Connect with us

Polecane

Przekąski parówkowe z różnych stron świata

Published

on

Parówki znamy wszyscy i wydaje nam się, że ta popularna wędlina jedzona na śniadanie, kolację, a nawet obiad już niczym nie potrafi nas zaskoczyć. A jednak lekka zmiana sposobu jej podania, czy wzbogacenie o jakiś dodatek potrafi skutecznie odmienić oblicze tej popularnej kiełbaski…

 

– Tę wędlinę można określić mianem światowej gwiazdy – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. – Być może jej tajemnica tkwi w tym, że doskonale się dopasowuje, stąd wykorzystywana jest w wielu daniach i przekąskach, tych znanych każdemu i tych znanych trochę mniej. Nasze Parówki wadowickie Dobrowolscy powstają z selekcjonowanego mięsa wieprzowego i doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z pewnością sprawdzą się w przepisach zaczerpniętych z całego świata.

Hot dog

Przekąska, której nikomu chyba nie trzeba przedstawiać. Kiełbaskę lub parówkę w bułce z dodatkami lub bez każdy jadł przynajmniej raz, ale niewielu wie, skąd wzięła się jej popularność i globalna kariera.

Advertisement

Hot dog pochodzi z Niemiec, ale jego sława narodziła się w Nowym Jorku. To właśnie tam, w latach 60. XIX wieku, niemieccy imigranci zaczęli sprzedawać przekąskę składającą się z kiełbasy w bułce, którą, prawdopodobnie ze względu na podłużny kształt przypominający jamnika, nazwali hot dogiem. Pierwsze świadectwo użycia tego wyrażenia na określenie fastfoodowego posiłku pochodzi z 1884 r., a w 1892 r. było ono już powszechnie używane w Stanach Zjednoczonych.

Holding two hot dogs in NYC on the Times Square .

Przez pierwsze lata Nowy Jork był światowym centrum hot doga. W 1871 r. niemiecki imigrant Charles Feltman otworzył popularne stoisko z hot dogami przy plaży i parku rozrywki na półwyspie Coney Island wchodzącym w skład Brooklynu, przez co skojarzył tę przekąskę z zabawą i rozrywką.

A w 1916 roku polski imigrant Nathan Handwerker otworzył na Coney Island swoje stoisko, które wypromował, sponsorując konkurs jedzenia hot dogów z okazji czwartego lipca. Ta tradycja przetrwała do dziś.

Dzisiaj hot dog uznawany jest za typową amerykańską przekąskę, której nie może zabraknąć np. na stadionie baseballowym. To fastfoodowe danie ma też w Stanach rozmaite regionalne wariacje np. Chicago dog (hot dog z całej wołowiny podawany w bułce z makiem, żółtą musztardą, jasnozielonym ogórkiem, posiekaną cebulą, pokrojonym pomidorem, ogórkiem koperkowym, sportową papryką i solą selerową), New York dog (z kiszoną kapustą, brązową musztardą i cebulą) czy popularny w Arizonie i Meksyku Sonoran hot dog (z fasolą pinto, salsą, majonezem i bekonem).

Corn dog

Advertisement

Corn dog to parówka w cieście z mąki kukurydzianej, usmażona w głębokim tłuszczu i nabita na patyk. Kariera tej przekąski, podobnie jak hot doga, rozpoczęła się w USA i również dzięki niemieckim imigrantom, którzy przyjechali do Teksasu w latach 20. XX wieku produkować kiełbaski. A ponieważ nie były chętnie kupowane, obtaczali je w cieście kukurydzianym. Patyczek został dodany później. Dzisiaj corn dog to popularny fast i street food znany pod różnymi postaciami w wielu krajach świata.

