Connect with us

Zdrowie

Dzieci potrzebują kaszy!

Published

on

Zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze młodego organizmu zmienia się wraz z wiekiem dziecka. Pełnowartościowa dieta bogata w naturalne produkty, systematyczność i różnorodność spożywanych posiłków oraz aktywność fizyczna znacząco wpływają na poprawę kondycji wciąż rozwijającego się organizmu.

Jaką rolę w codziennej diecie maluchów oraz młodzieży odgrywa kasza?

Okazuje się, że produkt ten jest nieocenionym paliwem dla mózgu oraz źródłem wielu witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka.
Kasze to produkty zbożowe w swojej najprostszej i jednocześnie najzdrowszej postaci. To naturalne
i nieprzetworzone ziarna, obfitujące w składniki odżywcze, pozbawione substancji dodatkowych.
Katarzyna Foszner – specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół,
na zdrowie, na co dzień” – mówi, dlaczego i w jaki sposób włączyć kaszę do diety dziecka, oraz jak ważną rolę odgrywa ona w kształtowaniu odpowiednich nawyków żywieniowych.
Pierwsze miesiące życia dziecka
– Pierwszą kaszą, którą możemy wprowadzić do diety niemowlaka, jest drobna i lekka kasza kukurydziana. Po 4. miesiącu życia dziecka (po ukończeniu 17. tygodnia) może być ona łączona z mlekiem lub zupkami warzywnymi, dostarczając łagodnego dla młodego organizmu błonnika oraz zwiększając kaloryczność posiłków – radzi dietetyk Katarzyna Foszner. – W tym czasie (po 4. m.ż., a przed ukończeniem 7. m.ż.) menu maluszka można także stopniowo rozszerzać o kaszkę mannę.
Od 6. miesiąca życia, kiedy znacznie zwiększa się zapotrzebowanie na żelazo i cynk, warto do jadłospisu wprowadzić bogatą w te składniki kaszę jaglaną. Co jakiś czas można też kaszkę mannę zastępować drobną, rozgotowaną lub zmiksowaną kaszką jęczmienną, bogatszą w żelazo, magnez i potas. Gdy dziecko jest już trochę starsze (od 8. m. ż.), można zacząć podawać jasną, niepaloną kaszę gryczaną bogatą w rutynę, która poprzez uszczelnianie naczyń krwionośnych wzmacnia odporność i łagodzi katar. W okolicach 9. miesiąca życia, kiedy dziecko sięga już rączką po jedzenie, warto zaznajomić je z ugotowanym pęczakiem (kaszą jęczmienną) – zachęca ekspertka.
Talerz przedszkolaka
– Gdy dziecko jest w wieku przedszkolnym – pełnym wyzwań, zabawy i nauki, należy zapewnić
mu dostęp do źródła stabilnej energii i to od samego rana. Ponieważ śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, powinno być wartościowe i oparte na najwyższej jakości produktach. Doskonałym pomysłem będzie przygotowanie na mleku ulubionej kaszy, np. jaglanej, w towarzystwie świeżych truskawek czy innych sezonowych owoców, dodatkowo posypując ją orzechami lub pestkami. Takie śniadanie dostarczy dziecku solidną dawkę żelaza, cynku, a także lecytyny odpowiedzialnej za prawidłową pracę mózgu. Ponadto krzem zawarty w jaglanej zapewni odpowiedni wzrost młodych kości – przekonuje Katarzyna Foszner.
Kasza na drugie śniadanie w szkole
– Przekąska z kaszą to lepszy wybór niż smakołyk ze szkolnego sklepiku, gdyż dostarcza odpowiedniej ilości pożądanych węglowodanów złożonych. Zaledwie jeden mały posiłek z kaszą wystarczy, aby zapewnić organizmowi dawkę energii na mniej więcej trzy najbliższe lekcje. Glukoza pochodząca z trawienia kaszy, w przeciwieństwie do słodyczy (źródła cukrów prostych), uwalniana jest powoli, dzięki czemu nie dochodzi do gwałtownego wzrostu, a następnie radykalnego spadku stężenia cukru we krwi. Węglowodany złożone obecne w kaszy gwarantują pracę mózgu na najwyższym poziomie, a w konsekwencji – poprawę koncentracji, lepszą pamięć oraz sprawne przyswajanie wiedzy – zachęca dietetyczka.
Dieta nastolatka – kasza paliwem dla mózgu
– Jadłospis dojrzewających dzieci powinien być odpowiednio zbilansowany i zawierać produkty z różnych grup składników odżywczych (białka, tłuszcze i węglowodany). Szacuje się, że co piąty 11-latek ma nadwagę, co w wieku dorosłym może doprowadzić do otyłości. Polskie kasze to nie tylko cenne minerały, ale także dobre źródło błonnika, który skutecznie reguluje pracę układu trawiennego, zmniejszając tym samym ryzyko nadwagi czy cukrzycy. Zaleca się, aby w diecie nastolatka znalazło się min. 30g kaszy dziennie, której niewielkie ilości można włączyć do każdego posiłku, np. w formie sałatek i koktajli – mówi Katarzyna Foszner.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zdrowie

