Connect with us

Ludzie

Jadłodzielnia znów w Pile

Published

on

W ramach programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu” otwarty został nowy punkt sąsiedzkiego dzielenia się żywnością. Jadłodzielnia, stworzona we współpracy z Fundacją CHOPS i Winiary, stanęła w Pile przy ul. Okrzei 4a.

W Polsce marnuje się 5 mln ton żywności rocznie – program marki Winiary „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu” jest odpowiedzią na ten problem. W ramach swoich działań marka pomaga konsumentom ograniczyć wyrzucanie jedzenia, dzieląc się z nimi praktycznymi wskazówkami czy przepisami, ale także zachęcając do przekazywania nadwyżek żywności potrzebującym. W tym celu Winiary otwierają serię jadłodzielni w różnych miastach w Polsce.

3 lutego do użytku został oddany kolejny taki punkt marki – w Pile. W uroczystym otwarciu nowej jadłodzielni udział wzięli Roman Żarnecki – prezes Fundacji CHOPS, Mieczysław Augustyn – senator RP, Irena Wiśniewska Smolarek – dyrektor Akcji Humanitarnej „Życie” oraz Aleksander Matwiejczuk – pastor Kościoła Zielonoświątkowego.

-Bardzo cieszy nas, że tworząc kolejne jadłodzielnie możemy liczyć na przychylność miast i wsparcie lokalnych zespołów i partnerów Fundacji. Dzięki ich zaangażowaniu nasze działania mają realne przełożenie na codzienność lokalnych społeczności. Mamy nadzieję, że stawiane przez nas jadłodzielnie nie tylko pomogą mieszkańcom miast dzielić się żywnością, ale także zwrócą ich uwagę na tak istotny problem, jakim jest marnowanie żywności w naszym kraju – istotny zarówno z perspektywy społecznej, jak i środowiska. – podkreśla Szymon Ulkowski Kierownik ds. e-Business i Komunikacji Europy Centralnej i Wschodniej w Nestlé Polska.

 


Jak działa jadłodzielnia?

Jadłodzielnia to specjalny punkt, który służy nieodpłatnej wymianie żywności pomiędzy mieszkańcami miast. Każda z tworzonych przez Winiary jadłodzielni będzie zawierać lodówkę przeznaczoną do przechowywania produktów wrażliwych na temperaturę oraz regały i szafki na produkty suche. Zainteresowani mogą zostawiać żywność, której nie są w stanie wykorzystać, natomiast każdy potrzebujący będzie mógł ją zabrać i zagospodarować według własnych potrzeb. W nowym punkcie mieszkańcy Piły będą mogli dzielić się produktami codziennie od godziny 6:00 do 22:00.
Nowa jadłodzielnia nie powstałaby bez wsparcia Fundacji CHOPS, której partnerzy i wolontariusze będą na co dzień doglądać punktu.

Advertisement

Marnowanie żywności jest realnym problemem!
Jak pokazują dane SGGW*, ponad połowa żywności, która marnuje się w Polsce (53%), pochodzi z gospodarstw domowych. Niemal co trzeci ankietowany w tej grupie (29%) jako powód wyrzucania produktów spożywczych wskazuje przekroczenie terminu przydatności do spożycia. Co piąty przyznaje, że zdarza mu się wyrzucać jedzenie zakupione w nadmiarze, a co ósmy (13%) zdradza, że to skutek niewłaściwego przechowywania żywności. W sumie każdego roku marnuje się w Polsce ok. 5 mln ton żywności, co oznacza, że statystycznie każdy z nas wyrzuca do kosza aż 130 kg jedzenia rocznie!

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ludzie

Wykształcenie, praca i towarzystwo chronią przed demencją

Published

on

By

fot. PAP

Budowanie zasobów poznawczych, na które składają się m.in. wiedza i aktywność społeczna, zmniejsza ryzyko rozwoju demencji – czytamy w piśmie „Neurology”.

Naukowcy z Brighton and Sussex Medical School postanowili sprawdzić, dlaczego u części osób posiadających w mózgu blaszki amyloidowe (marker choroby Alzheimera) występują zaburzenia poznawcze (głównie problemy z pamięcią), podczas gdy inni ludzie, posiadający taki sam poziom blaszek amyloidowych, nie przejawiają żadnych objawów pogorszenia sprawności umysłowej.

