Connect with us



<

Ludzie

Gigantyczna jajecznica

Published

on

Wielką jajecznicę z 6000 jaj smażono dzisiaj w Parku na pilskiej Wyspie. W ten sposób bito rekord Polski największej jajecznicy.

Jajecznicę smażył finalista programu Master Cheff – Matteo Brunetti oraz właściciel największej patelni plenerowej Waldemar Załuski. Wspomagał ich Zenon Hołubowski.

6000 jaj rozbijano przez prawie 6 godzin. Później jaja były wkładane do lodówki w specjalnych termosach. Prócz tego przygotowano około 6 kilogramów smalcu ze skwarkami oraz 5 kilogramów szczypiorku.

jajecznica

Samo gotowanie trwało ponad 2 godziny. Później porcje były za darmo rozdawane mieszkańcom Piły oraz kibicom, którzy przyszli oglądać finałowy mecz mundialu w Pilskiej strefie Kibica.

Relacja wideo ze smażenia gigantycznej jajecznicy niebawem w Telewizji Internetowej www.ITVPILA.pl oraz w lipcowym numerze “Twoje 7 dni”.

Advertisement

Continue Reading
Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. Aleksandra

    15 lipca, 2018 at 4:37 pm

    I po co to komu było? Licząc 60 gr za jajko x 6000 wychodzi 3600! Nie licząc już smalcu, szczypiorku i gazu 🙂
    Ludziom się w głowach poprzewracało! Panstwo nie ma pieniędzy aby naprawic drogi, i inne rzeczy a tu jajecznica za 3600 zł! WSTYD!

Leave a Reply

Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ludzie

Pychota! Turniej Kulinarny Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Pilskiego

Published

on

By

fotr. Krzysztof Dęga

Aż 22 Koła Gospodyń Wiejskich z Powiatu Pilskiego zgłosiły się do Turnieju Kulinarnego pod patronatem starosty pilskiego Eligiusza Komarowskiego.

Od rana panie z KGW starannie przygotowywały swoje stoiska. To jeszcze kwiatuszek, a to dodatkowa serwetka. Punktualnie o godz. 11.00 w hali Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile rozpoczął turniej kulinarny. I to nie byle jaki. Łączna suma nagród to 30.000 złotych!

Panie przygotowały zimną przekąskę oraz deser. Wśród przekąsek królowały ryby, a wśród deserów sernik.

Komisja konkursowa nie miała łatwego zadania. Oceniała nie tylko smak i wygląd potraw, ale także aranżację miejsca.

Advertisement

Krótka relacja video na naszym kanale na Youtube.

 

Advertisement
Continue Reading

Ludzie

Piękne Marzanny z Łobżenicy

Published

on

By

fot. Krzysztof Dęga

Już po raz 4. na Bulwarach 700-lecia w Łobżenicy odbyło się ogłoszenie konkursu na najpiękniejszą Marzannę. I choć słomiane panny nie trafiły do wody, to jednak były podziwiane.

– To już kolejny konkurs na Marzannę i kolejna deszczowa pogoda – śmieje się Iwona Matejczyk-Obremska – dyrektor Gminnego Centrum Kultury w Łobżenicy.

Na bulwarze zaprezentowano aż 24 Marzanny. Większość została wykonanych ze słomy, choć zdarzały się także Marzanny wykonane z papieru.

– Ważne, by było ekologicznie – śmieje się dyrektorka GCK w Łobżenicy.

Relacja video na naszym profilu na FACEBOOKU.

Advertisement
Continue Reading

Advertisement
Advertisement