Connect with us

Lifestyle

Hit internetu! Nastolatek 艣piewa teksty mam do znanej piosenki

Published

on

Mateusz Ciaw艂owski – nastolatek z Gorzowa Wielkopolskiego 艣piewa teksty naszych mam do znanej piosenki. W sieci to prawdziwy hit. Jego video ma ju偶 ponad 6 milion贸w ods艂on.

Przepis na sukces m艂odego cz艂owieka by艂 prosty. Wzi膮艂 teksty m贸wione przez wi臋kszo艣膰 Mam do swoich pociech. Pod艂o偶y艂 znan膮 muzyk臋 i wyszed艂 internetowy hit.

Nastolatek 艣piewa m.in. “za艂贸偶 kapcie bo skarpetek nie dopior臋” czy “nie jestem Twoj膮 kole偶ank膮”. Chcecie pos艂ucha膰 ca艂o艣ci nagrania zdolnego gorzowianina? Zapraszamy do obejrzenia videoklipu.

Zdolny ch艂opak za艣piewa艂 powiedzonka naszych mam do utworu P!nk – “Just Give Me A Reason” . Jak Wam si臋 podoba艂o?

Advertisement

Dajcie znak w komentarzu.

Mateusz nagra艂 tak偶e drug膮 cz臋艣膰聽 z tekstami Mam. Chcecie pos艂ucha膰?

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Lifestyle

50. lat komiksu 鈥濳ajko i Kokosz鈥 na znaczku

Published

on

By

W聽roku 2022 przypada pi臋膰dziesi臋ciolecie jednej z聽najs艂ynniejszych polskich serii komiksowych 鈥 鈥濳ajko i聽Kokosz鈥. Z聽tej okazji Poczta Polska przygotowa艂a wyj膮tkowe wydawnictwo filatelistyczne. Znaczek upami臋tniaj膮cy 50. rocznic臋 ukazania si臋 w聽1972 r. pierwszego paska komiksowego z聽serii 鈥濳ajko i聽Kokosz鈥 w聽鈥濿ieczorze Wybrze偶a鈥, zosta艂 uroczy艣cie zaprezentowany 27 maja br. w聽centrum konferencyjnym Mi臋dzynarodowych Targ贸w Gda艅skich 鈥濧mber Expo鈥.

Komiksy Janusza Christy, zw艂aszcza kultowej serii 鈥濳ajko i聽Kokosz鈥, trwale zapisa艂y si臋 na kartach polskiej literatury i聽stanowi膮 element naszego dziedzictwa kulturowego. Tytu艂owe postacie bez w膮tpienia uros艂y do rangi ikon popkultury. Co istotne, znalaz艂o to tak偶e odzwierciedlenie r贸wnie偶 w聽kanonie lektur szkolnych, do kt贸rego w艂膮czono jeden z聽album贸w Janusza Christy, a聽sam autor zosta艂 udekorowany medalem Zas艂u偶ony Kulturze 鈥濭loria Artis鈥.

Ten wyj膮tkowy jubileusz sta艂 si臋 przyczynkiem do zaprojektowania i聽wprowadzenia do obiegu, w聽przededniu Dnia Dziecka, znaczka emisji 50. lat komiksu 鈥濳ajko i聽Kokosz鈥. Walor wydany b臋dzie w聽bloku. W聽polu znaczka widniej膮 postaci Kajka i聽Kokosza oraz smoka Milusia, a聽w聽polu bloku znale藕li si臋 Jaga, 艁amignat, Lubawa oraz Mirmi艂. Walor wyst膮pi w聽dw贸ch formach wydawniczych 鈥 perforowanej i聽nieperforowanej, obie b臋d膮 numerowane. Znaczek nieperforowany wyprodukowany zosta艂 w聽nak艂adzie 6 tys. szt. w聽specjalnym folderze komercyjnym. 31 maja pojawi si臋 tak偶e w聽sprzeda偶y koperta pierwszego dnia obiegu, na kt贸rej widnieje ok艂adka lektury szkolnej do 4 klasy 鈥濻zko艂a latania鈥.

