Tradycyjny pączek ma około 350 kalorii, aby go “spalić” potrzebny jest 40-minutowy spacer.
-W tłusty czwartek możemy sobie jednak pozwolić na małe łakomstwo, zwłaszcza, kiedy jemy tę zdrowszą wersję pączka, upieczoną w domu – mówi Monika Maćków, dietetyk kliniczny z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Dietetyk wskazuje, że jeden tradycyjny pączek ma około 350 kilokalorii, niespełna 6 gramów białka, ponad 50 gramów węglowodanów i około 13 gramów tłuszczu. Jeszcze więcej kalorii, bo 400 w 100 gramach, ma pączek hiszpański, ale prawdziwą “bombą kaloryczną” są faworki, które w 100 gramach mają 400 kcal.
Maćków podkreśla też, że pączki i faworki to głównie źródło tłuszczów nasyconych i węglowodanów prostych, które w nadmiarze sprzyjają otyłości i chorobom układu krążenia. “Dlatego takie produkty zaleca się okazjonalnie, a jeśli mamy taką możliwość, zachęcam do pączków, czy faworków zrobionych samodzielnie w domu, ponieważ wiemy, co i w jakiej ilości do nich dodajemy. Jeśli pączki kupujemy, to zwracajmy uwagę na miejsce ich wytwarzania. Lepiej, by były to sprawdzone piekarnie lub cukiernie, gdzie takie wyroby są tradycyjnie przyrządzane bez zbędnych dodatków” – powiedziała Maćków.
W pilskich cukierniach praca trwała cała noc.
-Aby przygotować dobrego pączka potrzeba przede wszystkim dużo czasu i oczywiście dużo włożonego serca – mówi Magdalena Sikorska – właścicielka Planeta Cafe.
To manufaktura ciast. Tu nie produkuje się tysięcy pączków. Każdy jest wyjątkowy. Nawet nadzienia nie są z gotowych wiaderek, ale samodzielnie przygotowywane w cukierni.
Advertisement
Dietetyk z Katedry Żywienia Człowieka UPWr. podała przepisy na domowe, tłustoczwartkowe wypieki w wersji “light”. Jeden pączek z tego przepisu to 170 kcal, a faworek jedynie 40 kcal.
Pączki pieczone:
Składniki:
15 g drożdży świeżych (lub opakowanie suszonych)
Advertisement
1 łyżeczka cukru trzcinowego
200-240 ml mleka 2% tłuszczu (letniego )
375 g mąki pszennej razowej (2,5 szklanki)
30 g masła min 82% tłuszczu (wcześniej rozpuszczonego i ostudzonego)
1 jajko
Advertisement
50 g cukru (1/4 szklanki)
200 g dżemu, powideł lub konfitury – najlepiej domowej
50 g cukru pudru (4-5 łyżek)
Przygotowanie:
Advertisement
Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wlej mniej więcej 200 ml letniego mleka – dokładnie wymieszaj – przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. W dużej misce umieść mąkę, jajko, rozpuszczone i ostudzone masło oraz cukier. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – jeśli jest za gęste, to dodaj więcej mleka. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko zagnieć, wyłóż na lekko posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wycinaj pączki (o średnicy 7 cm) i układaj placki na blaszce do pieczenia (zachowaj odstępy między pączkami). Pozostałe ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij pączki. Blachę z pączkami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
Advertisement
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (na tryb termoobieg), wstaw pączki i piecz około 10-12 minut – do złotego koloru. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika. Dżem przełóż do szprycy cukierniczej (albo worka z długą tylką). Wąskim nożem zrób nieduże nacięcie w pączki i nadziej dżemem. Na koniec posyp pączki cukrem pudrem.