Sen pozwala poczuć się młodziej

Published

on

By

fort. PAP

Niewyspanie powoduje poczucie bycia znacznie starszym niż się jest w rzeczywistości. Z kolei doskonały sen subiektywnie odmładza – wykazały badania.

„Biorąc pod uwagę, że sen jest kluczowy dla funkcjonowania mózgu i ogólnego samopoczucia, zdecydowaliśmy się sprawdzić, czy pomaga także poczuć się młodszym” – opowiada Leonie Balter z Uniwersytetu Sztokholmskiego, autorka pracy opublikowanej w magazynie „Proceedings of the Royal Society B Biological Sciences” (https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2024.0171).

 

Naukowcy zaprosili ponad 400 ochotników w wieku od 18 do 70 lat.

Advertisement

 

Najpierw zapytali ich o to, jak bardzo starzy się czują, ile nocy w ciągu ostatniego miesiąca nie przespali dobrze oraz jak bardzo czują się senni.

 

Ten test pokazał, że każda źle przespana noc powodowała poczucie bycia starszym o 0,23 roku.

 

Advertisement

Wpływ snu jeszcze wyraźniej pokazał kolejny eksperyment.

 

Tym razem 186 uczestników w wieku od 18 do 46 lat, w jednym okresie miało przez dwie noce ograniczony sen do 4 godzin, a w innym czasie mogli się wyspać nawet przez 9 godzin.

 

Advertisement

Po ograniczeniu długości snu ochotnicy czuli się średnio prawie o 4,5 roku starsi. Zmiana zależała od tego, jak bardzo senna dana osoba się czuła.

 

Osoby najbardziej wyspane czuły się nawet o 4 lata młodsze niż wskazywał ich biologiczny wiek.

 

Advertisement

Z kolei najbardziej zmęczonym wydawało się, jakby były o 6 lat starsze.

 

„Oznacza to, że różnica w subiektywnym poczuciu wieku w stanie największego czuwania i stanie silnego niewyspania wynosi aż 10 lat” – zauważa ekspertka.

 

Advertisement

„Zadbanie o sen jest podstawowe dla młodzieńczego samopoczucia. To z kolei może wspierać bardziej aktywny tryb życia i zachęcać do zachowań promujących zdrowie, bo czucie się młodym, rześkim jest ważne dla naszej motywacji do aktywności” – podkreśla. (PAP)

Continue Reading

Polska i Świat

Od 1 czerwca rusza finansowanie in vitro

Published

on

By

fot. PAP

Od 1 czerwca wracamy do finansowania metody in vitro; obecnie zespół ekspertów w ministerstwie opracowuje zasady konkursowe dla placówek medycznych – przekazała w poniedziałek minister zdrowia Izabela Leszczyna podczas otwarcia warszawskiej poradni leczenia niepłodności.

Szefowa MZ na konferencji prasowej z prezydentem Warszawy Rafałem Trzaskowskim podkreśliła, że nowo powstałe centrum leczenia niepłodności w Szpitalu Południowym, będzie oferowało m.in. zastosowanie metody in vitro. Podziękowała prezydentowi stolicy za tę inwestycję.

 

– To bardzo ważne, że od 1 czerwca rząd premiera Donalda Tuska wraca do dobrej decyzji, do finansowania leczenia niepłodności metodą in vitro. 1 czerwca ruszamy. W tej chwili zespół ekspertów w Ministerstwie Zdrowia opracowuje zasady konkursowe. Cieszę się bardzo, że to centrum leczenia niepłodności stanie, jak rozumiem, do konkursu i będzie walczyło o to, aby takie świadczenie móc tutaj przeprowadzać – poinformowała Leszczyna.

 

Advertisement

Prezydent Warszawy podkreślił, że na program in vitro w Warszawie przeznaczono ponad 50 mln zł.

 

– W momencie, kiedy zapadała decyzja, podjęta przez rząd PiS-u, żeby się wycofywać ze wsparcia in vitro, samorządy postanowiły to przejąć na siebie. Bardzo jestem dumny, że w Warszawie urodziło się 2300 dzieci przez ten czas – powiedział Trzaskowski.(PAP)

Advertisement
Continue Reading

Advertisement
Advertisement