Uroczysto艣膰 zaprezentowania walor贸w filatelistycznych z聽postaciami tytu艂owych bohater贸w album贸w Janusza Christy, mia艂a miejsce w聽Mi臋dzynarodowych Targach Gda艅skich 鈥濧mber Expo鈥. Znaczek ods艂onili wsp贸lnie prezes Fundacji Kreska im. Janusza Christy, Paulina Christa, oraz wiceprezes Poczty Polskiej Wies艂aw W艂odek.

Advertisement

Kto w聽latach 70. i聽80. nie zaczytywa艂 si臋 w聽przygodach Kajka, Kokosza, kto nie pami臋ta smoka Milusia, 艁amignata, Kaprala czy w聽ko艅cu Krwawego Hegemona? Poczta Polska w聽rocznic臋 pierwszej publikacji ich przyg贸d postanowi艂a przybli偶y膰 ten komiks dzieciom i聽wnukom fan贸w serii Janusza Christy. Wydali艣my numerowany znaczek w聽bloku, kt贸rego podstaw膮 s膮 oryginalne materia艂y przygotowane do historycznego komiksu. Na kopercie FDC natomiast znalaz艂a si臋 ok艂adka 鈥濻zko艂y latania鈥, kt贸ra od 2016 roku jest na li艣cie lektur obowi膮zkowych dla 4 klasy. W聽specjalnym folderze komercyjnym znajduje si臋 natomiast druga forma wydawnicza znaczk贸w nieperforowanych, r贸wnie偶 numerowana i聽wydana w聽nak艂adzie 6 tysi臋cy sztuk. Wierz臋, 偶e te prawdziwe rarytasy kolekcjonerskie, b臋d膮 wspania艂ym prezentem na Dzie艅 Dziecka nie tylko dla naszych najm艂odszych klient贸w 鈥 m贸wi wiceprezes Poczty Polskiej Wies艂aw W艂odek.

Co warte podkre艣lenia, w聽krajach Europy Zachodniej, takich jak Francja czy Belgia, komiks jest niezwykle powa偶an膮 ga艂臋zi膮 kultury. W聽ho艂dzie dzie艂om rysownik贸w emitowane s膮 liczne wydawnictwa filatelistyczne po艣wi臋cone postaciom i聽tytu艂om. Dobrym przyk艂adem jest zesz艂oroczny jubileusz 60-lecia Asteriksa, kt贸ry tak偶e doczeka艂 swojego znaczka.

Emisja znaczka pocztowego to dla mnie osobisty sukces. Co wa偶ne od samego pocz膮tku pomys艂 wspar艂y rzesze fan贸w komiksu i聽艣rodowisko filatelist贸w w聽Polsce. Dzi臋kuj臋 za to i聽wiem, 偶e dziadek by艂by po raz kolejny z聽nas wszystkich dumny 鈥 m贸wi Paulina Christa prezes Fundacji Kreska im. Janusza Christy, spadkobierczyni i聽wnuczka Janusza Christy. Bardzo si臋 ciesz臋, 偶e uniwersum Janusza Christy tak si臋 rozrasta. W聽ostatnich dw贸ch latach powsta艂 serial animowany, musical, wydania zbiorcze komiksu Kajko i聽Kokosz, a聽teraz znaczek pocztowy. Serce ro艣nie! 鈥 zaznacza Paulina Christa, prezes Fundacji Kreska.

Poczta Polska upami臋tnia na znaczkach tematy zwi膮zane nie tylko z聽wa偶nymi wydarzeniami historycznymi czy zas艂u偶onymi postaciami, ale tak偶e z聽literatur膮. Warto zaznaczy膰, 偶e postacie komiksowe utrwalone na walorach filatelistycznych ciesz膮 si臋 sporym zainteresowaniem, zw艂aszcza w艣r贸d m艂odszych filatelist贸w. Zbli偶aj膮cy si臋 jubileusz 鈥濳ajka i聽Kokosza鈥, kultowej polskiej bajki, stanowi tak偶e 艣wietn膮 okazj臋 do promowania na 艣wiecie polskiej kultury poprzez znaczki pocztowe.

