Connect with us



<

Wiadomości

Ruszyły szczepienia na Stadionie Powiatowym przy Okrzei w Pile

Published

on

5 maja na Stadionie Powiatowym przy Okrzei w Pile rozpoczęły się szczepienia mieszkańców w Punkcie Szczepień Powszechnych w formule Drive Thru. Zorganizowano tutaj także punkt szczepień stacjonarnych dla osób, które przybywają pieszo. Pierwszego dnia zaszczepiło się 370 osób, sto procent zarejestrowanych.
Dla zmotoryzowanych urządzono 6  stanowisk, w punkcie stacjonarnym 2 miejsca. Całość jest zadaszona, wyznaczono także dwie oddzielne strefy oczekiwania po szczepieniu – dla osób zmotoryzowanych i pieszych.

Nad ich stanem zdrowia czuwają ratownicy medyczni, którzy są w ciągłym pogotowiu, aby w razie potrzeby nieść pomoc osobom po szczepieniu. W specjalnie urządzonym pomieszczeniu mają niezbędny sprzęt medyczny do ratowania zdrowia i życia.

Wjazd na szczepienia odbywa się od ulicy Podgórnej, wyjazd znajduje się od strony ul. Okrzei, przy parkingu marketu Lidl. Trasy są dobrze oznakowane. Osoby, które przyjeżdżają samochodem, przy bramie wjazdowej od razu kierowane są do strefy oczekiwania. Jeśli nie mają przy sobie kwestionariusza – obowiązkowego wywiadu przed szczepieniem przeciw COVID-19 – otrzymują go do wypełnienia od osób kierujących ruchem.

Advertisement

Po chwili mogą już podjechać na szczepienie na wyznaczone stanowisko. Pierwsze opinie osób zaszczepionych są bardzo pozytywne. Wszyscy podkreślają wygodę i bezpieczeństwo formuły Drive Thru.

5 maja szczepienia rozpoczęły się o godz. 9.00 rano. Osoby zarejestrowane przyjeżdżały z różnych miejscowości nie tylko z Piły, ale również z Trzcianki, Złotowa.

– Wszystko odbywa się bardzo sprawnie i profesjonalnie. Przede wszystkim nie ma kolejek, jest zachowany dystans i jest bezpiecznie. Każda szczepiona osoba jest profesjonalnie obsłużona. Formuła Drive Thru bardzo dobrze się sprawdza, zwłaszcza na tak dużej przestrzeni jaką ma Stadion Powiatowy – mówi Eligiusz Komarowski, starosta pilski.

Organizatorem szczepień na stadionie jest Powiat Pilski-Starostwo Powiatowe w Pile, a wykonuje je firma COR Sp. z o.o.

Advertisement

– Liczbę stanowisk, w których wykonujemy szczepienia możemy modyfikować. Dzisiaj, pierwszego dnia utworzyliśmy na przykład 3 stanowiska dla osób, które przyszły pieszo, aby nie musiały długo czekać. Obecnie szczepimy pacjentów szczepionką Moderny. W kolejnych dniach będziemy szczepić także AstraZenecą, Johnson&Johnson i Pfizerem. Dziennie mamy zarejestrowane różne liczby pacjentów, nawet do 500. Wszystkich obsłużymy, jesteśmy dobrze przygotowani – zapewnia Szymon Kozłowski, przedstawiciel firmy.      

5 maja w Punkcie Szczepień Powszechnych na Stadionie Powiatowym w Pile zaszczepiono 370 osób.

Punkt jest czynny od poniedziałku do soboty, od godz. 8.00 do 18.00. 
Zachęcamy do rejestracji pod numerem 989 lub przez serwis pacjent.gov.pl (do procesu rejestracji nie jest konieczne posiadanie profilu zaufanego) z podaniem lokalizacji Stadion Powiatowy przy Okrzei 4 w Pile.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Na sygnale

“Ciemna strona” policyjnych szkoleń w Pile

Published

on

By

fot. SP Piła

W ostatnich dniach w Szkole Policji w Pile odbyły się dwa kursy, które rzuciły światło na tę często pomijaną, ale niezwykle istotną stronę szkoleń policyjnych. Choć “ciemna strona” może wydawać się tajemnicza i groźna, to właśnie na niej policjanci uczą się radzić sobie w najbardziej wymagających sytuacjach, co w konsekwencji przekłada się na ich profesjonalizm i skuteczność w służbie społeczeństwu.

