Connect with us

Wiadomości

Tradycyjny pączek ma około 350 kalorii

Published

on

Tradycyjny pączek ma około 350 kalorii, aby go “spalić” potrzebny jest 40-minutowy spacer.

-W tłusty czwartek możemy sobie jednak pozwolić na małe łakomstwo, zwłaszcza, kiedy jemy tę zdrowszą wersję pączka, upieczoną w domu – mówi Monika Maćków, dietetyk kliniczny z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Dietetyk wskazuje, że jeden tradycyjny pączek ma około 350 kilokalorii, niespełna 6 gramów białka, ponad 50 gramów węglowodanów i około 13 gramów tłuszczu. Jeszcze więcej kalorii, bo 400 w 100 gramach, ma pączek hiszpański, ale prawdziwą “bombą kaloryczną” są faworki, które w 100 gramach mają 400 kcal.

Maćków podkreśla też, że pączki i faworki to głównie źródło tłuszczów nasyconych i węglowodanów prostych, które w nadmiarze sprzyjają otyłości i chorobom układu krążenia. “Dlatego takie produkty zaleca się okazjonalnie, a jeśli mamy taką możliwość, zachęcam do pączków, czy faworków zrobionych samodzielnie w domu, ponieważ wiemy, co i w jakiej ilości do nich dodajemy. Jeśli pączki kupujemy, to zwracajmy uwagę na miejsce ich wytwarzania. Lepiej, by były to sprawdzone piekarnie lub cukiernie, gdzie takie wyroby są tradycyjnie przyrządzane bez zbędnych dodatków” – powiedziała Maćków.

W pilskich cukierniach praca trwała cała noc.

Advertisement

-Aby przygotować dobrego pączka potrzeba przede wszystkim dużo czasu i oczywiście dużo włożonego serca – mówi Magdalena Sikorska – właścicielka Planeta Cafe.

To manufaktura ciast. Tu nie produkuje się tysięcy pączków. Każdy jest wyjątkowy. Nawet nadzienia nie są z gotowych wiaderek, ale samodzielnie przygotowywane w cukierni.

 

Dietetyk z Katedry Żywienia Człowieka UPWr. podała przepisy na domowe, tłustoczwartkowe wypieki w wersji “light”. Jeden pączek z tego przepisu to 170 kcal, a faworek jedynie 40 kcal.

Pączki pieczone:

 

Advertisement

Składniki:

15 g drożdży świeżych (lub opakowanie suszonych)

1 łyżeczka cukru trzcinowego

200-240 ml mleka 2% tłuszczu (letniego )

Advertisement

375 g mąki pszennej razowej (2,5 szklanki)

30 g masła min 82% tłuszczu (wcześniej rozpuszczonego i ostudzonego)

1 jajko

50 g cukru (1/4 szklanki)

Advertisement

200 g dżemu, powideł lub konfitury – najlepiej domowej

50 g cukru pudru (4-5 łyżek)

 

Przygotowanie:

Advertisement

 

Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wlej mniej więcej 200 ml letniego mleka – dokładnie wymieszaj – przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. W dużej misce umieść mąkę, jajko, rozpuszczone i ostudzone masło oraz cukier. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – jeśli jest za gęste, to dodaj więcej mleka. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.

 

Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko zagnieć, wyłóż na lekko posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wycinaj pączki (o średnicy 7 cm) i układaj placki na blaszce do pieczenia (zachowaj odstępy między pączkami). Pozostałe ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij pączki. Blachę z pączkami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.

Advertisement

 

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (na tryb termoobieg), wstaw pączki i piecz około 10-12 minut – do złotego koloru. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika. Dżem przełóż do szprycy cukierniczej (albo worka z długą tylką). Wąskim nożem zrób nieduże nacięcie w pączki i nadziej dżemem. Na koniec posyp pączki cukrem pudrem.

 

Dietetyczne pełnoziarniste faworki:

 

Advertisement

Składniki:

200 g mąki pełnoziarnistej 2000

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 szczypta soli

Advertisement

2 żółtka

100 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu

Przygotowanie:

Do miski wbij 2 żółtka, dodaj 100 g jogurtu naturalnego, łyżeczkę cukru waniliowego i szczyptę soli. Zmiksuj wszystkie składniki na puszystą masę. Dodaj 200 g mąki i wyrób ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. Jeśli by się kleiło, dosyp odrobinę mąki. Z ciasta uformuj kulę i uderz nią o stół kilkanaście razy (przez przynajmniej kilka minut). Powoduje to, że ciasto staje się elastyczne i mniej klejące. Następnie gotowe ciasto odłóż na 10 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na grubość ok. 2-3 mm, i pokrój na 1,5 cm paski o długości około 10 cm. W środku zrób nacięcie i przewlecz jeden koniec przez dziurkę. Przygotowane faworki wyłóż na blasze, na papierze do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. na termoobiegu przez 10 minut.(PAP)/ KD

Advertisement

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wiadomości

Pilski Oddział PTTK ma już 70 lat

Published

on

By

Pilski Oddział PTTK ma już 70 lat. Jesienią 1954 roku znalazła się grupka chętnych, którzy uznali, że w Pile powinien powstać oddział Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Krajoznawczego. Prace przygotowawcze troszkę trwały ale ostatecznie 8 lutego 1955 roku doszło do historycznego posiedzenia założycielskiego.