 

Badacze przeanalizowali dane dotyczące 1184 osób urodzonych w Wielkiej Brytanii w 1946 roku. Uczestnicy przechodzili szereg testów zdolności poznawczych, gdy mieli osiem lat, a następnie w wieku 69 lat.

 

Advertisement

Pod uwagę wzięto także zasoby (rezerwy) poznawcze: wykształcenie zdobyte do 26. roku życia, ścieżkę zawodową do 53. roku życia oraz zaangażowanie w życie społeczne do 43. roku życia.

 

Osoby z większymi zasobami poznawczymi i lepszą umiejętnością czytania w dzieciństwie miały lepsze wyniki podczas testów w wieku 69 lat. Maksymalny wynik wynosił 100 punktów. Średni wynik badanej grupy to 92 punkty (najniższy 53, a najwyższy 100).

 

Uczestnicy z wykształceniem wyższym mieli średnio o 1,22 punktu lepsze wyniki niż osoby bez wyższego wykształcenia. Posiadanie kwalifikacji zawodowych związane było z wynikiem wyższym średnio o 1,5 punktu, a większe zaangażowanie w życie towarzyskie (m.in. branie udziału w rożnego rodzaju aktywnościach, członkostwo w klubach czy wolontariat) – o 1,53 punktu.

Advertisement

 

Wcześniejsze prace wskazywały, że osoby z niższymi wynikami testów zdolności poznawczych doświadczają silniejszych ubytków funkcji poznawczych w podeszłym wieku. Te badania sugerują, że trening mózgu i budowanie rezerwy poznawczej poprzez uczenie się pomaga chronić mózg, a co za tym idzie może zniwelować to ryzyko.

 

„Te wyniki wskazują, że nasze zdolności poznawcze są kształtowane przez wiele różnych czynników na przestrzeni całego życia, a aktywność intelektualna, społeczna i fizyczna może pomóc dłużej zachować dobrą sprawność umysłu oraz opóźnić rozwój demencji” – komentuje dr Dorina Cadar, autorka badań.(PAP)

Advertisement
Continue Reading

Ludzie

Trzcianka na rondo WOŚP

Published

on

By

fot. UM Trzcianka

W sobotę, 30 lipca br., przy rondzie Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy miał miejsce happening, w którym prócz mieszkańców Trzcianki, wziął udział Jurek Owsiak.

30 lat temu pojawił się „Pan z ideą”, z ideą pomagania tym najbardziej potrzebującym. Festiwal muzyczny Jarocin ’92 i hasło: „tam gdzie jest przyjaźń, miłość i muzyka – tam ludzi łatwo zjednoczyć ku dobremu”. I tak się też stało, to był początek, tak powstała Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, którą każdy z nas bardzo dobrze zna.
Po 30 latach od jej utworzenia, właśnie w drodze na kolejną edycję Pol’and’Rock festiwal, do  Trzcianki przyjechał Jurek Owsiak założyciel, prowadzący, inicjator, społecznik – po prostu Człowiek – Orkiestra.
Jurek Owsiak przyjechał, by wspólnie odsłonić namalowane serce na rondzie imienia WOŚP, którego autorem jest  Janusz Kufel. Były pamiątkowe zdjęcia, kilka słów ze sztabu WOŚP Trzcianka oraz zastępcy burmistrza Witolda Putyrskiego.
Wydarzeniu towarzyszyły występy zespołu, specjalnie skrojonego na tę okazję. Utwory „Wtorek” i „Sam na sam” wykonali trzcianeccy muzycy: Piotr Gmur (Zmaza), Sylwester Szade (Zmaza) oraz Krzysztof Zacharski (Kwatera C2).
Największe poruszenie jednak wywarły słowa gościa.
Jurek Owsiak z hasłami „ No War”, „Troszczmy się o nasz piękny kraj” i “Pomaganie jest ponad podziałami” trafił do serc mieszkańców Trzcianki.

Continue Reading
Advertisement