Connect with us

Polska i Świat

Program Agrarny: 30 lat współpracy PepsiCo z polskimi rolnikami

Published

on

art. sponsorowany

Wspólnie z rolnikami PepsiCo Polska świętuje 30 lat działania Programu Agrarnego firmy w Polsce. W 1993 r. podjęto współpracę z polskimi gospodarstwami w zakresie upraw i dostaw ziemniaków, która trwa do dzisiaj. Z polskich pól pozyskiwany jest najwyższej jakości surowiec do produkcji kultowych chipsów Lay’s. Codzienną pracę rolników wspiera Dział Agro PepsiCo Polska badając glebę, analizując potrzeby w zakresie wydajności upraw, przechowywania i dostaw ziemniaków, a także ich jakości. W ten sposób firma wnosi wkład w modernizację i rozwój polskiego sektora produkcji ziemniaka przemysłowego. Firma współpracuje obecnie z ponad 70 gospodarstwami w całej Polsce – 3 z nich uczestniczą w programie od początku.

Gospodarstwa rolne w Polsce zajmują się uprawą 10 różnych odmian ziemniaka chipsowego na łącznym areale ok. 5 500 ha. Najwięcej ziemniaków dostarczanych jest z Dolnego Śląska i Wielkopolski ‒ 90 000 ton rocznie. W ramach Programu Agrarnego, PepsiCo kontraktuje łącznie około 200 000 ton rocznie.

Advertisement

Gdy w 1993 roku otwarty został zakład PepsiCo w Grodzisku Mazowieckim produkujący chipsy, ziemniaki stały się niezbędnym surowcem. PepsiCo zainicjowało wówczas Program Agrarny. W czasach transformacji polskiej gospodarki większość rolników prowadziła małe gospodarstwa rolne, a wielu z nich mierzyło się z wyzwaniem sprostania twardym zasadom rynkowym i określenia strategii działania. Program Agrarny PepsiCo zapewniał rolnikom przede wszystkim przewidywalność biznesu w postaci gwarancji skupu po określonej cenie, co umożliwiało powiększanie i modernizowanie gospodarstw. Wsparcie firmy polegało również m.in. na kredytowaniu produkcji i inwestycji, wypożyczaniu sprzętu, przekazywaniu sadzeniaków oraz pomocy w zdobywaniu finansowania na rozwój technologii upraw czy logistyki dostaw oraz, przede wszystkim, na partnerstwie i dzieleniu się wiedzą. Początkowo zakład współpracował z kilkunastoma gospodarstwami rolnymi o łącznej powierzchni upraw ok. 880 ha.

Przeczytałem w lokalnej gazecie, że firma PepsiCo buduje zakład na terenie Grodziska Mazowieckiego. Postanowiłem skontaktować się z ówczesnym Kierownikiem Działu Agro i po tym spotkaniu rozpoczął się mój kontakt z uprawą ziemniaka na chipsy. To była bardzo nowatorska produkcja w tamtym czasie” – powiedział Edward Nalepa, rolnik współpracyjący z PepsiCo Polska od czasu uruchomienia Programu Agrarnego.

Doceniamy to, że PepsiCo poświęciło dużo energii i pieniędzy na edukowanie nas ‒ dostawców. Jako producenci mamy świadomość, że ziemniaki dostarczane do zakładu muszą być najwyższej jakości, żeby zapewnić jak najlepszą jakość chipsów” ‒ powiedział Zygmunt Czarniak, rolnik, współpracujący z PepsiCo od samego początku trwania Programu.

Partnertwo z PepsiCo dało mi pewność i bezpieczeństwo, które pozwoliły mi rozwijać moje gospodarstwo. Nauczyliśmy się nowych sposobów uprawy najwyższej jakości ziemniaków od najlepszych agronomów. To był strzał w dziesiątkę! Myślę, że nasze gospodarstwo to przykład sukcesu polskiego rolnictwa. Jestem dumny, że mój syn Dariusz będzie kontynuował moje dzieło” – powiedział Roman Sendecki, rolnik, również współpracujący z PepsiCo Polska od 1993 roku.

Advertisement

W ramach Programu Agrarnego PepsiCo otacza uczestniczących w nim rolników opieką merytoryczną poprzez dedykowany im Dział Agro, który wspiera ich w codziennej pracy i prowadzeniu wydajnej gospodarki rolnej.

Obecnie Program Agrarny wykorzystuje nowoczesny system informatyczny, który rejestruje sposób prowadzenia upraw np. ich nawożenie i nawodnienie. Ziemniaki uprawiane są pod kontrolą nowoczesnych urządzeń sterujących. Dzięki uzyskanym w ten sposób informacjom rolnicy mogą jeszcze efektywniej planować swoje przyszłe uprawy” ‒ powiedział Krzysztof Stańkowski, kierownik Działu Agro w PepsiCo Polska.