Homemade Organic Corn Dogs with Fries and Ketchup

I tak w Kanadzie w prowincjach Quebec i Ontario nazywa się Pogo i jest jedzony wyłącznie z żółtą musztardą. W Argentynie nazywają go Panchuker, a ciasto przypomina bardziej to wykorzystywane do wafli, często dodaje się też ser i podaje z rozmaitymi sosami. W Australii w zależności od regionu corn doga nazywa się Dagwood Dog, Pluto Pup lub Dippy Dog, a do wykonania używa się ciasta na bazie mąki pszennej lub kukurydzianej. W RPA przekąska jest nazywana Yankee i podaje się ją ze słodkim różowym sosem zrobionym z mieszanki majonezu, sosu pomidorowego oraz skondensowanego mleka. Najciekawiej jest w Korei Południowej, gdzie na corn doga mówi się… hot dog. Powoduje to wiele pomyłek, szczególnie wśród turystów. Innowacją jest także, że przekąskę obkłada się tam frytkami.

Utopence

To typowa czeska przekąska jadana przeważnie do piwa, której można skosztować w każdej gospodzie. Zwykle uwagę gości zwraca tam duży słoik z parówkami lub serdelkami zanurzonymi w octowej zaprawie z dodatkiem cebuli, pieprzu i innych warzyw (np. papryki i ogórka). Ciekawe są legendy próbujące wyjaśnić jak powstał ten przysmak.

Pickled sausages with onion and red pepper. Marinated food in jar.

Według najbardziej rozpowszechnionej jego autorem był karczmarz i młynarz Šamánek z czeskiego miasteczka Beroun. Próbując opracować nowy sposób konserwowania żywności, wymyślił, aby umieścić kiełbaski w wodzie z octem, a później dodał do niej sól, pieprz i inne przyprawy. Nazwa przekąski po czesku znaczy topielcy, co ma bezpośredni związek ze sposobem przyrządzania. Powstały jednak bardziej kreatywne opowieści tłumaczące tę nazwę. Podobno młynarz Šamánek miał utonąć podczas naprawy młyńskiego koła i nazwę nadano na pamiątkę tego wydarzenia. Według innej opowieści beczki z kiełbaskami wpadły do rzeki Olszawy, kiedy poddani próbowali dostarczyć żywność stacjonującej pod miasteczkiem Uherský Brod armii księcia Siedmiogrodu Štěpána Bočkaja. Woda z rzeki dostała się do ładunku i spowodowała ukiszenie kiełbasek.

Salchipapa

Advertisement

Przekąska, którą można kupić w Peru. Kiedy zaczęto ją sprzedawać w latach 70. na ulicach Limy była określana jako danie dla mniej zamożnych. Jej nazwa to połączenie dwóch hiszpańskich słów – salchi znaczy kiełbaski, a papa ziemniak. To są właśnie dwa najważniejsze składniki tego dania.

Traditional homemade Peruvian Salchipapa Fries with mayo, ketchup and mustard sauces. French fries with sausages. Fastfood

Parówkę lub kiełbaskę kroi się, a następnie podsmaża. Tak przygotowane mięso miesza się z frytkami, a podaje z ketchupem, majonezem, musztardą lub aji (chili). Jest to posiłek niedrogi i sycący. Jego popularność w Peru i innych krajach Ameryki Południowej jest tak duża, że w trzecią niedzielę listopada organizowane jest Święto Salchipapa.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Polecane

Najlepszy generator napisów filmów na TikToku, Shorts czy Reals

Published

on

By

Publikujesz filmy na TikToku, Youtube czy Instagramie? Chcesz by każdy Twój film miał viralową oglądalność i wielomilionowe wyświetlenia? Skorzystaj oprogramowania sztucznej inteligencji.

Submagic szybko staje się standardem branżowym, jeśli chodzi o generatory napisów AI.

Submagic umożliwia przesyłanie krótkich treści i bezproblemowe generowanie dokładnych podpisów w różnych stylach w ciągu zaledwie 2 minut.

Submagic wykorzystuje przetwarzanie języka naturalnego do automatycznego generowania napisów w aż 48 językach i może automatycznie dodawać emotikony i wyróżnione słowa kluczowe do Twoich filmów.

