc gospodarczo – owoc przyszłości” – mówi Justyna Kusibab-Mruk, szkółkarz, plantator, przetwórca i promotor walorów jagody kamczackiej, Plantin.

Owoce jagody kamczackiej

Owoce jagody kamczackiej są w kształcie okrągłe do owalnych, czasami bardzo wydłużone, mogą osiągnąć masę do 5 g i długość do 5 cm, skórka jest ciemnofioletowa do prawie czarnej, pokryta jasną warstwą wosku. Owoce mają przyjemną jędrność, która pozwala zachować im długo trwałość w obrocie towarowym. Aby w pełni rozkoszować się walorami smakowymi oraz zdrowotnymi owoców jagody kamczackiej należy je zbierać w pełni dojrzałe, wtedy mają smak właściwy dla odmiany.

Najlepsze odmiany deserowe mają owoce twarde, duże i smaczne, nadają się do zbioru ręcznego. Owoce kierowane na rynek deserowy, muszą być zbierane ręcznie. Trzeba również widzieć, że zbiór owoców tego gatunku jest bardzo pracochłonny – jedna osoba na godzinę może zerwać od 2 do około 4 kg. Można je również zbierać mechaniczne, odpowiednio zebrane nadają się do produkcji soków, dżemów, lodów, win, nalewek. Uzyskuje się z nich czerwony barwnik do żywności. Są również doskonałym produktem wykorzystywanym w gastronomii, cukiernictwie oraz do mrożenia.

Jagoda od kuchni

Advertisement

„Dojrzałe owoce nadają się do bezpośredniego spożycia oraz do zamrożenia i przetwórstwa – do wyrobu takich produktów, jak: soki, nalewki, wina, dżemy, mrożonki i susze. Mogą one służyć jako dodatki do chleba, ciast, mięs, sosów, jogurtów czy lodów. Wino z tych owoców jest porównywalne do gronowego. Pionierzy winiarstwa dynamicznie rozwijają produkcję. Wszystkich cieszy nas fakt, że coraz więcej osób sięga po 100% naturalny sok z jagody, który jest skarbnicą zdrowia” – mówią Beata i Radosław Warulik, Gospodarstwo Haskap.

 

„Jagoda kamczacka ma duży potencjał przetwórczy, który zawdzięcza ciekawej goryczce. Smak owoców przypomina kombinację smaków maliny, jeżyny, porzeczki i borówki. Przetwory nie są za słodkie. Balans między kwasowością a słodyczą otwiera >>Kamczatce<< również duży potencjał kulinarny” – mówi Aneta Koter, Gospodarstwo Ogrodnicze Koter.

Polskie superowoce

„W Polsce produkujemy kilkanaście gatunków owoców jagodowych. Mają one status superowoców. Do najpopularniejszych należą truskawki, maliny, borówki, porzeczki, aronia, jagoda kamczacka, jeżyny, agrest, rokitnik i polskie minikiwi. Paleta owoców o doskonałych właściwościach prozdrowotnych jest niesamowita. Warto je jeść i warto odwiedzać nasze plantacje. W czerwcu warto pojechać na plantacje jagody kamczackiej i truskawek” – mówi Tomasz Werner, redaktor naczelny „Jagodnik”.

Advertisement

 

„Badamy wiele trendów, które prowadzą do tego samego wniosku – warto pokazywać ludziom, skąd się bierze ich jedzenie. Popandemiczny, ogromny, głód naturalność i potrzeby dbania o zdrowie. Oddalenie od źródeł naszej żywności, często to co jemy uprawiane jest gdzieś na innym kontynencie. Jemy produkty, które są hodowane, a my dokładnie nie wiemy jak. Coraz silniejsze są idee ekologiczne. Uczymy się, co to ślad węglowy, jaką długą drogę przebywają niektóre produkty. Tak dochodzimy do tego, że naprawdę dobre jest dla nas to, co lokalne. Coraz lepiej rozumiemy, że jesteśmy do tego ewolucyjnie przystosowani” – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar Public.

Jesteśmy największym producentem jagody kamczackiej na świecie. Mamy wiele dobrych plantacji w całej Polsce. Każdego roku w czerwcu kilkanaście z nich zaprasza na „Dni otwarte z jagodą kamczacką”. Oto szczegóły zaproszenia w sezonie 2022.

Więcej o tym dlaczego warto jeść jagody kamczackie przeczytać można w Serwisie Zdrowie PAP – link

Dlaczego owoce jagodowe określa się jako superowoce? – link

Advertisement

Zalety regularnej konsumpcji, czyli idea jagodowej sztafety – link

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! IV edycja”.

Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wiadomości

Pieszy wtargnął do auta, odgryzł kobiecie kawałek ucha

Published

on

By

W nocy w Poznaniu pieszy wtargnął do przepuszczającego go na pasach auta i odgryzł kobiecie kawałek ucha; został zatrzymany – poinformowała w piątek policja. Wcześniej mężczyzna uszkodził kilka samochodów.