Ziemniaki z gospodarstw rolnych z całej Polski dostarczane są do dwóch zakładów PepsiCo produkujących chipsy ziemniaczane. Zakład w Grodzisku Mazowieckim to pierwszy zakład firmy w Polsce i jeden z największych i najnowocześniejszych ośrodków produkcyjnych w strukturach firmy w Europie. Największy i najbardziej zrównoważony środowiskowo zakład firmy w Unii Europejskiej powstał w maju 2023 roku w Świętem k. Środy Śląskiej.

Program Agrarny opiera się na zrównoważonym rolnictwie, które jest elementem naszej strategicznej transformacji PepsiCo Positive (Pep+). Jej trzy filary to neutralność klimatyczna, pozytywne rolnictwo oraz pozytywne wybory dla planety i konsumentów. PepsiCo stawia na rolnictwo regeneracyjne jako odpowiedź na aktualne zagrożenia dla światowego systemu żywnościowego i klimatu. – dodaje Krzysztof Stańkowski – Jest to zestaw praktyk rolnych, które przyczyniają się do odbudowy ekosystemów i zapewniają poprawę stanu i żyzności gleb, redukcję emisji, poprawę stanu wododziałów oraz zwiększanie bioróżnorodności. Dzięki ich stosowaniu poprawia się zdrowotność gleby, jest ona bardziej wydajna i będzie mogła służyć także przyszłym pokoleniom”.

Advertisement

Program Agrarny wniósł znaczący wkład w zmodernizowanie polskiego rolnictwa, a także zrewolucjonizował życie i sposób pracy rolników dostarczających najwyższej jakości surowiec do produkcji chipsów. Efektami udziału w Programie Agrarnym są wysoka wydajność upraw, a także większe gospodarstwa, zatrudniające podwykonawców oraz stale inwestujące w rozwój i zwiększające zyski.

PepsiCo

Konsumenci w ponad 200 krajach i regionach na całym świecie sięgają po produkty firmy PepsiCo ponad miliard razy dziennie. Łączny przychód netto pochodzący ze sprzedaży uzupełniającej się oferty produktów żywnościowych i napojów oferowanych przez marki Lays, Doritos, Cheetos, Gatorade, Pepsi-Cola, Mountain Dew, Quaker i SodaStream, wchodzące w skład koncernu PepsiCo, wyniósł w 2020 roku ponad 70 mld dolarów amerykańskich. W swoim globalnym portfolio PepsiCo posiada szeroką i różnorodną ofertę produktów żywnościowych i napojów oferowanych pod wieloma markami, a każda z legendarnych marek generuje w ciągu roku przychody na poziomie ponad miliarda dolarów amerykańskich.

W swoich działaniach PepsiCo kieruje się wizją „Winning with PepsiCo Positive (pep+)”, która wskazuje drogę do uzyskania pozycji światowego lidera w obszarze wygodnych, gotowych do spożycia produktów żywnościowych i napojów. pep+ to nowa, strategiczna transformacja PepsiCo w kierunku zrównoważonego rozwoju, obejmująca wszystkie obszary działalności firmy, która skupia się wokół dążenia do dalszego rozwoju przedsiębiorstwa i budowania wartości w granicach stawianych przez planetę oraz inspirowania pozytywnych zmian dla Ziemi i jej mieszkańców. Więcej informacji na temat PepsiCo jest dostępnych na globalnej witrynie pod adresem www.pepsico.com oraz na polskiej stronie firmy www.pepsicopoland.com.

Advertisement

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Polska i Świat

Drożeją bilety do Tatrzańskiego Parku Narodowego

Published

on

By

fot. PAP

Od marca turyści więcej zapłacą za bilety wstępu do Tatrzańskiego Parku Narodowego (TPN). Jednodniowa wejściówka kosztuje teraz 10 zł, czyli o złotówkę więcej. Za bilety ulgowe zapłacimy 5 zł – informują władze TPN.

Jak wskazują władze parku, opłaty za bilety przeznaczane są na tworzenie i utrzymanie infrastruktury turystycznej, obsługę mobilnych toalet, sprzątanie i remonty szlaków oraz wymianę oznakowań traktów. Te fundusze są także wydawane na cele edukacyjne parku oraz na ochronę przyrody. Ponadto, 15 proc. wpływów z opłat za wstęp jest przekazywane na działalność ratowniczą Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego.