O聽znaczku:

Autor projektu: Joanna Fleszar-Haspert, Rados艂aw Gieremek
Liczba znaczk贸w: 1 znaczek w聽bloku
Warto艣膰: 8,00 z艂
Nak艂ad wersji perforowanej: 90 000 szt.
Nak艂ad wersji nieperforowanej: 6 000 szt.
Technika druku: offset
Format znaczka: 31,25 x 43 mm
Format bloku: 90 x 70 mm
Papier: fluorescencyjny
Data wprowadzenia do obiegu: 31 maja 2022 r.

Advertisement
Continue Reading

Lifestyle

Kr贸lewski wieniec na Dzie艅 Matki 鈥 przepis na bez臋 z owocami

Published

on

By

fot. Fermy_Drobiu_Jokiel

Zachwyca zar贸wno wygl膮dem, jak i smakiem. Niezwykle efektowny, lekki jak pi贸rko wieniec bezowy u艣wietni ka偶d膮 uroczysto艣膰. Ta wariacja na temat s艂ynnej bezy Pavlovej to doskona艂y pomys艂 na Dzie艅 Matki. Pami臋tajmy tylko, 偶e bez臋 najlepiej przygotowa膰 dzie艅 wcze艣niej, a krem i owoce wy艂o偶y膰 tu偶 przed podaniem.

Mi臋dzynarodowy sp贸r o rodow贸d tego wykwintnego deseru toczy si臋 od lat pomi臋dzy Australi膮 a Now膮 Zelandi膮. Delikatna beza z kremem z bitej 艣mietany i owocami swoj膮 nazw臋 zawdzi臋cza wybitnej baletnicy. Anna Paw艂owa w latach dwudziestych XX w. wyruszy艂a na tourn茅e, odwiedzaj膮c Australi臋 i Now膮 Zelandi臋. Lekko艣膰 ta艅ca primabaleriny i jej pi臋kny, bia艂y str贸j zainspirowa艂y cukiernik贸w. Do dzi艣 nie rozstrzygni臋to, czy przepis powsta艂 w hotelu Esplande w australijskim Perth czy w stolicy Nowej Zelandii Wellington. Nie zmienia to faktu, 偶e beza Pavlova jest wa偶na nie tylko dla kuchni obu tych pa艅stw, ale te偶 zdoby艂a 艣wiatowy rozg艂os i doczeka艂a si臋 licznych wciele艅. Tradycyjnie ma form臋 tortu w kszta艂cie 艣ci臋tego sto偶ka. My proponujemy bezowy wieniec, zwie艅czony puszystym kremem i udekorowany sezonowymi owocami.

Sekret bezy idealnej
Podstaw膮 ka偶dej bezy s膮 dwa sk艂adniki 鈥 bia艂ka jaj kurzych i cukier. Wydawa膰 by si臋 mog艂o, 偶e to niewiele, wi臋c trudno co艣 tu zepsu膰. Tymczasem wp艂yw na to, czy beza b臋dzie naprawd臋 udana, ma wiele czynnik贸w.

– Kluczem do dobrej bezy s膮 艣wie偶e jaja, bowiem tylko z takich bia艂ek powstanie sztywna, trzymaj膮ca odpowiedni膮 struktur臋 piana 鈥 podkre艣la Tomasz Jokiel, ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. 鈥 Wbijaj膮c je do miski, musimy starannie oddzieli膰 bia艂ka od 偶贸艂tek. Absolutnie nie mog膮 si臋 wymiesza膰. Najlepiej wyj膮膰 je z lod贸wki chwil臋 wcze艣niej. Bia艂ka w temperaturze pokojowej 艂atwiej si臋 ubijaj膮.

Wa偶ny jest r贸wnie偶 dob贸r cukru. Dzi艣 odchodzi si臋 od przygotowywania bezy z wykorzystaniem cukru pudru, lepiej u偶y膰 zwyk艂ego. Idealnie sprawdzi si臋 drobnoziarnisty, kt贸ry szybciej si臋 rozpu艣ci. Pian臋 ubijamy w du偶ej, najlepiej metalowej lub szklanej, misce 鈥 r臋cznie lub za pomoc膮 miksera.