Dietetyczne pełnoziarniste faworki:
Składniki:
200 g mąki pełnoziarnistej 2000
Advertisement
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
2 żółtka
100 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
Przygotowanie:
Advertisement
Do miski wbij 2 żółtka, dodaj 100 g jogurtu naturalnego, łyżeczkę cukru waniliowego i szczyptę soli. Zmiksuj wszystkie składniki na puszystą masę. Dodaj 200 g mąki i wyrób ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. Jeśli by się kleiło, dosyp odrobinę mąki. Z ciasta uformuj kulę i uderz nią o stół kilkanaście razy (przez przynajmniej kilka minut). Powoduje to, że ciasto staje się elastyczne i mniej klejące. Następnie gotowe ciasto odłóż na 10 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na grubość ok. 2-3 mm, i pokrój na 1,5 cm paski o długości około 10 cm. W środku zrób nacięcie i przewlecz jeden koniec przez dziurkę. Przygotowane faworki wyłóż na blasze, na papierze do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. na termoobiegu przez 10 minut.(PAP)/ KD
Kilka dni temu w Dzikiej Zagrodzie w Jabłonowie przyszedł na świat pierwszy tegoroczny cielak.
Jego mamą została Pula. Oboje mają się dobrze. Pierwszy tydzień spędzili w lesie, jak mają to w zwyczaju czynić żubry, jednak kilka dni temu młody wraz ze swoją mamą pojawili się w zagrodzie.
Młody żubr nie ma jeszcze imienia. Przyrodnicy mówią, że warto obserwować stronę Dzikiej Zagrody, bo być może wkrótce zostanie ogłoszony konkurs na imię dla nowego żubra. Wiadomo, że jego imię musi rozpoczynać się na literę “P”.
Młody cielak w momencie urodzenia ważył około 20 kilogramów. Żubry jednak bardzo szybko przybierają na wadze i już po roku mogą ważyć nawet 80 kg. Gdy żubr osiągnie pełnoletność, może ważyć nawet 1 tonę.
Czy widzieliście żubra na żywo? Czekamy na Wasze komentarze!
Muzeum Kultury Ludowej w Osieku nad Notecią organizuje konkurs fotograficzny: “Kapliczki i krzyże przydrożne”. Konkurs, skierowany jest do mieszkańców powiatów: pilskiego, nakielskiego, sępoleńskiego, wągrowieckiego i żnińskiego, rozpatrywany będzie w 3 kategoriach wiekowych: dzieci, młodzież i dorośli.
Warunkiem uczestnictwa jest nadesłanie od 1 do 5 zdjęć własnego autorstwa wraz z wymaganymi załącznikami. Prace w formacie JPG nadsyłać można pocztą tradycyjną na nośnikach elektrycznych (adres: Muzeum Kultury Ludowej w Osieku n. Notecią, ul. Dworcowa 12, 89-333 Osiek n. Notecią), bądź mailowo na adres: konkurs@muzeum.pila.pl. Uroczyste podsumowanie konkursu z wręczeniem nagród odbędzie się na imprezie plenerowej “Pożegnanie lata” we wrześniu 2023 r. Prace wyróżnione i nagrodzone oglądać będzie można na wystawie pokonkursowej. Szczegóły konkursu pod linkiem http://www.muzeum.pila.pl/edukacja.php?lang=pl&id_strony=34.
Termin nadsyłania prac do 14 sierpnia. Zapraszamy!
7dni.pila.pl informuje, iż od dnia 25 maja 2018 roku wprowadza aktualizację polityki prywatności i zabezpieczeń. Więcej na stronie Polityka prywatności w serwisie WWW.
Privacy settings
Ustawienia Prywatności
Ta strona wykorzystuje funkcjonalne pliki cookie i zewnętrzne skrypty, aby poprawić twoje wrażenia. które pliki cookie i skrypty są używane i jaki mają one wpływ na twoją wizytę, podano po lewej stronie. możesz zmienić swoje ustawienia w dowolnym momencie. Twoje wybory nie będą miały wpływu na twoją wizytę.
NOTE: Te ustawienia mają zastosowanie jedynie w przeglądarce i na urządzeniu, którego teraz używasz.