 

Od 1 marca bilet siedmiodniowy na tatrzańskie szlaki kosztuje 50 zł a ulgowy 25 zł. Bilet grupowy normalny dla 10-ciu osób to wydatek 90 zł, a ulgowy jest o połowę tańszy. Do darmowego wejścia na szlaki są uprawieni m.in. posiadacze Karty Dużej Rodziny, dzieci w wieku do 7 lat i mieszkańcy gmin przyległych do TPN oraz osoby udające się najkrótszą drogą do wyznaczonych miejsc kultu religijnego na terenie parku, czyli do kaplicy na Wiktorówkach szlakiem z Zazadniej oraz do kaplicy sióstr Albertynek i kaplicy braci Albertynów na Kalatówkach.

Advertisement

 

Dodatkowo płatny jest wstęp do Jaskini Mroźnej – opłata wynosi 10 zł, a dzieci do lat 7 mogą jaskinię zwiedzać za darmo. Jaskinia jest jeszcze zamknięta na okres zimowy; jej otwarcie dla turystów nastąpi 26 kwietna i będzie czynna codziennie od godz. 9 do 17 do 30 października.

 

Bilet wstępu do TPN można zakupić we wszystkich punktach wejściowych na szlaki oraz za pośrednictwem strony internetowej tpn.pl/zwiedzaj/e-bilety.

Advertisement

 

Poprzednią podwyżkę cen biletów wstępu na tatrzańskie szlaki władze TPN wprowadziły rok temu.(PAP)

Advertisement
Continue Reading

Polska i Świat

Światowy Dzień Kwasów Omega-3: morskie ryby za rzadko goszczą na polskich stołach i dlatego konieczna może być suplementacja

Published

on

By

Nawet 80 proc. ludzi nie przyjmuje odpowiednich porcji kwasów omega-3 – alarmują eksperci z okazji Światowego Dnia Kwasów Omega-3, przypadającego 3 marca. Składniki te są kluczowe dla naszego zdrowia, ale ich synteza w organizmie człowieka zachodzi z małą wydajnością, dlatego powinniśmy dostarczać je wraz z pożywieniem lub w formie suplementacji.

Wyróżniamy trzy główne rodzaje kwasów omega-3. Pierwszym jest kwas ALA, czyli kwas alfa-linolenowy, który pochodzi głównie ze źródeł roślinnych. Pozostałe dwa to kwasy EPA i DHA, pozyskiwane ze źródeł morskich, takich jak tłuste ryby i mikroalgi.

To właśnie EPA i DHA są najważniejsze dla naszego zdrowia, bo pomagają zachować zdrowe serce, mózg i oczy, wspierają też zdrowy przebieg ciąży, wpływając zarówno na organizm matki jak i dziecka” – wyjaśnia Elana Natker, dyplomowana dietetyczka i dyrektorka ds. komunikacji z konsumentami i specjalistami ochrony zdrowia w GOED (Global Organization for EPA & DHA Omega-3s, czyli Globalnej Organizacji ds. Kwasów Omega-3 EPA i DHA).

Advertisement

Kwasy EPA i DHA, jako niezbędne składniki każdej komórki ludzkiego ciała, są kluczowe dla naszego zdrowia przez całe życie. Już przyszłe mamy, przyjmując kwasy omega-3, mogą wspomagać prawidłowy rozwój mózgu oraz siatkówki oka swojego dziecka.

Przez całe życie kwasy tłuszczowe EPA i DHA wspierają właściwą pracę serca i układu krążenia. Ich obecność jest szczególnie ważna również wtedy, kiedy się starzejemy i chcemy długo utrzymać zdolności poznawcze” – mówi dr Marzena Kucia, ekspertka Natural Pharmaceuticals, dystrybutora norweskiego suplementu diety OmegaMarine™ Premium.

Najlepszym źródłem korzystnych dla zdrowia, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA są tłuste, morskie ryby, takie jak: łosoś, makrela, tuńczyk czy sardynki, a także mikroalgi morskie. Jednak w diecie większości ludzi są one obecne w niewielkim stopniu. To właśnie powód, dla którego większość populacji nie przyjmuje odpowiedniej dziennej porcji kwasów EPA i DHA.

Według zaleceń dietetyków powinniśmy spożywać dwie porcje ryb tygodniowo, w tym przynajmniej jedną porcję tłustej ryby morskiej. Jednak w polskich domach ryba pojawia się na stole zazwyczaj tylko raz w tygodniu, często w postaci smażonej ryby słodkowodnej (zawierającej niewielkie ilości kwasu DHA), co nie jest wystarczające. Obróbka termiczna (w tym smażenie) może prowadzić do degradacji kwasów omega-3.

Advertisement

Większość ludzi na świecie nie przyjmuje odpowiednio dużo kwasów omega-3 EPA i DHA. Szacujemy, że nawet około 80 proc. światowej populacji przyjmuje niewystarczające ilości tych cennych składników” – zauważa Elana Natker.