Czas ma znaczenie
鈥 Je艣li pos艂ugujemy si臋 mikserem, zacznijmy od wolnych obrot贸w i zwi臋kszajmy je stopniowo do najwy偶szych. Bardzo wa偶ne jest przerwanie ubijania w odpowiednim momencie. Robimy to do uzyskania tzw. soft peaks, czyli chwili kiedy za pomoc膮 mieszad艂a jeste艣my w stanie stworzy膰 wierzcho艂ki, ale ich czubki opadaj膮. To w艂a艣ciwy moment na dodanie cukru.

Advertisement

Dodanie cukru do piany z bia艂ek stabilizuje j膮. Wa偶ne jest nie tylko rozpocz臋cie tego procesu w odpowiednim momencie, ale te偶 wsypywanie cukru stopniowo, po jednej 艂y偶ce. Bia艂ka z cukrem ubijamy do ca艂kowitego rozpuszczenia drobinek. Mo偶na to sprawdzi膰, rozcieraj膮c pian臋 w palcach (nie powinni艣my wyczuwa膰 grudek).

– Prawid艂owo ubita piana bezowa powinna by膰 sztywna, g臋sta, b艂yszcz膮ca i nie rozlewa膰 si臋 na boki 鈥 wyja艣nia Tomasz Jokiel. 鈥 Bardzo wa偶ne jest te偶 pieczenie, a w zasadzie suszenie bezy, powoli i w niezbyt wysokiej temperaturze. Pami臋tajmy te偶, aby po wy艂膮czeniu piekarnika od razu jej nie wyjmowa膰. Nale偶y j膮 pozostawi膰 w 艣rodku przy uchylonych drzwiczkach a偶 do pe艂nego wystudzenia, co najmniej na kilka godzin, najlepiej na ca艂膮 noc.

Przepis na wieniec bezowy z kremem mascarpone i owocami
Sk艂adniki na bez臋:
5 bia艂ek jaj M lub L (Fermy Drobiu Jokiel)
250 g cukru (najlepiej drobny)
1 艂y偶eczka soku z cytryny
1 艂y偶eczka m膮ki ziemniaczanej
szczypta soli

Sk艂adniki na krem:
250 ml sch艂odzonej 艣mietanki 30%
100 g serka mascarpone
1 艂y偶ka cukru pudru

Owoce do dekoracji np. truskawki, maliny, bor贸wki.

Bia艂ka starannie oddzieli膰 od 偶贸艂tek, wla膰 do wysokiej miski i zacz膮膰 ubija膰 ze szczypt膮 soli, pocz膮tkowo na wolnych obrotach. Stopniowo zwi臋ksza膰 obroty miksera, dodaj膮c po jednej 艂y偶ce cukru. Kolejn膮 porcj臋 dodawa膰 dopiero po ca艂kowitym rozpuszczeniu poprzedniej. Na koniec doda膰 m膮k臋 ziemniaczan膮 i sok z cytryny. Na papierze do pieczenia wy艂o偶onym na blaszce odrysowa膰 du偶y okr膮g (o 艣rednicy ok. 22 cm). Ubit膮 mas臋 z bia艂ek prze艂o偶y膰 do r臋kawa cukierniczego i wyciska膰 na papier 鈥瀏niazdka鈥 dooko艂a okr臋gu. Pozostawia膰 pomi臋dzy nimi niewielkie przerwy, lekko podnie艣膰 boki przy pomocy 艂y偶ki. Bez臋 natychmiast po wy艂o偶eniu wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 130 st., po chwili zmniejszy膰 temperatur臋 do 100 st.(tryb g贸ra-d贸艂) i suszy膰 bez臋 przez ok. 1,5 h. Po wy艂膮czeniu, bez臋 pozostawi膰 w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ca艂kowitego ostudzenia.

Advertisement

Krem przygotowa膰 na kr贸tko przed podaniem bezy (musi by膰 ca艂kowicie wystudzona!). 艢mietank臋 ubi膰 z cukrem, doda膰 serek mascarpone i delikatnie zmiksowa膰. Krem na艂o偶y膰 艂y偶k膮 do bezowych 鈥瀏niazdek鈥. Wierzch udekorowa膰 艣wie偶ymi owocami.

Smacznego!

Continue Reading
Advertisement