Advertisement

W przeciwieństwie do tradycyjnych metod tworzenia napisów, Submagic działa w czasie rzeczywistym, oferując natychmiastowe napisy, które nie pozostają w tyle za dźwiękiem.

Zalety Submagic to:

1. Zwiększona dostępność : Submagic rewolucjonizuje dostępność treści, eliminując bariery językowe. Firmy mogą dotrzeć do szerszego grona odbiorców i zaspokoić potrzeby różnych grup demograficznych, zapewniając tłumaczenia w czasie rzeczywistym na wiele języków. Ta integracja wzmacnia pozycję osób z barierą językową i niepełnosprawnością, umożliwiając im dostęp do treści i korzystanie z nich bez ograniczeń.

2. Dokładność i szybkość : Wysoka dokładność i szybkość przetwarzania dźwięku odróżnia Submagic od innych narzędzi do tworzenia napisów. Zaawansowane algorytmy szybko dostosowują się do różnych wymów i lokalnych dialektów, zapewniając dokładną transkrypcję. Funkcjonalność czasu rzeczywistego zapewnia natychmiastowe generowanie napisów, zapewniając użytkownikom płynne oglądanie.

Advertisement

3. Globalny zasięg : Zdolność Submagic do tłumaczenia mowy na wiele języków pozwala firmom łatwo rozszerzać swój globalny zasięg. Technologia ta eliminuje bariery językowe, umożliwiając firmom dotarcie na rynki międzynarodowe. Udostępniając treści i angażując ludzi na całym świecie, Submagic otwiera nowe możliwości rozwoju i sukcesu.

Aplikacja Submagic oferuje mnóstwo szablonów, które pomogą Ci szybciej rozpocząć tworzenie treści z estetycznymi podpisami. Niektóre popularne szablony to Beast (inspirowany Mr.Beast), Ali (inspirowany Alim Abdaalem) i Devin (inspirowany Devinem Jatho). Dzięki tym szablonom możesz zacząć generować światowej klasy napisy do filmów w kilka sekund po rejestracji!

Submagic może także generować opisy i hashtagi do Twoich filmów, dzięki czemu nie musisz ich samodzielnie wymyślać ani korzystać z narzędzia językowego AI.

To, co najbardziej podobało mi się w Submagic, to dobry interfejs użytkownika. Po wygenerowaniu napisów przez sztuczną inteligencję można łatwo wprowadzić ostateczne poprawki, takie jak dodawanie i usuwanie linii i słów, przed pobraniem gotowego produktu.

Advertisement

UWAGA! Jeśli skorzystasz z mojego linku https://submagic.co?fpr=krzysztof67 to dostaniesz 10% RABATU.

Continue Reading

Polecane

Dawid Kubacki – skoczek i jego wielka pasja

Published

on

By

fot. Krzysztof Dęga / Twoje7dni

Dawid Kubacki – nasz mistrz w skokach narciarskich. Nikomu nie trzeba go przedstawiać. Nie wszyscy jednak wiedzą o jego wielkiej pasji. Zapraszamy dzisiaj do obejrzenia specjalnej rozmowy z naszym skoczkiem narciarskim, w którym Dawid zdradził jak się relaksuje i co jest jego wielką pasją.

Dawid Kubacki urodził się w Nowym Targu, a obecnie mieszka w Szaflarach. Od dziecka fascynowało go latanie. Już jako mały chłopak zaczął się interesować modelarstwem. To pasja pozostała do dzisiaj. Choć mistrz nie ma zbyt wiele czasu, to jednak w każdej wolnej chwili skleja modele. Kiedyś to były bardzo proste konstrukcje, dzisiaj już są one bardzo skomplikowane, kosztujące kilka tysięcy złotych.

Zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Dawidem Kubackim.

Advertisement

Continue Reading

Advertisement
Advertisement