Lepiej lub gorzej ale Oddział PTTK w Pile im. Henryka Kamińskiego funkcjonuje nadal, organizuje imprezy turystyczne, zaprasza na wycieczki autokarowe, do opery, teatru, na pobyty wypoczynkowe. Cały bieżący rok jest dla działaczy „Rokiem Jubileuszowym”, każdej imprezie towarzyszyć będzie logo 70-lecia.

Odbędą się imprezy, które wszyscy znamy – rajd WIOSENNE PRZEBUDZENIA, PIKNIK MARCIŃSKI, cykl rowerowych SOBÓT NA DWÓCH KÓŁKACH, spływy kajakowe, wycieczki rowerowe klubu JEDNOŚLAD i wspomniane już wyjazdy autokarowe.

Ale będą i nowości – po kilku latach przerwy wraca Rajd Staszicowski, w tym roku też jubileuszowy, bo 50! Mało tego, w ramach „Staszica” zaproponujemy dla chętnych 2 dwudniowe trasy rowerowe: dla młodzieży szkolnej i dla dorosłych (szczegóły wkrótce). Chcąc zachęcić wszystkich do czynnego uprawiania rozlicznych form turystyki (piesza, kajakowa, rowerowa, górska itp.) proponujemy inicjatywę programową zatytułowaną nieco tajemniczo – „70 na 70” – proszę pomyśleć o co może w tym chodzić a jak nie uda się państwu rozgryźć nazwy – zapraszam do Oddziału PTTK w Pile (ul. Śródmiejska 12/1, wejście po schodkach od Ossolińskich) po regulamin.

Advertisement

Dla miłośników przyrody i leśnych spacerów zaproponujemy „Cztery Pory Roku w rezerwacie Kuźnik” – cztery spacery tą samą trasą w ścisłej współpracy z Nadleśnictwem Zdrojowa Góra w Pile – przed laty takie spacery cieszyły się sporą popularnością.

A jeśli ktoś boi się, że w lesie dopadną go kleszcze – będzie i propozycja dla nich – spacery po Pile, pierwszy już się odbył 27 stycznia, w ramach Dni Piły Muzeum Staszica proponuje podobne 2 i 9 marca, my też nie będziemy gorsi i chyba w kwietniu zaprosimy na taką uliczną wędrówkę…

Trwają prace nad wydawnictwem jubileuszowym pod roboczym tytułem „Pilscy Turyści wczoraj i dziś”, przekopujemy teczki z archiwum oddziału i szukamy śladów przeszłości, śladów Koleżanek i Kolegów, którzy wędrują już po zupełnie innych szlakach…

I w tym momencie zwracam się z gorącym apelem –

Advertisement

Szanowni Państwo, jeśli kiedykolwiek uczestniczyliście w jakiejś imprezie turystycznej organizowanej przez Pilski Oddział PTTK i macie jakieś pamiątki, zdjęcia, znaczki, proporczyki, odciski pieczęci, własne kroniki, książeczki turystyki kwalifikowanej irp., jeśli w Waszej pamięci zachowały się wspomnienia ze spotkań z naszym Patronem, Henrykiem Kamińskim, który kierował oddziałem przez 33 lata (od 1967 do swej śmierci 21.12.2000) – przynieście to do naszego Oddziału, udostępnijcie do skopiowania, do wykorzystania przy powstawaniu wspomnianego wydawnictwa.

Pamiętajmy, że pamięć ludzka jest ułomna, że wspomnienia uciekają, bledną, że może się zdarzyć, iż przy kolejnym generalnym sprzątaniu lub przeprowadzce nasze turystyczne pamiątki trafią do kosza na śmieci – ocalmy je od zapomnienia!…

J. Balcerzak

Advertisement
Continue Reading

Wiadomości

W Pile powstał nowy mini skwer

Published

on

By

fot. UM Piła

Mieszkańcy śródmieścia Piły w rejonie ulic Piekarskiej i Wodnej mają do dyspozycji nowe miejsce wypoczynku. Jest nim skwer, który swoim kształtem nawiązuje do stojącego niegdyś w tym miejscu pomnika Bohaterów I Wojny Światowej.

– Wiele osób pamięta pomnik choćby ze starych pocztówek przedstawiających Piłę. Chcieliśmy ten monument w jakiś sposób przypomnieć i myślę, że się nam to udało. Najważniejsze jednak jest to, że pilanie z tej części miasta zyskali bezpieczną, przyjazną i ładną przestrzeń do wypoczynku – podkreśla pełniąca funkcję prezydenta Piły Beata Dudzińska.

W ramach inwestycji wykonano nową nawierzchnię z płukanej płytki betonowej, ustawiono nowe ławki i kosze, a także zainstalowano oświetlenie oraz dokonano nasadzeń drzew, krzewów i bylin.

Prace wartości ponad 300 000 złotych wykonane zostały pod nadzorem Zarządu Dróg i Zieleni w Pile.

Advertisement
Continue Reading

Advertisement
Advertisement