Eksperci z fundacji CRN obliczyli, że gdyby wszyscy Amerykanie powyżej 55. roku życia dostarczali swojemu ciału odpowiednie ilości kwasów omega-3 każdego dnia, zmniejszyłoby to ryzyko chorób serca o 10 procent.

Wielonienasycone kwasy omega-3 EPA i DHA najlepiej pozyskiwać w ramach diety, ale jeśli brakuje w niej tłustych, morskich ryb, można uzupełniać niedobory, przyjmując odpowiednie suplementy zawierające np. olej z norweskiego łososia czy innych tłustych ryb morskich.

Nie ma ustandaryzowanych wytycznych dotyczących ilości EPA i DHA, jakie należy przyjmować. Jednak Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał oświadczenia zdrowotne, podkreślające znaczenie kwasów EPA i DHA dla zdrowia, takie jak utrzymanie prawidłowego funkcjonowania mózgu (korzyści zapewnia spożywanie co najmniej 250 mg kwasu DHA dzienne); utrzymanie prawidłowego widzenia (korzyści zapewnia spożywanie co najmniej 250 mg kwasu DHA dziennie), czy utrzymanie normalnego funkcjonowania serca (korzyści zapewnia spożywanie co najmniej 250 mg kwasów EPA i DHA dziennie).

Advertisement

Dietetycy podkreślają, że wybierając suplement diety z kwasami omega-3, trzeba zwrócić uwagę na ich porcję, ponieważ producenci na opakowaniach często podają tylko ogólnikowe, mało konkretne informacje. Często informują, że np. jest w nim „duża ilość omega-3”, ale bez podawania konkretnej zawartości DHA i EPA, które są najcenniejszymi i najbardziej aktywnymi biologicznie kwasami z tej rodziny.

Nie ma żadnych obaw dotyczących bezpieczeństwa suplementacji kwasami omega-3, na co wskazuje zarówno amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA), jak i Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Wiąże się to m.in. z wysoką jakością procesu technologicznego wytwarzania olejów -rybnych. Obecnie renomowani producenci są w stanie już na bardzo wczesnych etapach usunąć wszelkie zanieczyszczenia, takie jak polichlorowane bifenyle (organiczne związki chemiczne) czy metale ciężkie (kadm, ołów czy rtęć), które są obecne w akwenach. Dodatkowo UE nakłada na producentów obowiązek, aby badali zawartość tych szkodliwych związków, więc są oni zobowiązani do dbania o wysoką jakość.

Producenci często idą o krok dalej, np. badając poziom wskaźnika Totox. Jest to wskaźnik stopnia utlenienia olejów rybnych, który pokazuje ich świeżość. Monografie techniczne GOED wskazują, że Totox powinien wynosić mniej niż 26, natomiast wielu producentów suplementów diety i surowca oleju rybnego utrzymuje go na poziomie 10. W przypadku OmegaMarine™ Premium jest to średnio 5,5. To oznacza, że są to naprawdę bardzo wysokiej jakości oleje rybne, które korzystnie działają na zdrowie” – informuje ekspertka dystrybutora norweskich suplementów diety.

Chcąc mieć pewność, że sięgamy po suplementy z kwasami omega-3 wysokiej jakości, warto sprawdzić, czy posiadają certyfikat ORIVO. Dzięki wykorzystaniu zaawansowanej technologii laboratoryjnej, ORIVO jest w stanie potwierdzić pochodzenie oleju z łososia i innych źródeł omega-3, zapewniając klientom wysoką jakość i autentyczność produktów. To wszystko ma na celu ochronę konsumentów przed fałszywymi lub niskiej jakości produktami. W Polsce certyfikat ten od 8 lat posiada marka OmegaMarine™ Premium Natural Pharmaceuticals. Każda partia jest testowana, aby potwierdzić zgodność z deklaracjami producenta i dystrybutora (co do ilości, jakości, świeżości olejów zamkniętych w kapsułkach suplementu).

Advertisement

Światowy Dzień Kwasów Omega-3, przypadający 3 marca, to inicjatywa zapoczątkowana przez GOED (Globalnej Organizacji ds. Kwasów Omega-3 EPA i DHA), aby zwiększać świadomość na temat korzyści płynących z przyjmowania kwasów omega-3 EPA i DHA. Jego twórcy chcą, aby cały świat zrozumiał, jak ważne jest dostarczanie tych składników odżywczych przez jedzenie odpowiedniej ilości tłustych ryb czy za pośrednictwem odpowiednich suplementów diety.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Advertisement
Continue Reading

Advertisement
Advertisement