WiadomościSmaki Regionu na pilskim Targowisku

Smaki Regionu na pilskim Targowisku

W sobotę 8 października br. na targowisku miejskim przy ul. Rynkowej ponownie zagościły produkty regionalne. Wszystko za sprawą imprezy pod nazwą “Smaki Regionu”.

Smaki Regionu na pilskim Targowisku
Redakcja 7dni Piła

Na mieszkańców Piły i okolic, którzy tego dnia odwiedzili targowiska, czekały liczne degustacje, promocje czy konkursy. Na dodatkowej powierzchni wystawienniczej dominowała zdrowa żywność z upraw organicznych. Można było kupić miody, oleje czy wyroby wędliniarskie wykonywane według domowych receptur. Oczywiście nie zabrakło chleba w różnych formach i smakach.Za najlepszy produkt regionalny uznano „Ligawę wieprzową” wytwarzana przez Domową Spiżarnię Wujka Huberta. Na podium znalazła się także „Kiełbasa salcesonowa” z Tata Gra i Wędzi (receptura z 1768 roku) oraz „Zielony miód ze spadzi modrzewiowej” z Pasieki Banaś i Syn.W tym roku „Smaki Regionu” splotły się z „Poezją na Targowisku w Pile”. Dla ducha były występy młodzieży z pilskich szkół i prezentacja poezji o smakach jesieni a dla ciała gorąca kawa, herbata i pyszne ciasteczka.

Wybrane dla Ciebie