Przepisy na potrawy, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Są takie dania, bez których nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Zostało tylko kilka dni, żeby pomyśleć o ich przygotowaniu.
Wielkanoc to czas po Wielkim Poście, dlatego Polacy z przyjemnością zasiadają do stołów, aby w rodzinnym gronie delektować się smakiem tradycyjnych potraw. Wśród nich nie może zabraknąć m.in. białego barszczu, pasztetu i oczywiście jajek. Przygotowaliśmy proste przepisy, dzięki którym przedświąteczne gotowanie stanie się proste i przyjemne.
BIAŁY BARSZCZ
Ten świąteczny w wielu domach podawany jest w specjalnym chlebie. Nie może zabraknąć w nim wyrazistego smaku wędzonki i chrzanu. Dla urozmaicenia można dodać do niego również białą kiełbasę – w całości lub pokrojoną w plasterki. Na przygotowanie zupy powinniśmy poświęcić około 2 godzin.
Składniki:
– 0,5 kg wędzonego boczku
– 350 g żeberek wędzonych
– 0,4 kg ulubionej kiełbasy
– duża cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– starta na małych oczkach włoszczyzna
– 0,5 litra gotowego zakwasu
– 2 jajka
– 1/3 szklanki mąki
– małe opakowanie śmietany – 30 proc. tłuszczu
– pół słoiczka chrzanu tartego
– sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek do smaku
Przygotowanie:
1. Żeberka należy umyć, włożyć do dużego garnka i zagotować, po czym zebrać powstały z nich osad, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować jeszcze przez ok. pół godziny. W tym czasie ugotować na twardo jajka.
2. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Następnie dodać do niego cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojony w plasterki czosnek i zeszklić. Na końcu dołożyć naciętą lekko kiełbasę i obsmażyć ją, aż się zarumieni z każdej strony. Żeberka można wyjąć i odłączyć mięso od kości, a następnie dodać do zupy.
3. Włoszczyznę zetrzeć na tarce i dołożyć do garnka razem z cebulą, czosnkiem, boczkiem i kiełbasą oraz chrzanem. Do wywaru dodać również zakwas.
4. Ugotowane wcześniej jajka obrać ze skorupek i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć ze śmietaną i mąką. Białka siekamy. Wszystko dodajemy do garnka i gotujemy przez ok. 5 minut. Na końcu doprawić majerankiem do smaku.
PASZTET WIELKANOCNY
Żeby podbił nasze podniebienia, powinien obfitować w świeże, drobiowe mięso i warzywa. Może być dodatkiem do pieczywa, ale sprawdzi się również jako samodzielna potrawa. Przygotowanie zajmie ok. 2 godzin, nie licząc czasu pieczenia.
Składniki:
– 4 litry wody
– 2 marchewki
– kilogram podudzi z kurczaka
– kilogram piersi z kurczaka
– 200 gramów wątroby drobiowej
– 4 średniej wielkości jajka
– liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, gałka muszkatołowa tarta i słodka papryka do smaku,
– 2 łyżki smalcu
– 2 łyżki suszonego lubczyku
Przygotowanie:
1. Mięso ugotować z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, marchewki, lubczyku, soli, pieprzu oraz wątróbki przez około godzinę. Następnie wyjąć wszystkie składniki z wody i wystudzić.
2. Wszystkie ugotowane wcześniej składniki zmielić dwukrotnie w maszynce.
3. Do masy dodać łyżeczkę gałki muszkatołowej, jajka i smalec. Doprawić solą, pieprzem i łyżką słodkiej papryki.
4. Masę wyrabiać rękami do osiągnięcia jednolitej konsystencji.
5. Całość przełożyć do keksówki i piec przez 1,5 godziny w temperaturze 180 st. C.
JAJKA FASZEROWANE
W tym wypadku ograniczać nas może tylko wyobraźnia. Istnieją niezliczone kombinacje składników. Można wybrać swoje ulubione smaki i eksperymentować bez końca. Jednym z przykładowych przepisów są jajka faszerowane szynką i serem. Ich przyrządzenie zajmie nam nie więcej niż godzinę.
Składniki:
– 5 jajek
– 100 gramów szynki konserwowej pokrojonej w kosteczkę
– 40 gramów sera żółtego (np. gouda) startego na grubych oczkach
– majonez
– posiekana zielona cebulka
– sól i pieprz do smaku
– opcjonalnie dwa plastry świeżego ananasa pokrojone w drobniejsze kawałki
Przygotowanie:
1. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu i obraniu delikatnie wyciągamy z nich żółtka i przekładamy do miski.
2. Rozcieramy żółtka i dodajemy do nich pozostałe składniki, a następnie łączymy całość w jednolitą masę o konsystencji zbliżonej do twarogu.
3. Tak powstałym farszem wypełniamy oddzielone wcześniej białka.
News4Media/fot. iStock