Pierwszy z kursów skoncentrował się na technikach kryminalistycznych, a uczestnicy mieli okazję doskonalić umiejętności w trudnych warunkach. Zajęcia realizowane były w porze nocnej, co dodatkowo podkreślało realistyczność sytuacji, jakie mogą napotkać funkcjonariusze podczas prowadzenia czynności w terenie. Ćwiczenia obejmowały ujawnianie i zabezpieczanie śladów na miejscu zdarzenia, co jest kluczowym elementem pracy każdego technika. Opanowanie tych umiejętności w warunkach ograniczonej widoczności może mieć kluczowe znaczenie dla skuteczności postępowań przygotowawczych.

Drugie szkolenie dotyczyło udzielania pierwszej pomocy, również – jak się okazało – w niecodziennych warunkach. Podczas egzaminu praktycznego, który odbył się w momencie, gdy zgasło światło, słuchacze zostali postawieni w nowych, nieprzewidzianych warunkach. Musieli szybko i skutecznie zareagować, wykorzystując swoją wiedzę i umiejętności, aby udzielić pomocy poszkodowanym. To doświadczenie nie tylko sprawdziło ich przygotowanie do działań w sytuacjach awaryjnych, ale także nauczyło elastycznego myślenia i szybkiego reagowania w dynamicznych warunkach.

Advertisement

„Ciemna strona” szkoleń policyjnych, czyli nauka działania w nocy, to nie tylko testowanie umiejętności technicznych i taktycznych, ale także rozwijanie odporności psychicznej i umiejętności adaptacji do zmieniających się warunków. Dzięki takiemu podejściu funkcjonariusze są lepiej przygotowani do radzenia sobie z różnorodnymi sytuacjami, jakie mogą napotkać w rzeczywistej służbie. Ostatecznie, to pozytywne doświadczenia z kursów mogą przyczynić się do zwiększenia bezpieczeństwa społecznego i skuteczności interwencji policyjnych.

Continue Reading

Wiadomości

Nie marnujmy żywności w Święta

Published

on

By

fot. PAP

Ponad 17 proc. konsumentów przyznaje, że podczas świąt wielkanocnych w ich domach marnuje się żywność, która jest potem wyrzucana do kosza, a 76,5 proc. twierdzi, że u nich to się nie zdarza – wynika z sondażu UCE Research i Grupy Offerista.

Według raportu 76,1 proc. Polaków na co dzień wciąż oszczędza na zakupach żywnościowych, np. szukając tanich produktów lub atrakcyjnych promocji; 17,2 proc. rodaków tego nie praktykuje, 5,4 proc. ankietowanych jest niezdecydowanych, a 1,3 proc. w ogóle nie interesuje się takim ograniczaniem wydatków.

Wyjaśniono, że artykuły spożywcze są oszczędnie kupowane głównie przez osoby uzyskujące 1000-2999 zł i mniej niż 1000 zł netto miesięcznie, a także 3000-4999 zł. Trwonienie żywności przeważnie jest domeną najlepiej zarabiających Polaków, którzy otrzymują na rękę powyżej 9000 zł.

– Obecnie blisko 80 proc. Polaków oszczędza na zakupach żywnościowych głównie z powodu wysokiej inflacji. Aspekt niemarnowania żywności często jest postrzegany wyłącznie przez pryzmat finansowy. Chodzi o niewyrzucanie jedzenia, za które trzeba było wcześniej zapłacić. Jednak tę zasadę konsumenci zazwyczaj łamią w dwóch okresach – Bożego Narodzenia i Wielkanocy – poinformował cytowany w wynikach raportu współautor badania Robert Biegaj.

 

Advertisement

Wówczas – jak dodał – trwonienie artykułów spożywczych, a przez to również pieniędzy, przybiera na sile. “Jest to związane z tym, że Polacy chcą mieć wszystkiego pod dostatkiem, szczególnie gdy zapraszają gości. Często nie dostrzegają faktu, że kupują za dużo produktów, które finalnie lądują w koszu na śmieci” – wskazał.

Według Biegaja, oszczędną postawę reprezentują przede wszystkim mieszkańcy miast liczących 200-499 tys. ludności i bardziej zaludnionych.

– Osoby zamieszkujące duże i średnie miasta częściej ostrożnie wydają pieniądze na zakupach spożywczych, bo z reguły żywność jest u nich droższa niż na wsiach i w małych miasteczkach – stwierdził Biegaj.

Badanie zostało przeprowadzone w dniach 13-14 marca br. metodą CAWI (Computer Assisted Web Interview) przez UCE Research i Grupę Offerista na próbie 1007 dorosłych Polaków.(PAP)

Advertisement
Continue Reading

Advertisement
Advertisement