O sprawie napisał serwis epoznan.pl. Wydarzenie miało miejsce na poznańskim Dębcu w nocy z czwartku na piątek. Napastnik to 35-letni obywatel Ukrainy.

 

-Jadąca citroenem kobieta zatrzymała się przed pasami, by przepuścić mężczyznę. Ten otworzył drzwi jej pojazdu, wtargnął do środka i odgryzł jej kawałek ucha – powiedziała PAP Marta Mróz z biura prasowego poznańskiej policji.

 

Mężczyzna wyrzucił kobietę z samochodu i odjechał. Chwilę potem wjechał w znak drogowy, porzucił uszkodzony samochód i zaczął uciekać pieszo.

Advertisement

 

Mróz podała, że policjantom udało się szybko namierzyć i zatrzymać napastnika. Okazało się też, że wcześniej mężczyzna uszkodził kilka innych samochodów.

 

Ukrainiec obecnie przebywa w szpitalu na obserwacji. Kobieta została opatrzona przez służby medyczne i mogła wrócić do domu. (PAP)

Advertisement
Continue Reading

Wiadomości

e-petrol.pl: prawdopodobne podwyżki cen paliw; najbardziej może zdrożeć ON

Published

on

By

fot. PAP

W kolejnych dniach zmiany na polskich stacjach będą odczuwalne dla portfeli tankujących; zdrożeć może zwłaszcza olej napędowy – wskazują analitycy e-petrol. Dodają, że dzieje się to na kilka dni przed wejściem w życie unijnego embarga dla importu z Rosji paliw gotowych.

“Wpływ embarga jest jak na razie trudny do oszacowania, jednak można uznać, że strukturalna zmiana, jaką będzie odejście od zaopatrywania się w diesla z Rosji przez całą Europę może przez jakiś czas jeszcze wiązać się z wyższymi cenami tego paliwa” – napisali analitycy w piątkowym komentarzu.

 

W przypadku cen hurtowych podkreślili, że szczególnie znacząca zmiana w cennikach hurtowych dotyczy benzyn – “benzyna 98-oktanowa kosztuje dzisiaj 5801,2 zł/m sześc., o 116 zł ponad wynikami z ostatniego weekendu”. W przypadku benzyny 95-oktanowej cena ulokowała się dzisiaj na poziomie 5444,4 zł/m sześc. – to o ponad 90 zł więcej niż w minioną sobotę – podali. Olej napędowy drożał w hurcie wolniej, sprzedawany jest dzisiaj średnio po 6213,6 zł/m sześc., czyli o niecałe 15 zł więcej niż w ostatni weekend. O ponad 40 zł drożał także olej opałowy, którego cena średnia wynosi 5143,4 zł/m sześc. – napisali.

 

Advertisement

Ich zdaniem w kolejnych dniach, między 30 stycznia i 5 lutego, zmiany cen na polskich stacjach będą odczuwalne dla portfeli tankujących. “W przypadku cen benzyny 98-oktanowej spodziewamy się poziomu 7,31-7,44 zł/l. W cenach benzyny Pb95 będziemy zapewne widzieć przedział między 6,60 i 6,74 zł/l. Wyraźna zmiana na plus dotyczyć może także oleju napędowego, który może kosztować 7,64-7,79 zł/l. Zmiana dotycząca autogazu będzie mniejsza niż w przypadku paliw tradycyjnych i ceny na stacjach w kolejnym tygodniu wynieść mogą 3,18-3,24 zł/l” – czytamy w komentarzu.

 

Eksperci zauważyli, że w pierwszej połowie mijającego tygodnia na rynku naftowym w Londynie doszło do przeceny notowań ropy Brent. W środę jej cena spadła do poziomu 85,41 dol. za baryłkę. “Korekta była jednak krótkotrwała i przed weekendem większa część strat została odrobiona” – ocenili. W piątkowe przedpołudnie – jak dodali – za baryłkę ropy Brent na giełdzie w Londynie kupujący płacili blisko 88 dolarów, czyli niemal tyle samo, ile na zamknięciu poprzedniego tygodnia.

 

“Cena surowca utrzymuje się na wysokim poziomie, bo inwestorzy liczą na większy popyt na paliwa w największych gospodarkach świata – USA i Chinach. Podstawy do optymizmu w przypadku tempa rozwoju tej pierwszej dały publikowane w tym tygodniu dane, m.in. dotyczące amerykańskiego PKB za IV kwartał 2022 roku, które były wyższe od prognoz. W odniesieniu do Chin nadzieje inwestorów związane są z odchodzeniem przez władze w Pekinie od restrykcyjnej polityki zerowej tolerancji dla koronawirusa i poluzowaniem epidemicznych obostrzeń w ostatnich tygodniach” – przekazali.

Advertisement

 

W ich ocenie to “zachowawcza polityka OPEC+ i sankcje wymierzone w rosyjską ropę i produkty naftowe powodują, że prognozowany wzrost popytu nakłada się na napiętą sytuacją po stronie podaży ropy i paliw. To skutkuje cenami surowca utrzymującymi się na wysokim poziomie”. (PAP)

 

drag/ pad/

Advertisement
Continue Reading
Advertisement